Avi/ujkelet.live

A háború 262. napja: Két páncéltörő rakétát lőttek ki tegnap este Libanonból Metulára, melyek következtében két izraeli tartalékos katona – a Reagáló Erők tagjai a közösségben – súlyosan illetve könnyebben megsérültek. Kórházba szállították őket, családjaikat értesítették.

Vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet posztjait támadták Dél-Libanonban. A célpontok között szerepelt egy katonai épület Ajtarunban valamint terror-infrastruktúrák Kafr Kilában és Khiamban.

Korábban tegnap vadászgépek csapást mértek a Hezbollah egyik katonai épületére és megfigyelőállomására Khiamban, illetve még egy katonai épületre Ramjehben.

A tüzérség pedig lövéseket adott le Alma as-Sab térségére.


Teszt: A védelmi minisztérium reggel közölte, hogy rakéta-meghajtó rendszer tesztet hajtott végre egy közép-izraeli katonai bázisról.


Déli front: Miközben az izraeli hadsereg manőverezése a dél-gázai Rafahban a végéhez közeledik, a Hamász terroszervezet nem enged követeléseiből sőt szigorúbb álláspontot vesz fel a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalásokon.

Míg Izrael délre tekint, az értékelések szerint a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar északra, Libanonra, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. Szinwar a Hezbollah terrorszervezetre vár, ahogy azt teszi már október 7 óta, az érdek: a frontok egyesítése. Szinwar nem akar tűzszünetet Gázában, mert az tűzszünetet – esetleg diplomáciai rendezéssel – jelentene északon is.

Hivatalosan a Hamász azt állítja, hogy érdekelt a megállapodásra jutásban Izraellel, de csak akkor, ha az a háború végét eredményezi. Nem hajlandók elengedni az összes túszt, ha a háború folytatódik, és ez az a követelés, ami megakasztja az élőrelépést a tárgyalásokon.


Erősítés keletről: Az Irán-barát milíciák Irakban arra készülnek, hogy segítsék a Hezbollahot a dél-libanoni harcokban, teljes konfliktushelyzetben, jelentette a KAN tegnap.

A riport egy, a részleteket ismerő iraki tisztviselőre hivatkozott, aki szerint az iraki síita milíciák a napokban arra készülnek, hogy harcosokat küldjenek Dél-Libanonba, hogy csatlakozzanak a Hezbollahhoz.

Az iraki forrás szerint ezek a milíciák, amelyek jelenleg távolról indítanak drónokat és rakétákat Izrael felé, a Hezbollahot tekintik fő elrettentő erejüknek, és ezért érdekeltek abban, hogy fizikailag is csatlakozzanak a dél-libanoni harcokhoz. Vagyis ha a terrorszervezetet valós veszély fenyegeti.

A milíciák harcba való bekapcsolódási készségének kérdése is felmerült a közelmúltban Bagdadban az iraki síita milíciák vezetői és a megbízott iráni külügyminiszter között. Eddig az egyetlen síita milícia, amely Dél-Libanonba ment a Hezbollah segítésére, az egyébként Szíriában bevetett Imam Husszein Dandárok.

Legalábbis kívülre a Hezbollah és vezetője, Hasszán Naszrallah jelenleg azt sugározza, hogy rendben vannak, és van elegendő, állításuk szerint több mint 100 ezer harcosuk ahhoz, hogy bármilyen nagyszabású izraeli hadművelettel megbirkózzanak. Ez azonban változhat, és már sok olyan harcos van a síita milíciák soraiban Libanonon kívül, akik már tervezik a csatlakozást.

The post Szinwar még mindig a frontok egyesítésére játszik first appeared on Új Kelet Live.