Avi/ujkelet.live

A háború 244. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők kora délután bejelentette, hogy a 34 éves Zeed Mazarib zászlós Zarzirból, a Gázai hadosztály déli dandárjának nyomkövetője, elesett a reggeli tűzharcban, melyet a csapatok Rafah térségéből Izraelbe behatolni próbáló Hamász terroristákkal vívtak.

A Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget a kísérletért.

A vizsgálat: Az izraeli hadsereg kezdeti vizsgálata szerint a behatolási kísérlet a gázai határon ma hajnali 4 óra körül indult, amikor a biztonsági kamerákat figyelő katonák gyanús mozgást észleltek a ködös időben.

A Sivatagi Felderítő Zászlóalj csapatait ezután a helyszínre küldték, Gázába, az izraeli Kerem Salom és Holit határközösségekkel szemben, hogy felkutassák a gyanúsítottakat.

Hajnali 5 óra körül a katonákra az izraeli határtól körülbelül 400 méterre tüzet nyitott a terrorsejt. Pillanatokkal később a terroristák közül kettő meghalt egy dróncsapásban, majd röviddel ezután a harmadikat tanktűzzel ölték meg.

A terrorsejt gépkarabélyokkal és RPG-kkel volt felfegyverkezve.

Lehetséges, hogy volt egy negyedik terrorista, aki elmenekült a helyszínről, ezt a hadsereg még vizsgálja.

A hadsereg azt is vizsgálta, hogyan jutottak el a terroristák a határvidékre, ahol aztán azonosították őket.

Riport: A Reuters csütörtöki riportja arról számolt be, hogy az amerikai kormány becslései szerint a Hamásznak jelenleg 9-12 ezer terroristája van. Az amerikaik úgy vélik, a háború előtt körülbelül 25 ezer terroristája volt.

Nuszeirat: Az izraeli hadsereg becslése szerint 20-30 Hamász és Palesztin Iszlám Dzsihád terrorista gyűlt össze a Gázai övezet középső részén, Nuszeiratban egy ENSZ-iskolában (UNRWA), amire az éjszaka csapást mértek.

A terrorcsoportok tagjai három osztályteremben voltak, elválasztva egy olyan területtől, mely civileknek szolgált menedékül.

A támadást kétszer is elhalasztották, hogy elkerüljék a civilek megsebesülését.

A Hamász hatóságai szerint legalább 27 ember vesztette életét a csapásban.

Rafah: A Biszlamach-dandárt másfél hónap után kivonták a dél-gázai Rafahból, és félkészül a jövőbeli műveletekre, jelentette az izraeli hadsereg.

A csapatok a küldetésük során fegyvereket lokalizáltak, terroristákat likvidáltak és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg.

A héten a 906. zászlóalj csapatai egy alagút nyílást talált egy gyerekszobában, és a közelében egy henteskést.

Ezen felül az erők hat terroristát azonosítottak egy iskola mellett, a csapatok közelében és drónnal valamint tanktűzzel megölték őket.

Egy másik incidensben a 17. zászlóalj csapatai egy lakóépületben az UNRWA zsákjában robbanóeszközöket találtak.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet egyik fegyverraktárát támadták a dél-libanoni Wadu Dzsiluban, valamint két másik posztot Aadchit közelében.

Célba vettek még katonai épületeket Beit Jahunban és Szeddiqine-ben, valamint további terror-infrastruktúrákat Odaisszében.

Eltol: A hadsereg csütörtökön közölte, hogy több héttel elhalasztja az észak-izraeli közösségekben a helyi biztonsági csapatok létszámának csökkentésére tervezett lépést.

A háború közepette a polgári biztonsági csapatok tagjait a katonaság behívta aktív tartalékos szolgálatra.

A hadsereg azt tervezte, hogy számos tartalékost elenged az észak-izraeli közösségekben, amelyek nincsenek közel a határhoz. A libanoni határtól néhány kilométeres körzetben lévő evakuált közösségekben a biztonsági csapatokat változatlanul hagyták.

A hadsereg szerint egy új helyzetértékelését követően úgy döntöttek, hogy néhány héttel elhalasztják a lépést.

The post 1 katona elesett a terroristák behatolását megakadályozó incidensben first appeared on Új Kelet online.