Avi/ujkelet.live

A háború 243. napja, északi front: A légvédelmi rendszerek délelőtt Metula felett elfogtak ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Libanonból lépett be az izraeli légtérbe.

Nem sokkal később másodszor is elfogót indítottak ,,egy gyanús légi célpontra”, a hadsereg szerint az incidens véget ért.

Sérülés vagy kár egyik esetben sem történt.

Behívás: Az izraeli kormány azon döntésének, hogy 300 000-ről 350 000-re emeli az Izraeli Védelmi Erők szükség esetén behívható tartalékosainak számát, semmi köze az észak-izraeli feszültségekhez, közölte a hadsereg.

A felső határ megemelésének oka, hogy a dél-gázai Rafahban zajló hadművelet az eredetileg tervezettnél több embert követel.

A Gázai övezetben zajló háború közepette a hadsereg összesen 287 000 tartalékos katonát hívott be, bár sokukat egyelőre elengedték. Ez volt Izrael történetének eddigi legnagyobb tartalékos behívása.

A felső határt eredetileg 300 000-ben határozták meg, majd a háború első heteiben 360 000-re emelték. Ezután 300 000-re csökkentették, most pedig 350 000-re növelik.

Déli front: Az elmúlt nap folyamán a 98. hadosztály harcosai megkezdték célzott műveleteiket al-Bureidzs keleti térségében és Deir al-Balach keleti térségében, föld felett és alatt, jelentette délelőtt az Izraeli Védelmi Erők. Deir al-Balachban most először manőverezik az izraeli hadsereg a Vaskardok háborúban. A hadműveletet hírszerzési információk alapján hajtják végre, melyek terroristák és földalatti és feletti terror-infrastruktúra jelenlétére utalnak.

A művelet légicsapásokkal indult, mely során katonai létesítményeket, fegyverraktárakat, földalatti járatokat és egyebeket vettek célba. A Hamász terrorszervezet számos terroristája meghalt a csapások következtében.

A 162. hadosztály csapatai mindeközben folytatják célzott rajtaütéseiket a dél-gázai Rafahban. A csapatok fegyvereket találtak és fegyveres terroristákat öltek meg, akik a közelükben tevékenykedtek és veszélyt jelentettek rájuk.

A 99. hadosztály csapatai a Gázai övezet középső részén vannak bevetve. Az egyik incidens során az erők irányításával egy vadászgép megölt egy orvlövészt, akit az erők közelében azonosítottak.

Új egység: Az izraeli hadsereg bejelentette egy új terrorelhárító egység megalakulását, amely a gázai határ menti közösségekben fog tevékenykedni, és a térség lakosaiból áll, akik korábban különleges alakulatoknál szolgáltak.

A LOTAR Otef egységet hétfőn hozták létre Herci Halevi vezérkari főnök utasításai alapján, és „az október 7-i események kivizsgálásának kezdeti tanulságainak levonása részeként” – közölte a hadsereg.

Az egység parancsnoka egy tartalékos alezredes lesz, és a Gázai Hadosztály alá fog tartozni.

Az egység olyan tartalékosokból áll majd, akik korábban a különleges erőknél szolgáltak, a gázai határ menti közösségekben vagy a közelben élnek, és készen állnak a váratlan eseményekre. Az egység tagjai speciális kiképzésen vesznek részt ,,a terület kihívásaihoz”.

Már több száz tartalékos jelentkezett a LOTAR Otef-be szolgálatra, és a következő hetekben megkezdik a kiképzést.

The post Légi fenyegetés északon, új egység délen és megemelik behívható tartalékosok számát first appeared on Új Kelet online.