Avi/ujkelet.live

A háború 162. napja: A Sabak belbiztonsági szolgálat egy zárt biztonsági megbeszélésen úgy értékelte, hogy a Hamász terrorszervezet azért nyújtotta be válaszát a fogolycsere kapcsán, hogy időt nyerjen, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A közelmúltban az Izraeli Védelmi Erők vezető tagjainak részvételével zajló zárt megbeszélésen a Sabak úgy becsülte, hogy a Hamász a tárgyalások elodázásában érdekelt.

A védelmi szervezetek vezetőségében nézetkülönbség van abban, hogy hogyan kell kezelni a Hamász által benyújtott választ. Egyesek konstruktív válasznak tekintik, amely felhasználható a megegyezés irányába történő elmozduláshoz. Mások, mint például a Sabak, úgy vélik, hogy a Hamász időt akar nyerni.

A hadikabinet és a biztonsági kabinet holnap ülésezik, hogy megvitassák a tárgyalócsoport mandátumát a fogolycsere ügyében, közölte este egy magas rangú izraeli tisztviselő. A megbeszélésre az izraeli delegáció Katarba indulása előtt kerül sor,

Riport: A Hezbollah terrorszervezethez kapcsolódó libanoni al-Akhbar lap reggel beszámolt arról a dokumentumról, amelyet a Hamász nyújtott be a közvetítőknek a fogolycsere ügylet kapcsán. A jelentés szerint az első szakaszban 42 napos tűzszünet lenne, amely a megállapodás második szakaszában tartós tűzszünetté válik.

A terrorszervezet az első szakaszban követelte, hogy az izraeli hadsereg erői vonuljanak ki a Rasid utcáról és a Szalah ad-Din útról, hogy lehetővé tegyék a lakóhelyüket elhagyni kényszerült lakosok visszatérését a Gázai övezet északi részébe. Továbbá követelik a segélyek beengedését a Gázai övezet északi részébe, és a szabad mozgás lehetővé tételét.

Az újság arról is beszámolt, hogy a Hamász 50 terrorista szabadon bocsátását akarja, akik közül 30-an életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik, minden egyes elrabolt izraeli katonanőért, aki él, izraeli nőkért, gyerekekért, felnőttekért és betegekért. A második szakasz kezdetével a Hamász a tartós tűzszünet kihirdetését követeli, mielőtt bármilyen fogolycserét folytatnának, amely magában foglalja a fogságában maradó izraeli katonákat is. A harmadik szakaszban azt követelték, hogy kezdjék meg az övezet teljes helyreállítását.

Segély: Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) szerint az Egyesült Államok és Jordánia repülőgépei szombaton élelmiszercsomagokat dobtak le a Gázai övezet civiljeinek egy közös humanitárius akció keretében.

A műveletet az Egyesült Államok Légierejének C-130-as repülőgépe és a Jordán Királyi Légierő C-130-as repülőgépe hajtotta végre. Az övezetben működő ENSZ-ügynökség szerint minden harmadik két éven aluli gyermek súlyosan alultáplált, és fenyegető éhínségre figyelmeztetett.

A CENTCOM a légi akciót „egy tartós erőfeszítés részének” nevezte, ,,és folytatjuk a további légi szállítások tervezését”.

A német légierő négy tonna humanitárius segélyt dobott le a Gázai övezet északi részén. Olaf Scholz kancellár holnap érkezik Izraelbe, és világossá fogja tenni, hogy a gázai lakosságnak sürgősen további segítségre van szüksége.

Hazai front: Turisták ellenséges drónra bukkantak a Kineret közelében, Ramat Szirinben az elmúlt napokban, jelentette a Kan.

Ha a Hezbollah küldte, akkor ez lenne a legdélibb pont, amelyet egy terrorcsoport által indított drón elért azóta, hogy október 8-án támadásokat indított Izrael ellen.

A drónt a rendőrség megsemmisítette, a katonaság pedig vizsgálja az incidenst.

