ujkeletlive

Tüntetések

Szombat este országszerte tovább folytatódtak a túszok szabadon bocsátását, az új választásokat követelő, illetve az ultraortodoxok katonai szolgálata alóli felmentés ellen tiltakozó kormányellenes tüntetések. A héber média becslései szerint több mint harmincezren vonultak az utcára, és a tel-avivi szokásos forgalom feltartóztatása mellett ezúttal a jeruzsálemi tüntetők a Gázában fogva tartott túszok családtagjainak beszédei után szintén lezárták a főváros központi kereszteződését, míg végül a rendőrség vízágyúkkal és lovasrendőrök bevetésével oszlatta fel a tömeget

Jeruzsálemben az elnöki rezidencia előtt kezdődött tüntetésen a kormányt bíráló és új választásokat követelő felszólalók mellett Becalel Cohen ultraortodox rabbi beszédében arra szólította fel a háredi vezetést, hogy a partnerség és a testvériség érzéséből kiindulva támogassák a közösség tagjainak jelentkezését „a nép és az ország védelmére.”

„A háredi közösségben sokan határozottan úgy érzik, hogy a jelenlegi helyzet nem megfelelő, és minél előbb jelentősen meg kell változtatni. Érzik, a szívük mélyén, a jelenlegi helyzet logikátlanságát és igazságtalanságát, és igyekeznek korrigálni azt, és részt venni a nemzet és a föld védelmében. Sajnos attól tartok, hogy nincs olyan vallási vagy állami vezetésünk, amely képes lenne vezetni ezt a folyamatot,” – tette hozzá.

A felszólalók meghallgatása után a tüntetők tovább vonultak Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatalos rezidenciájával szomszédos Párizs térre, ahol a túszok hozzátartozói szóltak a jelenlévőkhöz sürgetve a kormányt a 162 napja fogságban lévő szeretteik hazahozatalát biztosító megállapodás elérésére.

Jevgenia Kozlov, elmondása szerint a Hamász által elrabolt fia megmentése érdekében mindent megpróbált. Nem beszélve a héber nyelvet oroszul szólt a tömeghez mondván – „öt hónap telt el, az emberek kezdenek felejteni, a szél tönkretette plakátjainkat. Az emberek folytatják az életüket, de mi még mindig október 7-én élünk.”

A Hamász által fogvatartott 79 éves Háim Peri túsz unokája, Mai szerint – „a kormányban  meghallgatnak minket, tudják, és nem érdekli őket, és mi is tudjuk, hogy nem érdekli őket. Tudjuk, hogy ennek a háborúnak nincsenek céljai, ez a háború maga a céljuk. Izrael kormánya inkább gázai civileket öl, minthogy izraeli civileket mentsen,” – tette hozzá.

Miután a beszédek véget értek, a tüntetők egy csoportja megpróbálta elzárni a Párizs tér melletti kereszteződést, amikor a rendvédelmi erők közbe léptek és feloszlatták a rendzavarókat.

A rendőrök a járdára szorították a szabálysértőket, hogy lehetővé tegyék a járművek további közlekedését a kereszteződésben, és helyreállítsák a rendet a helyszínen,” – közölte a rendőrség az összecsapásokat követően.

Eközben Tel-Avivban a hetente megrendezésre kerülő két különálló – a túszmegállapodást és az új választásokat követelő tüntetés folyama a Begin utcában  ért össze, ahol néhányan lezárták az út északi részét, máglyákat gyújtottak, füstgránátokat vetettek be, ami végül összecsapásokhoz vezetett a rendőrséggel.

Később az éjszaka folyamán néhány tüntetőnek sikerült az Ayalon autópálya felé törnie, az aszfaltra ülve tiltakoztak és részben zárták el az utat a bal oldali sávban átengedve a forgalmat. Végül a rendőrség vízágyúval oszlatta fel a tüntetést.

Mindkét tel-avivi helyszínen összecsengtek a túszok szabadon bocsátását és a kormány leváltására irányuló követelések, ahogyan a haifai tüntetésen felszólaló volt vezérkari főnök-helyettes, Jáir Golan vezérőrnagy, aki részt vett az október hetedikei mentésekben, átfogó tüntetésekre és új választásokra szólított fel, mondván „a szégyen elveszett, és minden, ami maradt, az az elszánt, kemény, keserves küzdelem.” Golan az előrehozott választások mellett új alternatíva kiépítését ígérte, amelynek  „koherens világnézettel, valódi vízióval és gyakorlati ideológiával kell rendelkeznie.”

The post Szombat esti tüntetések – túszalku, új választások és háredi sorkatonai szolgálat first appeared on Új Kelet online.