Avi/ujkelet.live

A háború 163. napja: Marwan Issza, a Hamász katonai szárnyának helyettes vezetőjének likvidálása sikeres volt, állítja a Kan közrádió vasárnap reggeli riportja.

A riport szerint a Hamász zárt beszélgetések során megerősítette, hogy a rangsorban harmadik Issza meghalt a légierő egy hete végrehajtott támadásában, és azóta az alagút romjai alá van temetve a terrorszervezet egyik parancsnokával együtt.

A részletekkel tisztában lévő palesztin források azt nyilatkozták a Kan-nak, hogy Issza életét vesztette egy támadásban a Gázai övezet középső részén található Nuszeiratban, miközben a Hamász egyik alagútjában rejtőzködőtt. A források szerint Razi Abu Tuama, a Hamász Központi Tábor Dandár parancsnoka vele volt az alagútban, és szintén meghalt.

A szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszter reggel a Galei Iszráel rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy Issza halott, és arra sürgetett, hogy a politikai szárny vezetőjét, Iszmail Hanijét is likvidálni kell, aki Katarban él. ,,Katarba nem tárgyalni, hanem likvidálni kell menni”.

Ugyanakkor palesztin források a brit székhelyű szaúdi Asharq Al-Awsat újságnak azt nyilatkozták, hogy Issa „megsebesült, de sorsa tisztázatlan”.

Egy héttel ezelőtt izraeli vadászgépek a nuszirati menekülttábort támadták, miután pontos hírszerzési információ érkezett Issza hollétéről, sőt a helyszín közelében állomásozó Hamász mentőalakulatokra is csapást mértek, amelyeknek ki kellett volna csempészniük a terrorszervezet magas rangú tagját, ha túléli a támadást. Azóta teljes hallgatás van az ügyben a Hamászban, és hivatalos közleményt sem adtak ki Issza állapotáról.

Izraelben egyre inkább úgy becsülik, hogy a likvidálás sikeres volt, de várnak bizonyos információkat, és még nem jelentették be, hogy valóban megölték.

Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap este csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet két épületére a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban és Marwahinban. Marwahinban egy megfigyelőállomást is célba vettek.

A csapásokra azután került sor, hogy Libanonból lövedékeket lőttek ki a határon lévő Har Dov, Malkia és Miszgav Am területekre. A tüzérség válaszul az indítóposztokat támadta.

Vadászgépek továbbá csapást mértek a Hezbollah egyik épületére al-Khyam térségében, valaszul a tegnap esti Ghadzsarra kilőtt lövedékekre.

Továbbá célba vették a Hezbollah egyik megfigyelőállomását Kafr Kila térségében.

A tüzérség pedig Miszat térségét támadta ,,fenyegetés elhárítása” céljából.

A Ghadzsart és Har Dov területét célzó libanoni rakétázásra válaszul a hadsereg célba vette a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Szintén az éjszaka az izraeli légvédelem elfogott ,,egy gyanús légi célpontot” a tenger felett, Akkó közelében. A szirénák nem aktiválódtak.

A szíriai média mindeközben egy katonai forrásra hivatkozva azt állította, hogy izraeli vadászgépek csapásokat mértek Dél-Szíriában az éjszaka folyamán, aminek következtében károk keletkeztek, és egy katona megsérült.

Politika: A fogolycsere tárgyalásokat folytató izraeli delegáció Dohába utazása vitákat vált ki a kabineten belül és a hadikabinetben is, jelentette reggel a Kan közrádió. A kabinet egyik tagja, Arje Deri, a szefárd ultraortodox Sasz elnöke a megbeszélésen kifogásolta a delegáció mielőbbi, azaz szombati távozását, és azzal érvelt, hogy nem szükséges szombaton utazni – mivel ez nem pikuach nefes [az életmentésre vonatkozó tórai parancs] esete.

A megbeszélések tartalmát ismerő források szerint Deri kifejtette, hogy a delegáció indulására a pikuach nefes csak akkor fog vonatkozni, ha a tárgyalások már előrehaladottak, és közel állnak a lezáráshoz. A hadikabinetben azt állítják, hogy az izraeli delegáció indulásának halogatása késlelteti a tárgyalásokat, és csak ma kerül sor a kibővített kabinetben a küldöttség mandátumával foglalkozó kérdés megvitatására is, amely téma még mindig vitatott és nem született döntés róla.

Érdemes megjegyezni, hogy Deri hivatalosan nem tagja a háborút irányító kabinetnek, de Binjámin Netanjahu miniszterelnök meghívja az üléseire.

Miután Netanjahu tegnap este megtagadta, hogy megbeszélést hívjanak össze a biztonsági kabinetben a túszok kapcsán, Joáv Gallant védelmi miniszter külön megbeszélést tartott az izraeli hadsereg, a Moszad, a Sabak belbiztonsági szolgálat magas rangú tisztségviselőinek és tágyalócsapat képviselőinek részvételével. A megbeszélésen kiderült, hogy Gallant támogatja a delegáció mandátumának bővítését, lehetővé téve a tárgyalásokat Dohában és a továbblépést az ügyben.

A tárgyalások részleteit ismerő tisztviselők azt nyilatkozták tegnap este a 13-as csatornának, hogy ,,amíg Netanjahu nem kezd megbeszélésekbe, addig a Moszad vezetője, David Barnea által vezetett delegáció nem indul Katarba”. Ugyanezek a források bírálták Netanjahu „időpocsékolását”: „Vannak más módok is kemény tárgyalások lefolytatására”. Egy politikai forrás közölte: ,,A Moszad vezetője hétfőn indul Katarba – nem vasárnap.”

The post A Hamász szerint Issza halott – riport first appeared on Új Kelet online.