Issza: A 12-es csatorna Gázában lefoglalt dokumentumokból szerzett információkat hozott nyilvánosságra, amelyek a Hamász október 7-i mészárlásának terveit tartalmazzák a Hamász katonai szárnyának helyettes parancsnoka, a terrorcsoport rangsorában harmadik, Marwan Issza aláírásával.

  • Daniel Hagari katonai szóvivő korábban megerősítette, hogy a hadsereg vasárnap hajnalban célba vette Isszát, aki a nuszeirati menekülttábor alatti több tíz méter mélyen lévő alagútban rejtőzött.
  • Biztonsági tisztviselők tájékoztatták a minisztereket a biztonsági kabinet pénteki ülésén, hogy egyre több jel utal arra, hogy Issza meghalt a csapás következtében, jelentette a héber média. A jelentések szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök Izrael számára „jelentős és fontos eredményként” értékelte a hírt.

A dokumentumok szerint a Hamász tervét a Nukba elit haderő 1500-1800 terroristája kellett volna végrehajtsa, 46 közösséget és bázist véve célba – köztük a 8200-as katonai hírszerző egységet kiszolgáló bázist és a dél-izraeli Hatzerimben lévő légibázist.

Az október 7-én beszivárgott 3000 Hamász vezette terroristának nem sikerült eljutnia ezekre az érzékeny bázisokra.

A dokumentum szerint „az iráni és libanoni körülmények lehetővé teszik számunkra, hogy a nagy projektet az [ellenállás] tengelyhez kössük”, de nem részletezték, hogy október 7-e előtt volt-e aktív koordináció a felek között.

A riport szerint a dokumentumokból az is kiderül, hogy a Hamász hogyan tudta ilyen szinten titokban tartani tervét. A dandárparancsnokok csak október 7 előtt öt nappal, a zászlóaljparancsnokok 48 órával, a századparancsnokok pedig 12 órával korábban értesültek a tervekről.

Fatah VS Hamász: A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász vezette Fatah mozgalom szombaton kiadott közleményében a Hamászt támadta: ,,Azoknak, akik előidézték Gáza újbóli megszállását Izrael által, és a Nakbát, amelyet a palesztin nép megtapasztalt, különösen Gázában, nincs joga meghatározni a nemzeti prioritások sorrendjét.”

  • A „Nakba” arab szó „katasztrófát” jelent, amelyet a palesztinok az 1948-as izraeli függetlenségi háborút követően, a szerintük átélt igazságtalanságok felidézésére használnak.

A Fatah bírálta a Hamász vezetésének fényűző életét, ami katasztrófát hozott a Gázai övezet lakóinak. ,,Úgy tűnik, a 7 csillagos szállodákban élő vezetés kényelmes élete elvakította őket. Miért él külföldön a Hamász vezetésének nagy része, és miért menekült el családjával és hagyta cserben a palesztin népet egy brutális megsemmisítő háború előtt, mindenféle védelem nélkül?”

Végezetül a Fatah felszólította a Hamász vezetését, hogy állítsa le politikáját, ,,amely külföldi napirendektől függ, és térjen vissza a nemzeti egység kebelébe a háború megállítása és a palesztin nép megmentése érdekében”.

A Fatah nyilatkozata azután jelent meg, hogy a Hamász bírálta Abbász azon döntését, hogy Muhammad Musztafa közgazdászt, volt gazdasági minisztert, nevezte ki a Palesztin Hatóság új miniszterelnökének.

Körülbelül két héttel ezelőtt az előző miniszterelnök, Mohamed Stajje lemondott, ami a kormány feloszlatásához vezetett, annak hátterében, hogy az amerikaiak azt követelték, hogy reformokat hajtsanak végre a Palesztin Hatóságban a gázai háború utánra készülve.

The post Gyanakvás, túszok, a titkos terv, és a Fatah a Hamász ellen first appeared on Új Kelet online.