Avi/ujkelet.live

A háború 244. napja: A hadikabinet úgy döntött, hogy nem indul izraeli delegáció Katarba mindaddig, amíg a Hamász terrorszervezet nem reagál az izraeli javaslatra a túszok szabadon bocsátásáról, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Időközben Katar és Egyiptom erős nyomást gyakorol a Hamászra, hogy lépjen előre a megállapodás felé, a részleteket ismerő források szerint. Katar és Egyiptom képviselői, valamint a Hamász vezetése háromoldalú találkozót tartott szerdán Katar fővárosában, Dohában.

Izraelben úgy vélik, a következő néhány nap döntő jelentőségű a megállapodás esélyeit illetően, és hangsúlyozzák, hogy a döntés Hamász kezében van.

A mostani tárgyalások izraeli üzenete az, hogy ha nem születik megállapodás a második szakaszról, a háború folytatódik. Ezek ellentmondanak Joe Biden amerikai elnök kijelentéseivel, aki azt mondta, hogy ha az első szakasz végére nem születik megállapodás, a tűzszünet folytatódik. Eközben, ha az utolsó pillanatban nem történik változás, csütörtökön a biztonsági kabinet miniszterei elé terjesztik a Hamásznak szóló izraeli javaslat vázlatát.

Hamász: Az elmúlt napokban a Hamász a tárgyalásokon megerősítette pozícióját, jelentette a KAN. A megbeszélésen a katariak bemutatták az izraeli vázlatot a Hamász vezetésének, a terrorszervezet képviselői pedig azt kérdezték, hogy a vázlat magában foglalja-e a teljes izraeli kivonulást az övezetből és a tartós tűzszünetet a „fenntartható tűzszünet” helyett. A kérdésekre a katariak nemleges választ adtak. A Hamász azt állítja, hogy ,,pozitívan” tekint a vázlatra, de ragaszkodik ahhoz, hogy ezt a két feltételt írásban is rögzítsék.

Egy Gázai övezetből származó forrás szerint Katar nem gyakorol nyomást a Hamász vezetésére, mivel nem zárja ki, hogy a terrorszervezet hatalmon maradjon.

A szaúdi a-Asharq arról számolt be reggel, hogy a Hamász bejelentette, hogy elutasítja a vázlatot, miután világossá vált számára, hogy ,,alapvetően különbözik Joe Biden amerikai elnök javaslatától”.

  • A jelentés szerint a Hamász azt mondta a palesztin terror frakcióknak, hogy ,,az izraeli javaslat tartalmának megvizsgálása után világossá vált, hogy ez egy olyan vázlat, amely nem fekteti le a megfelelő alapot a kívánt megállapodáshoz, mivel nem garantálja az állandó tűzszünetet – hanem ideiglenes tűzszünetet”.
  • ,,A három meghatározott szakasz nem kapcsolódik egymáshoz, azért, hogy a megállapodást olyan szakaszra redukálják, amelyben az agresszió átmenetileg megszűnik, erőik a Gázai övezet területén maradnak, és a megszállás cserébe megkapja a túszokat, és akkor megújítja a népünk elleni megsemmisítő háborút.”

Hazai front: A szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterhez közelállók szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek most kell tisztáznia, hogy Beni Gantz (Nemzeti Egység) és Joáv Gallant védelmi miniszter, vagy a jobboldal és Ben-Gvir ideológiai útját kívánja-e követni, jelentette reggel a KAN közrádió.

A források hozzátették: Az Otzma Jehudit párt elnökének szemszögéből a kijelentés egyértelmű: vagy Netanjahu tisztázza a szándékait a túszalku és az azon belüli ellenségeskedés beszüntetése – vagy a kormány feloszlatása kapcsán.

  • A miniszter környezete kifejtette az Otzma Jehudit tegnapi bejelentését is, miszerint további utasításig nem szavaznak a koalícióval.
  • Azt állították, Netanjahu miniszterelnök szombat este megígérte a nemzetbiztonsági miniszternek, hogy bemutatja neki az ügylet vázlatát, és mivel ezt nem tette meg, úgy vehető, hogy fel akarja oszlatni a kormányt, ezért született döntés a kérdésben.
  • A miniszter a közeljövőben több területen is fel kíván lépni a politika megváltoztatása érdekében, beleértve a humanitárius segélynyújtást a túszokra vonatkozó humanitárius gesztusok feltételéül, valamint a Gázai övezetben a zsidó letelepedést.

Eközben a hétvégén lejár a Nemzeti Egység Netanjahunak tett ultimátuma követeléseinek teljesítésére. A koalíció becslése szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy Gantzék végül a kormányból való kilépés mellett döntenek, ennek eredménye pedig a szélsőjobboldali Becalel Szmotrich (Vallásos Cionizmus) és Ben-Gvir miniszterek relatív befolyásának növekedése lesz.

