A villanyrendőr avatásán mondott beszédem – videó is lesz sok képpel

A három kívánságom között sem volt dobogós ez a szívemnek is tetsző  múlt idéző torony vagy kilátó.

Amikor jó egy évtizede megemlékeztem az Északban, a megyei napilapban a villanyrendőrről többen is felvetették: ez is egyike lehetne, ha megvolna, szeretett városunk ikonikus építményeinek. Anélkül, hogy megideologizálnánk. Sokad magammal úgy gondoltam, gondoltuk visszatapsoljuk. Nosztalgiából. Lokálpatriotizmusból. Őszintén – hittük is meg nem is, hogy ezt a napot megérjük.

Pontosan 2011 tavaszán itt ezen a helyen néhai polgármesterünk dr. Kriza Ákos és Rostás László főépítész ígéretet tett, támogatják az ötletet. S ha már éppen felújítják, a térburkolatot előre lefektetik az ide vezető gégecsöveket. Annak idején Koleszár Péterrel, Sternádel Sándorral, Dobrossy úrral,   Barna Gyurival és a holding egyik vezetőjével kezdtük a tervezgetést. Az ötletezést a szerkesztőségben.  Saját pénzünkön. Majd sikerült megtalálnom Daruka Tibor aranykezű lakatost, aki első szóra bevállalta ezt a melót, tudta, megsejtette,  nem ebből lesz az új balatoni vitorlása. A régió legnagyobb fémkereskedői is igent mondtak a vasanyag  ingyenes beszállítására. Hála és köszönet mindannyiiknak.

Kedves Miskolci barátaim próbáljunk meg együtt örülni ennek az építménynek, higgyék el Manccsal és a Szinva parti lányokkal,  s most már a villanyrendőrrel egy egységes turisztikai vonzereje lesz ennek kiszögelésnek. Lehet majd jókat szelfizni. Olyan funkciója lesz amelynek révén eljut a hírünk a világba.

Amit a villanyrendőrről, a Forintosról és az ötven filléresről tudnunk kell közismert, s hogy mit jelent ez számunkra .. A legenda köztudomású. Találkahely volt és maradt úgy, máig is. Randi pont, úgy mond lányvásár a villanyrendőrnél.

Végül hadd lopjam el valakinek a beszólását – ahol egyszer boldog voltál az a hely örökre megszentelődött.

Sokunknak ez már régen az….

 

.