Avi/ujkelet.live

A háború 171. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szerint a gázavárosi Sifa Kórházban letartóztatottak közül mintegy 500 igazoltan a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek tagjai. Az egy hete indított akció a kórház területén még mindig tart. A csapatok fegyvereket lokalizáltak a térségben.

A Gázai övezet déli részén a csapatok megöltek mintegy 20 terroristát a 98. Hadosztály vezette műveletben Khan Junesz Al-Amal negyedében. Több tucat terrorista gyanús személyt hallgattak ki a terepen a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Katonai Hírszerzés 504. egységének tisztjei. A hadsereg továbbá lehetővé tette több száz civil evakuálását a negyedből.

Az övezet középső részén a Nahal-dandár megölt számos terroristát, az egyikre légicsapást irányítottak, miután látták bemenni és kijönni egy alagútból.

Az elmúlt nap folyamán a légierő vadászgépei mintegy 50 célpontot támadtak a Gázai övezetben. Támadó helikopterek és drónok is csapásokat hajtottak végre továbbá megöltek mintegy tíz terroristát.

Északi front: Az éjszaka mintegy 15 rakétát lőttek ki Libanonból határ menti izraeli katonai posztokra, Menara közösség közelében. A lövedékek nyílt területen landoltak, sérülés nem történt. A szirénák nem aktiválódtak mivel a lövedékek nem lakott területre tartottak.

A hadsereg továbbá közölte, hogy csapást mért egy épületre a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban, ahol Hezbollah terroristákat azonosítottak gyülekezni.

Hazai front: Binjámin Netanjahu miniszterelnök üzenetet küldött a Likud minisztereinek, és világossá tette, hogy nem mond le a sorkatonai törvényről, jelentette a Kan közrádió reggel.

A Likud miniszterei, akik Netanjahu embereinél próbáltak puhatolózni a lehetőségről, hogy nem támogatják a sorozási törvényt azt a választ kapták, hogy a törvény nélkül nincs kormány. A riport szerint egyes miniszterek inkább megvárják a végső javaslatot abban a reményben, hogy az elfogadható lesz számukra.

A Ynet hírportál szerint a vázlat:

  • Nem határozza meg az ultraortodox férfiak éves bevonulási kvótáját
  • A szolgálat alóli felmentés korhatárát 26-ról 35 éves korra módosítja
  • Biztosítja, hogy azokat az ultraortodox férfiakat, akik nem jelentkeznek szolgálatra, ne sújtsák bűnügyi szankciókkal
  • Tartalmaz egy tervet, hogy speciális ultraortodox zászlóaljakat hozzanak létre a hadseregben, valamint katonai szolgálat helyett beosztásokat számukra az ország segélyszolgálatainál és a kormányhivatalokban
  • A törvényt júniusban fogja teljes egészében előterjeszteni a miniszterelnök és a védelmi miniszter

Az új jogszabályok benyújtásának határidejének közeledtével Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap kijelentette, hogy nem támogatja Netanjahu vázlatát, és bírálta a koalíciós tagokat amiatt, hogy nem hajlandók „rugalmasságot mutatni” az ultraortodoxok sorkatonai mentességét illetően. Órákkal később a Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz azzal fenyegetőzött, hogy kilép a koalícióból, ha a vitatott törvényt jóváhagyják.

  • A fent említett verzió kritikusa szerint a vázlat nem fogja több ultraortodox besorozását eredményezni, épp ellenkezőleg.
  • Két hete Jichák Joszef szefárd főrabbi felzúdulást keltett, amikor azt mondta a heti Tóra óráján: ,,Minden szekulárisnak, akik nem értik, meg kell érteniük, hogy kollelek és jesivák nélkül a hadsereg nem lett volna sikeres. A katonák csak a Tórának köszönhetően lettek sikeresek… A Lévi törzs mentesült a katonai szolgálat alól, semmilyen körülmények között nem mentek. Ha arra kényszerítenek, hogy bevonuljunk a hadseregbe, mindannyian külföldre utazunk! Megvesszük a jegyet.”

A Kan szerint úgy tűnik, hogy a koalíció az ultraortodox pártokkal egyetértésben kész „lemondani” a felmentési korhatár 35 évre emeléséről a lakosság nyomására. A miniszterek még nem kapták meg a végleges tervezetet. A javaslatot várhatóan holnap terjesztik a kabinet elé jóváhagyására.

A kormányhatározat meghosszabbításának hátterében a jogi testület egyértelművé tette, hogy a törvényjavaslatnak világos vázlatot és részletes ütemezést kell tartalmaznia, így van esély arra, hogy azt a Legfelsőbb Bíróság ne érvénytelenítse. Lényeges változtatást nem tartalmazó törvényt valószínűleg elutasítják.

A főügyész hivatala a kabinettitkárnak címzett levelében tisztázta, hogy a jogalkotási folyamatot június 30-ig be kell fejezni, és azt mondta, hogy a jelenlegi homályos formájában lévő vázlathoz hasonlót már elutasított a bíróság.

A Pénzügyminisztérium szakmai köre teljesen el van szigetelve a törvényt érintő kormánydöntésről folyó tárgyalásoktól, és a pénzügyminisztérium vezető tisztségviselői azt üzenték a kormánynak, hogy a mentesítési kor emelése „gazdasági katasztrófát” okoz, ami megnehezíti az ultraortodoxok integrálódását a munkaerőpiacra.

Vezető gazdasági források szerint a felmentési kor emelése azt jelenti, hogy hozzávetőleg 200 000 ultraortodox férfi nem tud majd (legálisan) dolgozni – ami súlyosan károsítja Izrael gazdaságát: ,,Az ultraortodox férfiak foglalkoztatása már ma Izrael legnagyobb gazdasági kihívása, a mentesség korhatár emelése botokat tesz a kerekek közé, és még jobban rontja a helyzetet.”

A hadsereg szerint az ultraortodox közösségből mintegy 66 000 fiatal kapott felmentést a katonai szolgálat alól az elmúlt évben, ami állítólag minden idők rekordja egy olyan időszakban, amikor a hadsereg jelentős emberhiánnyal küzd.

A katona korú ultraortodox férfiak évtizedek óta elkerülhetik a besorozást azáltal, hogy jesivában tanulnak, és folyamatos egyéves besorozási halasztást kapnak, amíg nem érik el a kort, amikor mentesülnek a katonai szolgálat alól. Bővebben a témáról itt írtunk.

The post Harcok Gázában és a sorkatonai szolgálat ügye first appeared on Új Kelet online.