Avi/ujkelet.live

A háború 276. napja: A biztonsági szervezet közölte, hogy a sorkatonai törvény lejártát követően idén mindössze 3000 ultraortodox férfit lehet besorozni. Az Izraeli Védelmi Erők azonban sokkal magasabb számokat tartalmazó javaslatokkal állt élő, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

A hadsereg első javaslata évi 50-60 ezer ultraortodox besorozását tartalmazza egy speciális irodával. A hadsereg a folyamatot a Szovjetunióból való bevándorlás alatti helyzethez hasonlította: ,,Külön toborzóirodát hozunk létre az ultraortodox férfiak számára”. A javaslat hátránya – magas erőforrás-költség.

A második javaslat: Évente 15 000 ultraortodox besorozása a négy meglévő toborzóiroda megerősítése révén. Így körülbelül öt évbe telik minden olyan ultraortodox besorozása, akire már nem vonatkozik a sorkatonai törvény. A javaslat hátránya – lassítaná a nem ultraortodox lakosság többi részének besorozását.

A harmadik, és a biztonsági szerv által elfogadott javaslat – évente mindössze 3000 ultraortodox besorozása. Hátránya, hogy sok időbe telik annak a több mint 60 000 ultraortodox férfinak a besorozása, akikre már nem vonatkozik a sorkatonai törvény. A biztonsági szervnél, mint említettük, a legkonzervatívabb alternatívát választották, mindössze 3000 besorozását.


Miért 3000: Pénteken Herci Halevi vezérkari főnök találkozott egy 10 fős magas rangú tartalékos tisztből álló csoporttal. Elődeihez hasonlóan Halevi is időről időre megtartja ezeket az összejöveteleket, még háború idején is.

A Haaretz szerint ezúttal a beszélgetés nagy része a tisztek kritikájával foglalkozott, egy kényes közéleti és politikai kérdésben, nevezetesen azzal, ahogy a hadsereg az ultraortodoxok besorozásának ügyét kezeli. Néhány résztvevő bírálta a vezérkari főnök és Joáv Gallant védelmi miniszter álláspontját a Legfelsőbb Bíróság múlt havi döntése után, amely elrendelte az ultraortodoxok besorozását.

  • Amikor a besorozási értesítőt kiküldik, és az ultraortodoxok megtagadják, hogy 90 napon belül jelentkezzenek a hadsereg besorozási központjaiban, szolgálat elkerülőnek jelölik meg őket, és szankciókkal sújtják őket, beleértve jogosítvány birtoklásának vagy az ország elhagyásának megtiltását.
  • Az általuk látogatott jesiva pedig nem kaphat támogatást az államtól.
  • A hadseregnek több tízezer besorozási értesítőt kéne kiküldenie minden ultraortodoxnak 17 és 18 éves kortól a húszas éveik közepén járókig, akik a múltban nem kaptak parancsot.
  • A gyakorlatban az ultraortodox rabbikkal folytatott tárgyalások után a hadsereg célja, hogy az év végéig mindössze 3000 ultraortodoxot sorozzon be, főként fiatalokat, akik nem folytatnak rendes tanulmányokat jesivában.

A találkozón részt vevők azt mondták Halevinek, hogy a hadsereg így összejátszik az ultraortodoxokkal. Az újoncok minimális számában való megegyezés nincs összhangban a hadsereg azon állításával, hogy több mint 10 000 további katonára van szüksége azokba az egységekbe, amelyeknek tagjai meghaltak, megsérültek vagy lelki sérüléseket szenvedtek a háborúban. Halevi azt válaszolta, hogy megvizsgálja az ügyet a vezérkar munkaerő-osztályával.


Mindeközben Binjámin Netanjahu miniszterelnök utasította Joáv Gallant védelmi minisztert és Becalel Szmotrich pénzügyminisztert, hogy a következő két hétben kössenek megállapodást a sorkatonai szolgálatot meghosszabbító törvényről.

  • A tervezett változtatások értelmében 36 hónapig teljesítenek majd szolgálatot a harci és egyéb különleges beosztású férfi és női katonák is. Jelenleg a férfiak 32 hónapig, míg a nők két évig szolgálnak.

A minisztériumok közötti viták két központi kérdést érintenek. Először is, Gallant azt szeretné, ha a kötelező szolgálat 3 évre való meghosszabbítását ideiglenes rendelettel 10 évre határoznák meg, az Izraeli Védelmi Erők haderőépítésének érdekében.

A Pénzügyminisztérium viszont azt akarja, hogy az ideiglenes rendelet 5 évre szóljon, hiszen a sorkatonaság kiterjesztése hatással lesz a gazdaságra.

Másodszor, a Pénzügyminisztérium azt szeretné, ha a sorkatonai szolgálat meghosszabbítása pozíciónként differenciált lenne. Vagyis a nem harcoló katonák kevesebbet szolgálnának, és ennek megfelelően kevesebb fizetést is kapnának.

A Védelmi Minisztérium szerint a differenciálötletről csak két-három év múlva lehet beszélni, amikor kiderül, valóban van-e elegendő létszám a nem harci szakmákhoz is.

A Védelmi és a Pénzügyminisztérium várhatóan a következő napokban munkaértekezleteket tart, hogy megpróbáljon megegyezni.

The post A cél 3000 ultraortodox besorozása idén, de hogy jött ki? first appeared on Új Kelet Live.