Avi/ujkelet.live

A háború 276. napja: Az Izraeli Védelmi Erők a közeljövőben befejezi az október 7-i események műveleti vizsgálatát, jelentette a hadsereg délután.

A vizsgálatok lezárása után a megállapítások először a délvidéki közösségek és kibucok, az elhurcoltak és a gyászolók családjai számára kerülnek bemutatásra, majd a nyilvánosság elé tárják. Az összes vizsgálatot közzéteszik az izraeli hadsereg honlapján, és minden állampolgár számára elérhető lesz.

A hadseregben azt mondják, hogy október 7-én teljesen kudarcot vallottak Be’eri kibuc és a környező települések lakóinak védelmében, így a vizsgálatok egyben a bizalom próbáját, a hadsedeggel való kapcsolatok helyreállítását is jelentik.

Herci Halevi vezérkari főnöknek a nap folyamán bemutatták az október 7-i, Be’eri határközösségben lezajlott megszállás és a felszabadításáért vívott csaták eredményeit.

Ez a vizsgálat első része, melyet Mickey Edelstein tartalékos vezérőrnagy végzett. Egy katonai forrás szerint a nyomozás rendkívül részletes volt. A Be’eriben, az egyik legnagyobb gázai határközösségben zajló harcok során számos incidens történt, és több különböző izraeli egység volt érintett.

A vizsgálat várhatóan nagy mennyiségű részlettel szolgál a Peszi Cohen házánál történt incidensre is. A Hamász 14 túszt tartott Cohen otthonában. Két túlélő, Jaszmin Porat és Hadasz Dagan vallomásai felvetették a gyanút, hogy a 99. hadosztály parancsnoka, Barak Hiram dandártábornok, aki Be’eriben irányította a harcot, megparancsolta harckocsiosztagának, hogy ágyúzza Cohen házát – pedig tudta, hogy túszok is vannak ott. A túszként fogva tartott 14 ember közül 13-an vesztették életüket az izraeli csapatok és a Hamász terroristái közötti heves tűzharcban. Továbbra sem világos, hogy a 13 személy közül hányan sérültek meg a harckocsitűz következtében.

A háború előtt Hiramot a Gázai Hadosztály következő parancsnokának nevezték ki, ami jelenleg a levegőben lóg.

Csütörtökig Halevi felülvizsgálja és lezárja a vizsgálatot, majd bemutatásra kerül a kibuc tagjainak és a Be’eriben október 7-én meggyilkolt katonák családjainak.

A hadsereg bemutatót tart az egyik Holt-tengeri szállodában, ahol Be’eri lakosai tartózkodnak október 7 óta. A hadsereg egyéni képviselőket is küld a kibucban elesett katonák és helyi biztonsági tisztek családjaihoz.

Körülbelül 40 harci helyszín van, amelyeket több mint 20 parancsnok vizsgál. A hadsereg azt reméli, hogy augusztus végéig bemutatásra kerül az összes vizsgálata.


Déli front: A 7. dandár csapatai Gázaváros Szedzsaijja negyedében rajtaütést tartottak és lerombolták a Hamász terrorszervezet parancsnoki központját egy iskolában és egy klinikán, melyeket polgári helyszínekből terrorista célokra alakítottak át. A létesítményben a Szedzsaijja zászlóalj terroristái barikádozták el magukat, elrejtőztek és terrorcselekményeket hajtottak végre.

A kutatások során a Rotem zászlóalj csapatai egy fegyvergyártó telepet lokalizáltak majd semmisítettek meg.

A helyszínen aknavetőket, puskákat, gránátokat és a Hamász terrorszervezet hírszerzési dokumentumait találták elrejtve az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) egyenruhái és felszerelései között.


Északi front: Tíz rakétát lőttek ki az esti órákban Libanonból a Galilea-földnyelvre, aktiválva a szirénákat számos közösségben.

