Avi/ujkelet.live

A háború 262. napja, déli front: A Hamász egyik prominens operatívjára, Muhammad Szalahra, aki részt vett a terrorcsoport fegyvereinek kifejlesztésében, dróncsapást mért az izraeli hadsereg tegnap a Gázai övezetben.

A hadsereg szerint Szalah ,,részt vett egy stratégiai fegyverek fejlesztésére irányuló projektben” a Hamász számára, valamint több, fegyvereket fejlesztő osztagot irányított.

Az elmúlt nap folyamán a légierő számos támadást hajtott végre a Gázai övezetben, alagút nyílásokat és az izraeli erőkre veszélyt jelentő fegyveres terrorsejteket célozva.


Eltiltás: A Ramon bázis egyik F-16-os repülőjének legénysége három hét eltiltást kapott, miután rossz célpontokat támadtak Gázában két alkalommal, jelentette a KAN közrádió reggel.

A két héten belül kétszer is megismétlődött incidens ugyanannál a századnál történt. Az első támadást a földön helytelen koordináták megadását követően hajtották végre. Bár az eljárást az első hiba után megváltoztatták, néhány nappal később egy éjszakai repülésen, amelyen öt célpontot támadtak a Gázai övezetben, a legénység ismét hibázott az egyik célpont számának begépelésekor – és ismét rossz célpontot támadtak. Sérülés vagy kár egyik esetben sem történt.


Válasz: A Hamász terrorszervezet közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnapi, az izraeli 14-es csatornának adott interjújában tett állításai egy részleges megállapodásról, amely néhány túsz elengedésével járna, és lehetővé tenné a gázai háború folytatását, azt bizonyítják, hogy Izrael elutasítja a Joe Biden amerikai elnök által javasolt és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott vázlatot.

,,Ragaszkodtunk követeléseinkhez annak érdekében, hogy megakadályozzuk Netanjahu kísérleteit, hogy kijátsszák és folytassák az agressziót a palesztinokkal szemben” – áll a csoport közleményében, hozzátéve, hogy követelik, hogy a Biden-kormány ,,foglaljon egyértelmű álláspontot, és hagyjon fel a háború folytatásának támogatásával.”


Robbanások: Tegnap este lövéseket adtak le Tulkarm területéről (Palesztin Hatóság) Bat Hefer izraeli település felé. Közvetlenül ezután két robbanószerkezet robbant fel 60 méterre a Tulkaremet és Bat Hefert elválasztó faltól.

Egy katonai forrás a KAN-nak azt nyilatkozta, hogy a bombák fő célja az izraeli katonák odavonzása lehetett. A faltól mintegy 500 méterre lévő Suweika palesztin falu területén helyezték el őket, és terroristák élesítették.


Per: Egy körülbelül 100 fős izraeli csoport, akiknek tagjai október 7-én megsérültek vagy elvesztették rokonaikat, hétfőn pert indítanak a New York-i Szövetségi Bíróságon az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete, az UNRWA ellen. A panaszosok szerint az UNRWA lehetővé tette a Hamász terrorszervezet számára a mészárlás végrehajtását és emberiség elleni bűncselekmények elkövetését.

Az izraeliek többek között azt állították, hogy az UNRWA évekig pénzmosási rendszert működtetett, ami azt jelentette, hogy a Gázai övezetbe utalt segélypénzek egy része a terrorszervezet kezébe került, nem pedig a rászoruló lakosokéba.

A kereset azt is állítja, hogy az UNRWA lehetővé tette a Hamász számára alagutak ásását és parancsnoki központok létrehozását a szervezet létesítményei alatt, valamint hogy alkalmazottai részt vettek az október 7-i támadásban.


Elfogatóparancsok: Izraelben megbeszéléseket folytatnak Binjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és Izrael állam ,,védvonaláról” arra az esetre, ha a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság úgy dönt, hogy elfogatóparancsot ad ki, jelentette a KAN közrádió reggel.

Az előkészület célja, hogy ha valóban ilyen döntést hoznak a büntetőbíróság bírái, Izrael készen álljon rá. Arról azonban még nem született döntés, hogy a Hágai Törvényszék elé terjesszék-e álláspontjukat, mivel Izrael nem ismeri el a hatalmát. Ezenkívül Netanjahunak kell eldöntenie, hogy benyújtja-e vagy sem. Egyelőre nem tudni, hogy a bíróság bírái mikor hoznak döntést a Gallant és Netanjahu elleni elfogatóparancs kiadását kérő ügyész kérelméről.

Ennek ellenére Izraelben inkább a legrosszabb forgatókönyvre készülnek, amelyben a bírók – talán már a közeljövőben – kiadják az elfogatóparancsot. Ezért tárgyalnak egy lehetséges „védvonalról” is, ami egy ilyen döntéssel szembeni álláspont lenne.


Tüntetések: Hétfőn is folytatódtak a kormányellenes tüntetések országszerte, általános sztrájkra szólítva.

,,Amikor a túszokat cserben hagyják Gázában, észak lángol, és hamarosan újabb háború tör ki, a kormány mindannyiunk életét feláldozza” – mondták a tüntetők.

,,Ez vészhelyzet. Egyértelmű, hogy Netanjahu alkalmatlan és méltatlan. Minden gazdasági tevékenységet le kell állítani, amíg le nem váltják az ország történetének legkorruptabb és legrosszabb kormányát. A gazdaság leállítását követeljük” – tették hozzá.

The post Likvidálás, rossz célpontok támadása és perekre készülés first appeared on Új Kelet Live.