Avi/ujkelet.live

A háború 261. napja, déli front: A 162. hadosztály csapatai folytatják bevetésüket a dél-gázai Rafahban, fegyveres terroristákat likvidálva és terror-infrastruktúrákat semmisítve meg, jelentette az Izraeli Védelmi Erők este.

A 401. dandár rajtaütést hajtott végre az Abu Szaid létesítményben, mely a Hamász terrorszervezet Tel Szultán zászlóaljának tréningező bázisaként szolgált Rafahban.

A művelet során a harcosok lokalizálták a zászlóalj parancsnoka, Mahmud Hamdan irodáját, valamint fegyverraktárakat és számos alagút nyílást, melyek vizsgálat illetve rombolás alatt állnak.

A bázis térségében rajtaütést tartottak Jasszer Natat irodájában is, aki a Hamász egyik parancsnoka és a Rafah Dandár rakétatámadásaiért felel Izrael és a Gázai övezetben állomásozó izraeli csapatok ellen.

Az előőrs elleni razziával egy időben a harcosok rajtaütést tartottak a Hamász terrorszervezet terroristáinak kiképzésére szolgáló katonai létesítményben. A harcosok sok fegyvert, számos alagút nyílást – melyeket az izraeli erők megtámadására használtak – valamint hírszerzési anyagokat találtak.


Gázaváros: Az izraeli légierő ma reggel csapást mért egy helyszínre, ahol a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái tartózkodtak, és korábban az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének [UNRWA] gázavárosi főhadiszállása volt.

A támadásra való felkészülés részeként légi megfigyelést hajtottak végre, precíziós lőszert és különféle hírszerzési eszközöket használtak, hogy megakadályozzák, hogy civileknek bántódása essen.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái ,,a korábban az UNRWA főhadiszállásaként szolgáló épületekből tevékenykedtek, hogy pajzsként használhassák terrortevékenységhez”.

,,Ez egy újabb példa arra, hogy a Hamász a polgári infrastruktúrát és a polgári lakosságot, mint élő pajzsot szisztematikusan terrorista tevékenységeihez használja”.

A palesztin média szerint legalább öten meghaltak a csapásban.


Riport: A brit Telegraph vasárnap informátorokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Hezbollah terrorszervezet nagy mennyiségű iráni fegyvert, rakétát és bombát halmozott fel a bejrúti polgári repülőtéren.

A fegyvertárolás a Rafik Hariri Nemzetközi Repülőtér – mintegy hat kilométerre Bejrút központjától – célponttá válhat a publikációt követően.

  • A jelentés felsorolja az iráni gyártmányú rakétákat, amelyek hatótávolsága 240–320 kilométer, a rövid hatótávolságú Burkan rakétákat és az erősen robbanásveszélyes és mérgező fehér port az RDX-et.
  • A raktároznak állítólag iráni gyártmányú Falaq nem irányított tüzérségi rakétákat, Fateh-110 rövid hatótávolságú rakétákat, mobil indítóállású ballisztikus rakétákat és M-600 rakétákat, amelyek hatótávolsága meghaladja a 150–200 mérföldet.

,,Ez rendkívül súlyos, az Iránból közvetlen járatokkal érkező titokzatos nagy dobozok annak a jelei, hogy a dolgok rosszabbra fordultak; amikor elkezdtek áthaladni a repülőtéren, a barátaimmal megijedtünk, mert tudtuk, hogy valami furcsa történik” – mondta az egyik repülőtéri alkalmazott, aki névtelenül nyilatkozott.

Egy másik repülőtéri forrás szerint a Hezbollah évek óta a repülőtéren tevékenykedik. ,,Amikor háború alatt csinálják, célponttá változtatják a repülőteret”.

A bejelentők szerint az Iránból érkező szállítmányok drámaian megnövekedtek a gázai háború kezdete óta.

,,Ha továbbra is behozzák ezeket az árukat, amelyeket nem ellenőrizhetek, akkor tényleg azt hiszem, hogy meghalok a robbanásban, vagy meghalok attól, hogy Izrael bombázza az árut” – tette hozzá a forrás. ,,Nem csak rólunk van szó, hanem a hétköznapi emberekről, a be- és kimenő emberekről, nyaralni menőkről. Ha a repülőteret bombázzák, Libanonnak vége.”

  • A libanoni repülőtéri hatóság cáfolta a jelentéseket, és kijelentette, hogy a Telegraph ,,nem mutatott be bizonyítékot”, ugyanakkor felkérte, hogy látogassanak el a repülőtérre, hogy ,,saját maguk meggyőződjenek” a helyzetről.
  • Az izraeli hadsereg is reagált a jelentésre, mondván, hogy ,,a Hezbollah fegyverek elrejtésére és polgári területekről végzett tevékenységének stratégiája a szervezet azon szándékából fakad, hogy az izraeli hadsereget háború közben polgári területek támadására sarkallja.”
  • ,,Ha a Hezbollah izraeli civileket támad meg ezekről a helyszínekről” – mondta az Izraeli Védelmi Erők – ,,az izraeli hadseregnek nem lesz más választása, mint válaszolni, ezzel esetleg libanoni civileket kockáztatva, ami nemzetközi haragot vált ki.”

A Hezbollah vezetőit korábban nyugati szankciók sújtották a repülőtéren keresztüli csempészet miatt. A szankciók ellenére a repülőtér személyzete azt állítja, hogy a Hezbollah biztonsági vezetője, Wafiq Szafa rendszeresen megjelenik a környéken.

Az egyik informátor szerint Szafa ,,mindig megjelenik a vámnál”, hozzátéve, hogy a Hezbollah tisztviselője szoros kapcsolatot ápol a vám vezetőivel. ,,Úgy érzem, ha nem tesszük, amit mondanak, a családunk veszélybe kerül.”

Az informátor azt is állítja, hogy a terrorszervezettel együttműködő repülőtéri alkalmazottak életszínvonala magasabb, mint a libanoni lakosság nagy részéé. Az országot az elmúlt években súlyos gazdasági válság sújtja.

Az említett alkalmazottaknak új órájuk és okostelefonjuk van, és új autókat vezetnek. „Rengeteg pénz csúszik át az asztal alatt”.

The post Riport: A Hezbollah iráni fegyvereket tárol a bejrúti reptéren first appeared on Új Kelet Live.