A hadsereg szerint a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, sérülés nem történt.


Júdea és Szamária: Ma vette át hivatalos ünnepség keretében Avi Blot vezérőrnagy a Központi Parancsnokság vezetését Jehuda Fox vezérőrnagytól.

Az 55 éves Fox 36 éves katonai karriert, beleértve hatéves vezérőrnagyi tisztséget zár le – három évig a Központi Parancsnokság vezetőjeként és további három évig katonai attaséként Washingtonban.

Fox szerint bár a Júdea és Szamáriában élő izraeli telepesek ,,nagy többsége erkölcsös, törvénytisztelő állampolgár”, az elmúlt hónapokban ,,a háború égisze alatt felütötte a fejét a nacionalista bűnözés”, és lehetővé tette a zavargásokat és a palesztinok megfélemlítését.

,,Sajnos a helyi [telepes] vezetést eltántorítják, és nem találják az erőt, hogy nyíltan szembeszálljanak vele. Akik hallgatnak a bűncselekményekkel szemben, ezzel [minden telepes] felé birálatot irányítanak. Ez az én szememben nem júdaizmus. Nem a Tóra útja, hanem az ellenség útjainak elfogadása”.

A Palesztin Hatósággal kapcsolatban Fox azt mondta, ,,a Központi Parancsnokság feladatai ellátásának képessége a működő és erős Palesztin Hatóság meglététől is függ, hatékony biztonsági mechanizmusokkal, amelyek fenntartják a rendet”.

,,A biztonsági valóság proaktív aláásása ezen a fronton veszélyezteti Izrael állam biztonságát” – mondja.

Fox közvetlenül Halevi vezérkari főnökhöz is szólt, és kijelentette, hogy ,,szégyellem és kínosan érintenek parancsnokként, de elsősorban állampolgárként” a Halevit ért támadások. ,,Ez egy olyan módszer, amelyet néhányan itt is alkalmaztak: szörnyű dolgokat mondanak, majd gyenge bocsánatkérés következik, vagy támogatás és bátorítás az Izraeli Védelmi Erőknek a következő vad és felelőtlen támadásig.”


Túszok: Joáv Gallant védelmi miniszter Gázában fogságban lévő túszok családjainak:

,,A biztonsági rendszer az elhurcoltak hazatérését minden részlegén központi célnak tekinti, amely felé haladni kell, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvalósítsuk a jelenleg kínálkozó lehetőséget.”

„A katonai nyomás megteremtette azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a megállapodás előmozdítását, a biztonsági szervezet tudni fogja, hogyan álljon helyt és térjen vissza harcolni bárhol Gázában, amennyire csak kell. Ki kell használnunk a katonai nyomást, hogy elmozdítsuk a megállapodást, és ne szalasszuk el”.


Hamász: A Hamász terrorszervezet hétfőn közölte, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök akadályokat állít a tűzszüneti tárgyalások elé a gázai háború lezárását célzó, folyamatban lévő tárgyalások közepette.

A terrorszervezet hétfői közleményében felszólította a közvetítőket, hogy lépjenek fel Netanjahu ,,manőverei és bűncselekményei” ellen.

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője a Walla riporterének azt nyilatkozta, hogy a bejelentésük az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivőjének néhány órával korábbi X-bejegyzésére reagált, melyben Avichai Adraee ezredes felszólította Gázaváros több negyedének lakosait, hogy hagyják el a területet és menjenek a kijelölt humanitárius zónába.

A Hamász magas rangú tisztviselője azt állította, hogy a terrorszervezet úgy véli, a kiürítési parancs célja a tárgyalások szabotálása.

,,Úgy gondoljuk, hogy a tárgyalások ezeknek a lépéseknek a fényében nem járhatnak sikerrel”.

The post Hírek a frontokról és elkészült a hadsereg 10/7 vizsgálata Be’eri kapcsán first appeared on Új Kelet Live.