Avi/ujkelet.live

A háború 171. napja, déli front: Helyi idő szerint délután 2-kor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Asdodban. A média szerint nyolc rakétát lőttek ki a Gázai övezetből az izraeli városra, kettőt elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer a többi valószínűleg nyílt területen landolt. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

A támadásért a Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Legutóbb január 14-én vették célba Asdodot, mely 25 kilométerre fekszik a Gázai övezettől.

Sifa: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy egy angol nyelvű videónyilatkozatban kijelentette, hogy a Hamász terrorszervezet „lerombolja a Sifa Kórházat”.

„170 terroristát ártalmatlanítottak a Sifa Kórház épületében vagy környékén, miközben lőtték erőinket” – mondta Hagari az egy hete tartó gázavárosi akcióról. ,,Az izraeli hadsereg több száz terrorgyanús személyt fogott el, akikről megerősítést nyert, hogy kapcsolatban álltak a Hamásszal vagy a Palesztin Iszlám Dzsiháddal, így ez az egyik legsikeresebb hadművelet a háború kezdete óta”.

„A terroristák nagy része részt vett az október 7-i brutális mészárlás tervezésében és végrehajtásában”, mondta Hagari, megjegyezve, hogy ,,a művelet még nem ért véget’.

„Jelenleg a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái elbarikádozzák magukat a Sifa osztályain. A Hamász lerombolja a Sifa Kórházat”.

„A Hamász a Sifa sürgősségi és szülészeti osztályából tüzel, és robbanószerkezeteket dobál az égési osztályból. A kórház körül megbúvó terroristák aknavetőkkel lőttek erőinkre, jelentős károkat okozva a kórház épületeiben”.

„Megismétlem: a Hamász aknavetőkkel lövi a Sifát. A Hamász lerombolja a Sifa Kórházat. A Hamász foglyul ejtette a Sifa Kórházat, és a betegek és sérültek mögé rejtőzik, és háborút vív a kórházból”.

Hagari hangsúlyozta, hogy a hadsereg „precízen” végzi bevetését, és ,,óvatosan jár el a betegekkel és az egészségügyi személyzettel a kórházban”.

„Ezt azért tesszük, mert különbséget teszünk a Hamász terroristái és a civilek között, akik mögé bújnak. Azért tesszük ezt, mert a háborúnk a Hamász ellen folyik, nem Gáza népe ellen, és tetteink ezt bizonyítják”.

Tisztázás: Az izraeli hadsereg cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Gázai övezetből beszivárgás történt izraeli területre.

Helyzetértékelés: ,,Senkinek nem szabad alábecsülnie az ellenséges hadsereg által a Sifa Kórházban végrehajtott beszivárgás méretét, és nem szabad alábecsülnie a letartóztatott vagy meghalt személyek jelentőségét” – mondta a palesztin terrorfrakciók egyik tisztviselője a Hezbollah terrorszervezethez köthető libanoni Al-Akhbar lapnak.

,,A [palesztin] ellenállás kezelte a jelenlegi helyzetet, és át tudta rendezni sorait, tekintettel arra, hogy az ellenség új információkhoz juthat a foglyok kihallgatásának eredményeként” – mondta a forrás. ,,A terepen folytatott műveletek azt bizonyítják, hogy a palesztin frakciók még mindig jó állapotban vannak, és az összes veszteség megemészthető, és együtt lehet élni vele.”

Fotó: A Daily Mail exkluzív képet tett közzé egy gyerekszobáról a Gázai övezetben, ahol Liri Albagot és más túszokat tartott fogságuk első néhány napjában a Hamász.

A jelentés szerint a katonák vérnyomokat találtak a szobában, amelyekről a DNS-tesztek alapján bebizonyosodott, hogy Albagtól és más női túszoktól származnak.

A katonák megosztották a brit újsággal a szobáról készült fotókat, ahol gyerekjátékok és egy rózsaszín gardrób látható.

„Először, amikor megláttam, boldog voltam, mert egy gyerekszobában volt. Gyerekruhák voltak a szekrényben, és egy kis megkönnyebbülést jelentett számomra, hogy nincs ijesztő helyen” – nyilatkozta Albag édesanyja, Sira a lapnak.

„De aztán megértettem, hogy egy családnál van – ők rabolták el, nem a Hamász. Ez egyenértékű azzal, hogy valaki más gyerekeit bezárva tartom a házamban” – tette hozzá Sira Albag.

The post Rakétázás, Sifa, helyzetértékelés, tisztázás és fotó first appeared on Új Kelet online.