Avi/ujkelet.live

A háború 255. napja: Körülbelül egy hónap telt el azóta, hogy az Izraeli Védelmi Erők először indított kemény harcot a dél-gázai Rafahban, és a katonai felső vezetés elismeri, hogy a térségben lévő négy Hamász-zászlóalj közül legalább kettőt szétbontottak, jelentette a 12-es csatorna hétfőn. A biztonsági szerv szerint a Rafah-dandár két megmaradt zászlóaljából több százan az al-Mawaszi humanitárius zónába menekültek, ahol a Gázai övezet minden tájáról több százezer lakhelyüket elhagyni kényszerült palesztin él. Ezzel párhuzamosan haladnak az egyiptomiakkal és az amerikaiakkal folytatott tárgyalások, amelyek célja egy új fal építése a Philadelphi-folyosón és a Rafah átkelőn.

A szombaton történt súlyos katasztrófa árnyékában, amelyben nyolc harcos elesett, az izraeli hadsereg szerint jelentős előrelépés történt a rafahi harcokban és a Philadelphi-folyosó feletti teljes ellenőrzésben. A területre való belépés egyik célja az ottani négy Hamász-zászlóalj felszámolása, amelyek közül a jelek szerint kettőt teljesen szétbontottak, és már nem képes szervezett harci keretként működni. Mindazonáltal annak ellenére, hogy csökkent a képességük, hogy „minőségi” műveleteket hajtsanak végre, továbbra is visszatarthatják az erőket, árthatnak a harcosoknak, áldozatokat okozva.

A hadsereg célja a zászlóalj magas rangú parancsnokainak, irányítási rendszereinek kiiktatása és a lehető legtöbb terrorista megölése. A harci keret 70%-át – harcosait, parancsnokait, infrastruktúráját és irányítási szerkezetét – felszámolták. A biztonsági szerv becslése szerint néhány héten belül sikerül elérni a hadműveleti célokat a városban.

A kitelepítettek táborába és a humanitárius zónába menekült több száz terrorista úgy becsüli, hogy az izraeli hadsereg tartózkodik a terület bombázásától, mert attól tart, hogy civil áldozatokhoz vezetne, ami Izrael elleni kemény kritikákat vonna maga után

A múlt héten az izraeli hadsereg megerősítette, hogy az erők teljes irányítást gyakorolnak a Philadelphi-folyosó felett, és azon dolgoznak, hogy megsemmisítsék a csempész- és terroralagutakat. A hadsereg Gázai övezet déli részén folytatott harcának egyik jelentős kihívása, hogy megszüntesse az Egyiptomból való csempészetet. Ennek érdekében Izrael egy olyan fejlett akadály felállítását fontolgatja, amely érzékelőket és elektronikus eszközöket foglal magában, amelyek segítenek a csempészet csökkentésében. Előrelépés történt az egyiptomiakkal és az amerikaiakkal, hogy ilyen akadályt építsenek a Rafah átkelőnél is.

The post Terroristák százai menekültek Rafahból a humanitárius zónába first appeared on Új Kelet online.