Avi/ujkelet.live

A háború 230. napja, déli front: A 162. hadosztály alatt a Givati-dandár a dél-gázai Rafah keleti részén terroristákkal vív közelharcokat, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután.

Az erők a héten számos terroristával kerültek összetűzesbe, akik egy alagútból előbújva tüzet nyitottak rájuk, a csapatok viszonozták a tüzet és megölték őket.

Röviddel később négy terrorista jött ki egy közeli épületből. Az erők légicsapást irányítottak a terroristákra és az épületre.

Egy másik művelet során a csapatok rajtaütést tartottak egy területen, ahol egy temető is volt. A a harcosok sok fegyvert és rakétaindítót találtak. Emellett a haderő ,,jelentős földalatti” helyszíneket is lokalizált, melyetet terroristák használtak.

Északi front: A Hezbollah legalább 30 rakétát lőtt ki Libanonból Felső-Galileára délben, számos közösségben aktiválva a szirénákat. A hadsereg szerint a lövedékek közül többet elfogtak a légvédelmi rendszerek, a maradék pedig nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés. A légierő röviddel később lebombázta a támadáshoz használt rakétaindítót.

Az izraeli tűzoltó- és mentőszolgálat jelentése szerint több tűz keletkezett a Hula-völgyben, miután Libanonból rakétazáport küldtek Ajelet Hasachar kibuc területére.

Később legalább öt rakétát lőttek ki Libanonból Beit Hillel térségére. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Likvidálás: Ahadsereg megerősítette, hogy reggel dróncsapással megölte a dél-libanoni Kafr Dadzsalban Muhammad Ali Nasszer Farran Hezbollah terroristát, aki fegyverek gyártásáért és beszerzéséért volt felelős.

Az elmúlt években a terrorista stratégiai és egyedi fegyverek gyártásával foglalkozott a Hezbollah számára. Az irányítása alatt álló létesítmények egy részére a hadsereg csapást mért az elmúlt hónapokban. Likvidálása része a hadsereg azon tevékenységeinek, hogy ,,csapást mérjen a Hezbollah terrorszervezet erő felépítésére, az izraeli hátország megtámadására tervezett fegyverekkel”.

Letartóztatás: Délután az izraeli erők elfogtak két gyanúsítottat a biztonsági kerítés mellett a Golán-fennsík északi részén. A gyanúsítottakat a biztonsági kamerákat figyelő katonák nyomon követték, és a terepen lévő csapatok pedig elfogták őket, mielőtt átlépték volna a biztonsági kerítést. A gyanúsítottakat további kihallgatás céljából átadták a biztonsági szolgálatoknak.

Figyelmeztetések: Az Izraeli Védelmi Erők csütörtök délben megerősítette a Hatzlacha szervezet által benyújtott információszabadság-kérelemre adott hivatalos válaszában, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök négy különböző figyelmeztető levelet kapott a Katonai Hírszerzéstől 2023 márciusa és júliusa között.

,,A 2023-as év során, márciustól júliusig, a hírszerző részleg négy különböző figyelmeztető dokumentumot továbbított, amelyek azt szemléltetik, hogyan látták Izrael ellenségei általában Izrael Állam és különösen az Izraeli Védelmi Erők egységét ért károkat”.

A hadsereg megtagadta a levelek tartalmának közzétételét, de a Ynet hírportál tavaly júliusban arról számolt be, hogy rendkívüli dokumentumokról van szó – az utolsót néhány nappal azelőtt küldték ki, hogy a Kneszet jóváhagyta az ésszerűségi mérce eltörlését célzó törvényt, mely a kormány igazságügyi reformjának fontos része volt. A levélben leszögezték, hogy az ellenségek történelmi lehetőséget ismernek fel a térség stratégiai helyzetének megváltoztatására az igazságügyi reform hatalmas válságát követően, amihez hasonlót még nem láttak. A hírszerzési részleg vezető tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy a károk nemcsak azonnali, hanem hosszú távú következményekkel is járhatnak. A hadsereg akkori elemzése szerint az olyan ellenségek, mint Irán és a Hezbollah négy súlypontra osztják az izraeli elrettentést, és mind meggyengült: a hadsereg ereje; a szövetség az amerikaiakkal; erős gazdaság; és erős belső kohézió”.

Az amerikaiakkal szembeni politikai válságot a Katonai Hírszerzés már akkor is rendkívül súlyosnak és hosszútávú hatásnak tekintette. A hadsereg kompetenciájával kapcsolatban a hírszerző osztály elismerte, hogy az irániak és a Hezbollah szorosan figyelemmel kíséri a tartalékosok körében kialakult válságot és a hadsereg létfontosságú rendszereinek károsodását. 2023 nyara Izraelben, ahogy az ellenség a katonai hírszerzés szerint látta, történelmi gyenge pont volt. Ha addig az elrettentés ,,taktikai” gyengüléséről beszéltek – a hírszerzési részleget aggasztotta, hogy az alapvető elrettentés is jelentősen csökkent.

A figyelmeztetések ellenére a hírszerzési részleg nem tudott konkrét figyelmeztetést adni a Hamász váratlan támadásáról, mivel a vezető katonai tisztségviselők figyelmen kívül hagyták a közelgő mészárlásra utaló jeleket. E kudarcok után lemondott a Katonai Hírszerzés vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy, és további lemondások várhatóak.

Netanjahu később azt állította, hogy egyáltalán nem kapott figyelmeztetést a háború növekvő valószínűségéről, a hadsereg most megerősítette, hogy ez nem igaz.

The post Déli front, 35 rakéta Libanonból és a figyelmeztető levelek first appeared on Új Kelet online.