ujkeletlive

Politika – a miniszterelnök visszalépett a korábban elfogadott túszalku-javaslattól

A tavaly október hetedikei mészárlások óta először izraeli tévécsatornán adásba kerülő interjú kapcsán Binjámin Netanjahu tegnap este hangsúlyozta, hogy egy „részleges megállapodásban” érdekelt a Hamász terrorszervezettel, amely révén „néhány” Gázában fogvatartott túsz kiszabadítására lenne lehetőség, illetve a harcok további folytatására az enklávéban.

A miniszterelnök megjegyzései a köztudottan Netanjahu-párti tévécsatornának adott interjú részeként hangzottak el, és többek között arra a kérdésre, miszerint a legutóbbi túszalku-javaslat részeként beleegyezett-e a háború befejezésébe nemmel válaszolt.

„Nem hagyom abba a háborút, és nem hagyom állva a Hamászt Gázában. Kész vagyok egy részleges alkura, – ez nem titok, ami visszahozza a foglyok egy részét. De elkötelezettek vagyunk, hogy a szünet után is folytassuk a háborút, hogy elérjük a célt, a Hamász elpusztítását. Nem fogom feladni ezt,” – tette hozzá.

Bár a miniszterelnök azt állította, hogy álláspontja nem titok, eddig azonban ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosan részleges megállapodásról beszélt, azt sugallva, hogy nem szándékozik végrehajtani az általa korábban jóváhagyott, és a Hamásznak közvetített több szakaszos izraeli javaslatban szereplő tételeket, amely eredetileg a fennmaradó 120 túsz maradéktalan szabadon bocsátásához és fenntartható nyugalomhoz vezetett volna Gázában.

Netanjahu továbbá bejelentette, hogy a gázai intenzív harcok szakasza a végéhez közeledik, a háború azonban folytatódik tovább, míg az utánra vonatkozó terveit, különösképpen a gázai övezetben történő zsidó-telepes jelenlét helyreállítására vonatkozóan, Netanjahu azt válaszolta – „nem reális, és nem felel meg a háború céljainak.”

Az ország északi részén kialakult helyzettel kapcsolatban közölte, hogy ha nem sikerül diplomáciai úton visszafogni a Hezbollah terrorszervezet támadásait, akkor Izrael katonai akcióval fogja biztosítani a kitelepített lakosok visszatérését otthonaikba.

A Fehér Ház eddig nem kívánta kommentálni Netanjahu megjegyzéseit az egyébként hadikabinet május végén jóváhagyott  túszalku-javaslatát illetően, ami nyilvánvalóan ellentmond a vázlat támogatását biztosító izraeli és a Biden-kormány tisztviselői korábbi nyilatkozatainak, és amelynek jóváhagyásáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el.

A Hamász két hétig tartó időhúzást követően reagált a javaslatra, és újabb változtatásokat kért, amely követelések túlmutattak saját korábbi álláspontjain, – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter június 12-én, hangsúlyozva azt is, hogy míg Izrael elfogadta a javaslatot, addig a Hamász nem.

Reagálva Netanjahu tegnap esti részleges túszszabadítási bejelentésére, az érintett hozzátartozók többségét képviselő civilszervezet azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy visszalépett a túszok szabadon bocsátására vonatkozó, korábbi izraeli ajánlattól.

Ez a 120 túsz semmibe vétele és az állam erkölcsi kötelességének megsértése polgárai iránt. A harcok befejezése az övezetben a túszok szabadon bocsátása nélkül példátlan nemzeti kudarc, és a háború céljainak elmaradása. A túszok családjai nem engedik, hogy a kormány és vezetője elálljon a szeretteink sorsával kapcsolatos alapvető kötelezettségvállalásoktól, a felelősségtől és a kötelességtől, hogy minden túszt hazahozzanak. Ennél nagyobb próbatétel nincs a miniszterelnök számára,” – áll a fórum közleményében.

A 14-es csatornán váratlanul elhangzott megjegyzéseseket követő felháborodás enyhítésére a Miniszterelnöki Hivatal közleményében hangsúlyozta – „a Hamász az, aki ellenzi az alkut, nem Izrael. Netanjahu miniszterelnök világossá tette, hogy addig nem hagyjuk el Gázát, amíg vissza nem adjuk mind a 120 túszt, élőket és elhunytakat egyaránt.”

A másik fél, a Hamász terrorszervezet szintén kommentálta a miniszterelnök megjegyzéseit, mondván – „Netanjahu álláspontja azzal kapcsolatban, hogy részleges megállapodást szeretne, amelyben a túszoknak csak egy részét engedik szabadon, azt mutatja, hogy ellenzi az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát és Biden elnök beszédét,” – áll a Hamász közleményében.

A miniszterelnök tegnap esti bejelentései valószínűleg növelni fogják a feszültséget az izraeli kormány és a Fehér Ház között, amely az elmúlt napokban amiatt jutott újabb mélypontra, miszerint Netanjahu azzal vádolta a Biden-kormányzatot, hogy  fegyvereket tart vissza legfőbb szövetségesétől.

Választási pollok, és a szavazók véleménye az északi háborút, illetve a romló washingtoni kapcsolatokat illetően

A 13-as csatorna vasárnap este ismertetett közvélemény-kutatása szerint, amennyiben most lennének a választások a Beni Gantz vezette Nemzeti Egység – 25, Binjamin Netanjahu kormányzó Likud pártja – 21, az ellenzék vezetője, Jáir Lapid vezette Jes Atid – 12 mandátumra lenne jogosult. Továbbá a szekuláris jobboldali Jiszrael Beitenu [Avigdor Liberman] – 11, az Itamar Ben-Gvir vezette Otzma Jehudit – 10, a Jáir Golan vezette egyesült baloldal [Meretz és Munkapárt] – 10 parlamenti széket kapna.

Emellett a szefárd Sász – 9, az askenázi-háredi Jahadut HaTora – 8, a Betzalel Szmotrich vezette Vallásos Cionizmus – 5, a Hadas – Ta’al arab frakció – 5, és végül a Manszur Abbász vezette iszlamista Ra’am 4 mandátumra lenne jogosult.

Összességében: a kormányblokk 53, míg az ellenzék [a Hadash Ta’al nélkül] 62 mandátumot tudna szerezni.

Az elmúlt hetekben sokat hangoztatott új jobboldali szövetség, az Avigdor Lieberman, Joszi Cohen volt kémfőnök, Naftali Bennett volt miniszterelnök, és Gideon Sza’ar részvételével létrejövő párt – 34, a Likud – 18, Beni Gantz frakciója – 14, a Jes Atid – 10 helyet kapna, emellett az új szövetség indulása a baloldali frakciót két mandátummal, az Otzma Jehudit, a Vallásos Cionizmus, a Jahadut HaTora, illetve a Hadash Ta’al mandátumait egyenként eggyel csökkentené.

Emellett, a megkérdezettek 46 százaléka szerint Izraelnek nem kell háborúba lépnie a Hezbollah ellen mindaddig, amíg a gázai harcok nem fejeződnek be, míg 33 százalék szerint igen.

Netanjahu fellépése a Fehér Házzal szemben, a válaszadók 50 százaléka szerint károsítja a nemzetbiztonságot, míg 32 százalék támogatta a miniszterelnök vádjait.

The post Netanjahu – részleges megállapodás néhány túsz kiszabadítására lehetséges first appeared on Új Kelet Live.