Avi/ujkelet.live

A háború 255. napja: A kabinet vásárnap este tárgyalt a Palesztin Hatósággal szembeni szankciók bevezetéséről, de ezek jóváhagyását egyelőre elhalasztották. Az ülésen Joáv Gallant védelmi miniszter és Gali Baharav-Miara főügyész időt kért a javaslatok egyes pontjaival kapcsolatos észrevételeik megtételéhez.

A kormányülésre a nemzetközi intézmények lépései, valamint annak nyomán került sor, hogy a közelmúltban több európai ország elismerte a palesztin államot.

Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat ellenzi azokat a pénzügyi intézkedéseket, amelyek a Palesztin Hatóság összeomlásához vezetnének, de a jóváhagyásra benyújtott intézkedések másra vonatkoznak, például illegális telepek legalizálására. A médiának nyilatkozó források szerint egy megállapodás áll a háttérben Binjámin Netanjahu miniszterelnök és a szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszter (Vallásos Cionizmus) között, amely szerint amint ezek a lépések jóváhagyásra kerülnek, a pénzügyminiszter felszabadítja a Palesztin Hatóság számára befagyasztott pénzeszközöket.

Szmotrich önálló lépése magában foglalta a befagyasztását az adóknak, amelyeket Izrael szed be havonta a Palesztin Hatóság nevében, a szóban forgó összeg 200 millió sékel (kb. 20 milliárd Ft).

Az amerikai kormány követeli Izraeltől, hogy utalja át a pénzt a Palesztin Hatóságnak. A kormány vezető tisztviselői nagy nyomást gyakoroltak a magas rangú izraeli tisztviselőkre, és azt az üzenetet közvetítették, hogy ha nem utalják át a pénzt, ,,az akut gazdasági válságot fog okozni a Palesztin Hatóságban, és lángra lobbantja a területet”.

Északi front: Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó és Ron Dermer stratégiaügyi miniszter várhatóan részletesen megvitatja az iráni kérdést a héten sorra kerülő találkozójukon, jelentette reggel a KAN közrádió.

A diskurzus várhatóan többek között az iráni nukleáris programról és annak előrehaladásáról, valamint a Washingtont és Jeruzsálemet foglalkoztató kérdésről szól majd: csatlakozik-e Irán a hadjárathoz, ha Izrael megtámadja a libanoni Hezbollah terrorszervezetet. Ezen a ponton vannak olyan tisztviselők Izraelben és az Egyesült Államokban, akik úgy gondolják, hogy még korlátozott támadás esetén is csatlakoznának az irániak.

A Gázai övezettel és Libanonnal kapcsolatos alapvető biztonsági kérdések szükségessége miatt nem került sor olyan tárgyalásokra, Dermer, Hanegbi és amerikai tisztviselők között, amelyekben Irán központi kérdés lett volna.

Kihallgatás: Juszuf Muhammad Elbaz sejket a rendőrség hétfőn őrizetbe vette, hogy felbujtás gyanújával kihallgathassa a lodi nagymecsetben elhangzott beszéde kapcsán, majd elengedte. Az intézkedés a központi körzet parancsnokának utasítására történt. Minderre azután került sor, hogy a sejket a börtönbüntetése lejártával, melyet uszításért kapott, nemrégiben engedték ki a börtönből.

Tegnap az imám prédikációt tartott a mecsetben, az áldozati ünnepe alkalmából, amelyben többek között azt mondta: ,,Azt tesszük veletek, amit ők tettek Gázával.” Elbaz ez alatt Izrael államot és Lod lakosait értette.

A 66 éves imám, aki szövetségben áll az Iszlám Mozgalom törvényen kívüli északi ágával, „ellenséges államként” is emlegette anno Izraelt, és korábbi online bejegyzéseiben „halált” kívánt a „cionista megszállás”-ra.

Tüntetések: Kormányellenes tüntetők már második napja akadályozzák a forgalmat számos kulcsfontosságú autópályán és úton, új választások kiírását és a Gázában fogságban lévő túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodást sürgetve.

Középiskolások is csatlakoztak a tüntetésekhez Izrael középső részén, a túszok szabadon bocsátását követelve.

Az aktivisták egy hetes tiltakozást szerveztek, és azt állítják, hogy egymillió embert akarnak az utcára vonzani új választásokra kiírására és a Gázai övezetben fogva tartott túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodás elfogadására szólítva a kormányt.

A szervezők a helyi hatóságok és üzletvezetők részvételét kérik a tiltakozásokhoz, hivatkozva „egy széles körű, megegyezésen alapuló és elfogadható kormány felállításának” szükségességére.

Egy nagy tüntetést szerveznek ma este 7-re a Kneszetnél, Jeduzsálemben, majd Binjámin Netanjahu miniszterelnök rezidenciájához vonulnak.

The post Politika és diplomácia, északi front és tüntetések first appeared on Új Kelet online.