Figyelmeztetés: A Ynet hírportál reggeli riportja szerint a biztonsági tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy a kormány politikája – köztük Becalel Szmotrich pénzügyminiszter nyílt fellépése – elősegíti a Palesztin Hatóság gazdasági összeomlását, és a Hamász megerősödéséhez vezethet Júdea és Szamáriában, és egy sor terrortámadáshoz – egy olyan időszakban, amikor Irán pénzzel árasztja el a térséget.

Úgy tűnik, ez a Hamász számára ideális forgatókönyv. A Gázai övezetbeli vezetőjének, Jechíje Szinwarnak és általában a Hamásznak az egyik legnagyobb ambíciója Júdea és Szamária lángra lobbantása – ott, valamint Izrael szívében elkövetett halálos terrortámadásokkal, majd palesztinok ezreit az izraeli hadsereg katonáival szembeszállásra késztetve, és tömeges zavargásokat okozva. A Hamász azt reméli, hogy ez egy új intifáda kitörésének szélsőséges állapotáig megy.

,,Biztonsági szempontból a Palesztin Hatóság összeomlása káoszt teremthet a terepen, és alááshatja a stabilitást, ami jelenleg van – mind biztonsági szempontból, mind pedig a polgári rendszer összeomlását. A legrosszabb helyzet, amibe kerülhetünk, az az, hogy a kórházak működése leáll, és izraeli kórházakba kell vinni őket kezelésre” – figyelmeztetett egy vezető rangú biztonsági tiszt.

„Úgy látjuk, hogy a gazdasági érdek mindenben jelentős helyet foglal el, ami a terroristák terrorszervezetekbe történő toborzásával kapcsolatos Júdea és Szamáriában, még inkább, mint a vallási-szélsőséges szempont. Néha a polgárok biztonsága érdekében a legkevésbé rossz megoldást kell választanunk, nem akarunk Júdeán és Szamárián belül iráni szigetekig jutni.”

A Hamász és Irán azon törekvése, hogy lángba borítsák a területet, ezért nem szűnik meg, sőt fokozódik. Sok pénzt fektettek abba, hogy minél több operatívot toborozzanak. Ezzel szemben, amint a biztonsági tisztviselők kifejtik, Izraelben azt a politikát folytatják, hogy gyengítik a Palesztin Hatóságot azáltal, hogy nem engedik be a palesztin munkásokat Izraelbe, visszatartják a Hatóság nevében beszedett adók kifizetését és így tovább. Ennek célja az összeomlasztás – ami a biztonsági források szerint a Hamász felemelkedését és egymást követő terrortámadásokat idéz elő, amint az most főleg Észak-Szamáriában látható.

A kieső bevétel miatt a Palesztin Hatóság nem tudja törleszteni adósságait, jelentősen csökkenteni fogja a közalkalmazottak fizetését, valamint az állampolgároknak nyújtott szolgáltatásait. A Sabak belbiztonsági szolgálat kijelentette, hogy a válság kezelésére a Hatóság újabb fizetéscsökkentést hajtott végre, és leállította a költségvetések átutalását kormányhivatalaihoz. Ennek egyenes következményeként jelentősen csökkentették a palesztin biztonsági erők fizetését – ami a Sabak szerint azok terrorszervezetekhez csapódását ösztönözheti, különös tekintettel a területre befolyó iráni pénzekre, valamint Júdea és Szamárián belüli Hamász elleni ellenintézkedéseik hatékonyságának csökkentését.

Bár a Hatóság egy sor lépést hirdetett pénzügyi kiadásainak csökkentése érdekében, a Sabak arra figyelmeztetett, hogy ezek az intézkedések nem állítják meg a romló tendenciát. A negatív gazdasági trendek Júdea és Szamária gazdaságában is láthatók – a munkanélküliségi ráta az utóbbi időben megduplázódott, a GDP pedig jelentősen visszaesett. Ezek a vásárlóerő csökkenéséhez és csak létfontosságú termékek megvásárlásához, megtakarítások kivonásához és hitelfelvételhez, ingatlanok és eszközök értékesítéséhez, alacsony bérezésű ideiglenes állásokhoz, a közegészségügy minőségének romlásához és egyebekhez vezetnek. Az elvégzett kutatási elemzés szerint a terepen kialakult jelenlegi helyzet a következő hónapokban „alulműködés” állapotába hozhatja a Palesztin Hatóságot, és egy ilyen fejleménynek ,,súlyos” jelentése van.

The post Ben-Gvir válaszút elé állít és a Sabak figyelmeztetése first appeared on Új Kelet online.