Avi/ujkelet.live

A háború 145. napja, déli front: Az amerikai kormány azt javasolta Izraelnek, hogy a Gázai övezetbe belépő humanitárius segélyeket kísérő hamászos rendőrök fegyver és egyenruha nélkül legyenek – és Izrael ne támadja meg őket, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Az amerikai kormány azt állítja, hogy a Hamász rendőreinek célzása miatt a tisztek nem biztosítják a segélyszállító teherautókat, ezért nem érnek célba, és kifosztják őket. Továbbá a terrorszervezet rendőrei ,,jelentik az egyetlen lehetőséget a humanitárius segélyszállítmányok kísérésére”. Izrael visszautasította az amerikai javaslatot, és közölte, hogy harcolni kíván a szervezethez kapcsolódó bármely terrorista elem ellen.

Az amerikai állítás szerint, amíg a kíséretre nincs alternatíva, a humanitárius konvojokat kifoszthatják – ezért nem érnek célt.

Emellett az amerikai kormány bejelentette, hogy 53 millió dollárt utal át Gázának és a Palesztin Hatóságnak segélyként.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők szerda este közölte, hogy megsemmsített egy rakétaindítót Dél-Libanonban, melyet Kirjat Smona támadására használtak reggel.

Ezenkívül a hadsereg célba vette a Hezbollah terrorszervezet számos posztját a dél-libanoni Ibl al-Szaqi, Bint Dzsbeil és Jarunban.

Délután rakétákat lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára, a lövedékek egy része Izraelben landolt nyílt területeken, a többi pedig nem jutott át a határon. Sérülés nem történt.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők az éjszaka a Júdea és Szamária-szerte végzett terrorelhárító műveletek során letartóztattak tíz keresett palesztint.

A szamáriai Dzseninben (A-zóna, Palesztin Hatóság területe) a csapatok letartóztattak egy keresett palesztint valamint utak alá rejtett robbanóeszközöket tártak fel, melyeket az izraeli erők ellen akartak élesíteni. A müvelet során drónnal csapást mértek egy fegyveres terroristára, akit a környéken azonosítottak.

Október 7 óta az izraeli erők letartóztattak mintegy 3400 keresett palesztint Júdea és Szamária-szerte, közülük több mint 1500 a Hamász terrorszervezethez köthető.

Hadsereg: A hadsereg egészségügyi hadteste holnap új mentálhigiénés központot avat fel katonák számára, attól tartva, hogy poszttraumás stressz-zavar alakulhat ki a katonáknál a Hamász elleni harcok során a Gázai övezetben.

A hadsereg adatai szerint a mentális egészségügyi szakértői által kezelt 1730 katona mintegy 85%-a – vagyis 1470 – visszatért az aktív szolgálatba.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Mintegy 30 000 katona esett át csoportos megbeszéléseken a hadsereg mentális egészségügyi szakértőivel; mintegy 3450 katona hívott fel mentális egészségügyi segélyvonalat; és a hadsereg mintegy 270 tartalékos mentális egészségügyi szakértőt hívott be.

Túszok: Az izraeli tárgyalócsapat várhatóan holnap tér vissza Katarból, ha nem történik jelentős előrelépés a Gázában lévő túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokon, idézett a Walla riportere két, az ügyet jól ismerő izraeli forrást. