Avi/ujkelet.live

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és magas rangú arab tisztviselők egy csoportja között körülbelül egy hónappal ezelőtti találkozója félbeszakadt az Egyesült Arab Emirátusok külügyminisztere és a palesztin elnök vezető tanácsadója közötti szokatlan kiabáló meccs miatt, jelentette a Walla hírportál csütörtökön, öt, a részleteket ismerő forrásra hivatkozva.

Az éles konfrontáció a Palesztin Hatóság tervezett reformjaival kapcsolatos szkepticizmust és az arab világ vezetői közötti belső vitákat tükrözi, mutatott rá a Walla. Mindkettő alááshatja a Biden-kormány azon erőfeszítéseit, hogy stratégiát dolgozzanak ki a háború utáni Gázára.

A megbeszélésre április 29-én került sor Rijádban, a Világgazdasági Fórum találkozójának apropóján. A célja a közös stratégia megvitatása volt a háború után kérdésében. A találkozón Blinken mellett Szaúd-Arábia, Egyiptom, Jordánia, Katar, Kuvait és az Egyesült Arab Emirátusok külügyminisztere, valamint Husszein al-Sejk palesztin miniszter is részt vett, aki Mahmúd Abbász palesztin elnök legközelebbi tanácsadója.

A források szerint al-Sejk a találkozó során azt mondta, hogy a Palesztin Hatóság reformokat hajt végre és új kormányt alakít az Egyesült Államok és az arab országok kérésének megfelelően, de nem kap elég politikai és gazdasági támogatást.

A találkozó vége felé az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Abdullah bin Zajed kijelentette, hogy nem látott jelentős reformot a Palesztin Hatóságban – közölték a források. Az emírségek külügyminisztere ,,Ali Baba és a negyven rabló”-nak nevezte a palesztin vezetést, és azt állította, hogy a Palesztin Hatóság magas rangú tisztségviselői ,,haszontalanok”, ezért ,,egymással való helyettesítésük csak ugyanahhoz az eredményhez vezet”.

,,Miért adjon az Egyesült Arab Emírségek pénzügyi segítséget a Palesztin Hatóságnak valódi reformok nélkül?” Mire Al-Sejk kiabálva azt mondta, hogy senki sem fogja megszabni a Palesztin Hatóságnak, hogyan hajtsa végre reformjait.

A források szerint Faiszal bin Farhan szaúdi külügyminiszter próbálta csillapítani a heves eszmecserét, és azt mondta, hogy a reformokhoz idő kell. De a találkozó ekkor már kikerült az irányítás alól. A két fél addig kiabált egymással, hogy az emírségek minisztere felállt, és dühében elhagyta a termet. Ajman al-Szafadi jordán külügyminiszter is távozott, és néhány perccel később visszatért az Emírségek külügyminiszterével, aki bocsánatot kért Blinkentől, amiért szemtanúja volt a belharcoknak.

Az Egyesült Arab Emírségek egyik magas rangú tisztviselője megerősítette a külügyminiszter szavait és azt mondta: ,,Őfelsége hozzátette, hogy ha a Palesztin Hatóság annyi figyelmet fordít saját népére, mint az Izraellel való biztonsági koordinációra, akkor a palesztinok sokkal jobb helyzetben lesznek”.

HÁTTÉR

Az Egyesült Arab Emirátusok és a Palesztin Hatóság közötti feszültségek mind személyes, mind politikai vitákból fakadnak, és Mohammed bin Zajed (MBZ) emírségi elnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök között már régóta szakadás van.

MBZ egyik legközelebbi tanácsadója Mohammed Dahlan, Abbász legfőbb politikai riválisa, ami növelte Abbász gyanakvását az Emírségek iránt. Az Emírségek viszont évek óta korruptsággal vádolja Abbászt és a palesztin vezetést. A palesztin vezetés azzal vádolta az Emírségeket, hogy elárulta őket, miután 2020-ban normalizálta kapcsolatait Izraellel.

Mohammed Musztafa új palesztin miniszterelnök kinevezése előtt az Emírségek ellen lobbit folytatott a Biden-kormánynál, azt állítva, hogy Abbász egyik bizalmasa. Az Emirátusok azt szorgalmazta, hogy helyette Abbász kritikusát, Szalam Fajjad volt palesztin miniszterelnököt nevezzék ki.

The post Az Emírségek a palesztin vezetésről: ,,Mint Ali Baba és a 40 rabló” first appeared on Új Kelet online.