Avi/ujkelet.live

A háború 250. napja, északi front: A Hezbollah terrorszervezet szerdán legalább 215 rakétát lőtt ki Libanonból Észak-Izraelre. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a maradék nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt, de több helyen tüzek keletkeztek.

Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy újabb légicsapás sorozatot hajtott végre a Hezbollah posztjait támadva Dél-Libanonban.

A célpontok között voltak katonai épületek Jaterben és Markabában, és egy terror-infrastruktúra Tallouseh-ben.

Később a légvédelem és a vadászgépek elfogtak két Libanonból indított ,,gyanús légi célpontot” a Hermon-hegy felett. A lehulló repeszek miatt tűz keletkezett a területen.

A célpontokra kilőttek még egy másik elfogó rakétát, mely Cfát fölött robbant fel és a repeszek tüzet okoztak. Az incindens vizsgálata folyamatban van.

Déli front: A 162. hadosztály alatt a Givati-dandár harcosai a dél-gázai Rafah Sabura negyedében terror-infrastruktúrákat semmisítenek meg és fegyveres terroristákat ölnek meg a föld felett és alatt, a hírszerzési információk alapján végzett célzott harc részeként, jelentette a hadsereg délután.

A csapatok a héten a térségben végzett műveletek során megöltek hat fegyveres terroristát, akik egy épületből jöttek ki és tüzet nyitottak az erőkre. A katonák légicsapást küldtek a terroristákra.

Rögtön ezt követően a csapatok rajtaütést hajtottak végre az épületben, ahonnan a terroristák kijöttek, és számos fegyvert lokalizáltak valamint egy alagút nyílást, mely egy földalatti létesítményhez vezetett, ahol a terroristák laktak.

Egy másik térségben lévő terror-infrastruktúra megrohamozása során a csapatok megfigyelő felszerelést és sok fegyvert találtak, köztük RPG-t, robbanószerkezeteket és gránátokat.

A dandár 8170. zászlóalja számos jelentős alagút nyílást semmisített meg a térségben.

Találkozó: Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi altábornagy a hét elején Bahreinben több arab hadsereg vezetőjével találkozott, hogy megvitassák a regionális biztonsági együttműködést, idézett a Walla hírportál két, a találkozó részleteit ismerő forrást.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) égisze alatt zajló bizalmas találkozót nem hozták nyilvánosságra a gázai háború körüli regionális politikai érzékenységek miatt.

A Walla szerint a találkozó azt jelzi, hogy Izrael és az arab országok közötti katonai párbeszéd és együttműködés a CENTCOM alatt folytatódik, annak ellenére, hogy keményen bírálták és elítélték az izraeli katonai műveleteket Gázában.

A CENTCOM vezetője, Michael Kurilla és Halevi mellett Bahreinből, az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából, Jordániából és Egyiptomból magas rangú tábornokok vettek részt a hétfői manamai találkozón.

  • Az elmúlt években a CENTCOM és a Pentagon a régió katonáival együtt dolgozott a légi- és rakétavédelmi együttműködés megerősítésén.
  • Az Egyesült Államok jelentős sikernek és e munka eredményének tekinti Irán Izrael elleni, példátlan, április 13-i rakéta- és dróntámadásának visszaverését.
  • Amerikai tisztviselők szerint az Izraellel és a régió arab országaival folytatott együttműködés lehetővé tette számukra, hogy hírszerzési információkat gyűjtsenek, és korai figyelmeztetést kapjanak a támadásról.
  • A tisztviselők szerint az együttműködés magában foglalta Jordánia és Szaúd-Arábia aktív részvételét is a légterükön áthaladó rakéták és drónok elfogásában, miután Iránból, Irakból és Jemenből Izrael felé küldték őket.

Túszok: Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a Hamász terrorszervezet nem fogadta el az Egyesült Államok által támogatott túsz- és tűzszüneti megállapodásra irányuló javaslatot, és „számos változtatást” eszközölt, amelyek túlmutatnak korábbi álláspontjain.

  • A Hamász kedd este küldte el válaszát a javaslatra az egyiptomi és katari közvetítőknek.
  • Az izraeli tisztviselők kedden azt mondták, hogy a Hamász lényegében elutasította a javaslatot, amelyet Joe Biden amerikai elnök 12 nappal ezelőtti beszédében mutatott be.

Blinken kedden azt mondta, hogy abban bízik, hogy Izrael – a kormány egyes szélsőjobboldali tagjainak nyilvánvaló ellenkezése ellenére – elkötelezi magát mellette, ha a Hamász is ezt teszi. Szerdán azonban nem definiálta a Hamász válaszát elutasításként, de világossá tette, hogy az Egyesült Államok nem ezt akarta hallani.

,,A Hamász számos változtatást javasolt az előterjesztett javaslatban. A változtatások egy része működőképes, mások pedig nem.”

Érvelése szerint a jelenleg megvitatás alatt álló megállapodás szinte teljesen megegyezik azzal, amelyet maga a Hamász javasolt május 6-án. ,,Ez egy megállapodás volt, amelyet Izrael elfogadott, és a világ beállt mögé. A Hamász egyetlen szóval válaszolhatott volna: igen.”

  • ,,Ehelyett csaknem két hetet vártak, majd további változtatásokat javasoltak, amelyek közül számos túlmutat a korábban bemutatott és elfogadott álláspontokon. Ennek eredményeként a háború tovább fog folytatódni, és több ember fog szenvedni” – mondta Blinken.
  • ,,Itt az ideje, hogy véget érjen az alkudozás, és elkezdődjön a tűzszünet. Izrael elfogadta a javaslatot úgy, ahogy van, a Hamász nem. Világos, hogy minek kell történnie” – mondta.

Blinken hozzátette, hogy az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom az elkövetkező napokban folytatja a munkát az egyezség megkötésén, megjegyezve, hogy szerinte a szakadékok egy része áthidalható.

  • Később Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója közölte: „A Hamász válaszában javasolt változtatások közül sok apró és nem váratlan. Mások lényegesen eltérnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatában körvonalazottaktól. Az Egyesült Államok Egyiptommal és Katarral együtt fog működni, hogy áthidalják az utolsó különbségeket, összhangban Biden elnök beszédével és a Biztonsági Tanács határozatával. Az alkudozás ideje lejárt. Itt az ideje, hogy megkezdődjön a tűzszünet, és hogy a túszok hazatérjenek.”

Jeruzsálem: Egy 25 éves férfi súlyosan, három pedig könnyebben megsérült szerdán egy lövöldözésben Jeruzsálem óvárosában, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Az első jelentések szerint a helyszínen verekedés tört ki.

A rendőrség közölte, hogy egy civil ruhás izraeli katona, aki más szolgálaton kívüli katonákkal volt, tüzet nyitott egy gyanúsítottra. Az incidens vizsgálata folyamatban van. A rendőrség szerint vizsgálják a lövöldözést megelőző erőszakos eseményt valamint a katonák fegyverlopási kísérletre vonatkozó állítását is.

Palesztin források szerint a rendőrség bezárta az óváros összes kapuját. Az incidens során állítólag egy üzlettulajdonost lőttek le a Jaffa kapu környékén.

The post 215 rakéta Libanonból, incidens Jeruzsálemben, és regionális biztonsági együttműködés first appeared on Új Kelet online.