Avi/ujkelet.live

A háború 141. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 24 éves Ejál Suminov őrnagy Karmielből, a Givati-dandár Saked zászlóaljának egyik századparancsnoka, a hétvégén elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 238-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Túszok: Amerikai, katari és egyiptomi tisztviselők bemutatták a fogolycsere-megállapodás új, részletesebb keretét az izraeli tárgyalópartnereknek a pénteki párizsi kulcsfontosságú értekezleten, jelentette a Walla hírportál.

  • A frissített javaslat szerint a Hamász terrorszervezet mintegy 40 Gázában fogva tartott túszt enged szabadon hathetes tűzszünetért és az Izrael által fogva tartott több száz palesztin fogoly szabadon engedéséért cserébe.
  • A korábbi javaslat is hathetes tűzszünetet tartalmazott, de nem volt olyan részletes, mint a pénteken bemutatott.

,,Még messze vagyunk az egyezségtől, de a Hamász engedett bizonyos követelések tekintetében” – nyilatkozta a médiának egy vezető izraeli tisztviselő.

A hadikabinet este telefonos megbeszélést tart arról, hogy zöld utat adjon-e a tárgyalások folytatására.

Déli front: Az Ejtőernyős-dandár csapatai számos terrorcélpontra csaptak le a dél-gázai Khan Junesz nyugati részén, légicsapások irányításával, mesterlövészekkel és közelharcok vívásával, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután.

Az erők légicsapásokkal és tanklövedékekkel támadtak Hamász-operatívokat, akiket a dandár drónjai azonosítottak, és likvidálták őket.

A lenti videón egy terrorista megölése látható, akit egy épületet tetején szúrtak ki.

Az ejtőernyősök megtalálták a Hamász egyik fegyverraktárát nagyszámú robbanószerkezettel, aknákkal, gránátokkal, lőszerrel, rakétákkal és egyéb katonai felszereléssel.

Északi front: A hadsereg folytatta a Hezbollah terrorszervezet posztjainak támadását Dél-Libanonban.

Blidában lebombáztak egy épületet, miután egy drón észlelte, hogy terroristák gyülekeznek benne.

A vadászgépek további Hezbollah által használt épületeket vettek célba Rab al-Thalathine-ban, Ajta as-Sabban és Blidában.

Ezen kívül sszámos helyszínt ágyúztak Dél-Libanonban, ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

A nap folyamán rakétákat lőttek ki Libanonból Arab al-Aramse, Hanita és Har Dov térségére. A hadsereg válaszul ágyúzással támadta az indító posztokat.

Kérés: A Biden-kormány arra kérte Izraelt, hogy hagyjon fel a Hamász által irányított rendőrség tagjainak célzásával, akik a segélyszállító teherautókat kísérik Gázában, figyelmeztetve arra, hogy „a rend teljes felbomlása” jelentősen súlyosbítja a humanitárius válságot az enklávéban, hivatkozott az Axios három amerikai és izraeli tisztviselőre.

Az amerikai tisztviselők azt mondják, egyre inkább aggódnak amiatt, hogy Gáza Mogadishuvá változik, mivel egy biztonsági vákuum, és a kétségbeesés megnyitotta a kaput a fegyveres bandák előtt, hogy megtámadják és kifosszák a segélyszállító teherautókat, ami még nagyobb nyomást gyakorol az övezet amúgy is feszült humanitárius rendszerére.

  • Mogadishu – Szomália fővárosa – egykor a világ legféktelenebb és legveszélyesebb városának számított.

A Hamász terrorszervezet által irányított polgári rendőrség tagjai Rafahban és a közeli Kerem Salom átkelő gázai oldalán voltak bevetve, hogy biztosítsák a segélyszállító teherautók biztonságát. De egy ideje már nincsenek a posztjukon, miután Izrael célba vette őket.

Amerikai tisztviselők szerint az elmúlt hetekben a rafahi rendőrség legalább 11 tagja meghalt izraeli légicsapásokban. Ez megnyitotta az utat a fegyveres bandák előtt, hogy átvegyék az irányítást a segélyek felett.

Izraeli tisztviselők szerint olyan alternatív módokat terveznek a segélyek kezelésére, mint a Hamászt ellenző helyi klánokkal való együttműködés. Ilyen tervet készítettek a Gázavárostól délre fekvő Zeitun negyedre. Nem világos azonban, hogy ezeket a terveket a közeljövőben végrehajtják-e.

The post 238, óvatos optimizmus, harcok, és Bidenék kérése first appeared on Új Kelet online.