Avi/ujkelet.live

A háború 255. napja, déli front: A 162. hadosztály folytatja célzott, hírszerzésre támaszkodó műveleteit a dél-gázai Rafah térségében, jelentette reggel az Izraeli Védelmi Erők.

A Nahal és a Givati dandárok harcosai az elmúlt 24 órában fegyvereket lokalizáltak és megsemmsítettek számos becsapdázott épületet, melyek veszélyt jelentettek az erőkre.

A 401. dandár harcosai a Tal al-Szultan negyedben légicsapásokat irányítottak rájuk veszélyt jelentő terroristákra valamint szemtől szembeni harcokat vívtak drónok segítségével. A térségben megsemmsítettek egy fegyverraktárat, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek az erőkre, sérülés nem történt. A raktárban a csapatok gránátokat, robbanóeszközöket, katonai felszerelést és egyéb fegyvereket találtak.

A 99. hadosztály csapatai a Gázai övezet középső részén az elmúlt nap során fegyveres terroristákat öltek meg közelharcokban. Továbbá leromboltak számos katonai épületet a térségben, melyeket terror célokra használtak és veszélyt jelentettek az erőkre.

Északi front: Libanoni médiajelentések dél körül egy járműre mért izraeli dróncsapásról számoltak be a déli Szalaa falu közelében. Állítólag a Hezbollah egyik terroristája meghalt a támadásban.

Rekordbevétel: A védelmi minisztérium Védelmi Export Osztályának éves jelentése szerint Izrael védelmi exportja 2023-ban rekordot döntve, több mint 13 milliárd dollárt tett ki.

A jelentésből kiderül, hogy 2023-ban a védelmi exportügyletek 36 százaléka légvédelmi rendszerekhez kapcsolódott, mely az előző évben 19 százalék volt. További jelentős exportcikkek voltak a radar- és elektronikai hadviselési rendszerek (11 százalék), a tüzelő- és kilövőfelszerelések (11 százalék), drónok és repüléstechnika (9 százalék), valamint lőszer és fegyverzet (8 százalék).

A jelentés szerint az elmúlt öt évben Izrael védelmi exportjának hatóköre megduplázódott, és az elmúlt három évben az export minden évben rekordot döntött.

2023-ban a védelmi export csaknem fele (48 százaléka) Ázsia és a csendes-óceáni országokba irányult. 35 százalék Európába, 9 százalék Észak-Amerikába, 4 százalék Latin-Amerikába, 3 százalék az Ábrahám-egyezmény részét képező országokba és 1 százalék afrikai országokba.

Vége: Beni Gantz és Gadi Eizenkot miniszterek (Nemzeti Egység) kilépését követően Binjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette a hadikabinet feloszlatását.

A hadikabinet által korábban tárgyalt kérdések egy része most a biztonsági kabinethez kerül megvitatásra, de a kényes döntéseket egy kisebb konzultációs fórum tárgyalja majd, amelybe várhatóan Joáv Gallant védelmi miniszter, Ron Dermer stratégiaügyi miniszter, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Tzachi Hanegbi és a szefárd ultraortodox Sasz párt elnöke, Arje Deri is bekerül, aki megfigyelőként szolgált a hadikabinetben és a miniszterelnök bizalmasa.

A hadikabinet feloszlatását szimbolikus gesztusnak tartják, amelynek célja elsősorban a szélsőjobboldali miniszterek, például Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter bevonásának megakadályozása.

The post Harcok Gázában, rekordbevétel és a hadikabinet feloszlatása first appeared on Új Kelet online.