Aligátorteknős került elő a Balaton vizéből

Nem akármi akadt egy horgász horgára a Balaton déli partján.

Veszélyes aligátorteknőst fogott július első vasárnapján egy horgász Balatonőszöd és Balatonszárszó között. Mi történt pontosan? Az esti pecához készülő sportember éppen csalihalat próbált keríteni magának a hálójával, ám teljesen más akadt meg benne.

Egy nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós aligátorteknőst emelt ki a partra az igencsak meglepődött horgász – írja az Időkép. A meteorológiai portál azt írta, hogy egy nagyjából 20 centis egyedről van szó, tehát még igen fiatal volt, hiszen egy fejlett példány akár a 70-80 centis hosszúságot is elérheti.

KÖZVETLENÜL KAPCSOLÓDIK: Hihetetlen dolog történik a Balatonnal

Ezt már Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője mondta, azt is hozzátéve, hogy akkor már nagyobb élőlényekre is vadászik.

Nagyobb állóvizekben, lápokban, mocsarakban, lassú folyású folyókban, kanálisokban, öntözőcsatornákban egyaránt megél. Kimondottan vízi életmódot folytat, bár olykor, főleg esősebb napokon, és a párzási időszak alatt a szárazföldön is felbukkanhat, de a víztől sosem távolodik el néhány száz méternél messzebb.

A környezetre és az emberre is veszélyes az aligátorteknős

A környezetre és az emberre is veszélyes az aligátorteknős

Ezenkívül csak a tojásrakás idejére hagyják el a vizet. Vízben viszonylag gyors mozgásra képes, ezért aktívan vadászik főként halakból, kétéltűekből, egyéb kisebb gerincesekből, és gerinctelenekből álló táplálékára. Egy éhes aligátorteknős tulajdonképpen mindenre lecsap, amit a vízben, vagy a vízfelszínen el tud kapni, akár még vízimadarakat, kisemlősöket is – írja a Wikipedia.

A Teknős Park Facebook-oldala szerint sikeresen biztonságba helyezték az állatot, még mielőtt bárki is megsérült volna. Kihangsúlyozták, hogy az idegenhonos fajokat tilos elengedni, nem csak az embere veszélyeseket a veszélyteleneket sem – tette hozzá a Blikk.

Hol fordul elő az aligátorteknős?

Az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként.

Jól érzi magát a Balatonban?

Egyes ázsiai régiókban már inváziós fajként tartják számon. Európa nagy része, így Magyarországon a Balatonban is, kiváló élőhelyet nyújthat ennek az esetlegesen újonnan betelepülő fajnak, mivel az éghajlat kedvező a szaporodásához, a szóba jövő őshonos zsákmányállatok pedig nincsenek felkészülve egy ilyen erőteljes betolakodóval szemben, a természetes ragadozók hiánya is tovább rontja a helyzetet. Európában főleg a törzsalak példányai esélyesek a sikeres megtelepedésre.