Az ösztrogént tartalmazó farmakológiai szerek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát az emberekben – nyilatkozott egyes gyógyszerek rák kialakulására gyakorolt hatásáról Anton Ivanov onkológus, onkológus sebész, kemoterapeuta a gazeta.ru-nak, adta hírül a sports.kz.

 

Az onkológus elárulta, mely gyógyszerek okozhatnak rákot

Néhány gyógyszer növelheti a rák kialakulásának kockázatát (Képünk illusztráció)
Fotó: MH archív/Katona László

„A rákot kiváltó gyógyszerek listáján szerepelnek az orális fogamzásgátlók és a nőknek menstruációs rendellenességek miatt vagy a menopauza kezdetén felírt gyógyszerek is” – tette hozzá.

Az orvos azonban hangsúlyozta, hogy az ilyen gyógyszerek okozta daganatok kockázata csak akkor lesz nagyobb, ha a gyógyszereket túlzásba viszik és visszaélnek velük.

„Az antidepresszánsok viszont kiválthatják a mellrákot, mivel növelik a prolaktinszintet, ami befolyásolja az emlőmirigyek receptor-aktivitásának és érzékenységének állapotát.

A myelodysplasztikus szindróma kezelésére használt gyógyszerek – egy olyan állapot, amikor a csontvelőben nem képződnek eléggé egészséges, érett vérsejtek. A terápia nem nélkülözi a hipometiláló szereket. Az ilyen gyógyszerek azok, amelyek felébresztik az addig inaktív onkogént, amely viszont akut leukémiát idéz elő” – magyarázta a szakember.

Ezen a listán az onkológus a fekélyek és a gyomorégés elleni, N-nitrozodimetilamint tartalmazó tablettákat is szerepeltette. Ez az anyag rossz hatással van a máj és a belek működésére, és a rák kialakulását is provokálhatja.

„A kombinált orális fogamzásgátlók szintén rákot okozhatnak. Ezeknek a tablettáknak számos mellékhatása van, az egyik legveszélyesebb a trombózis” – foglalta össze.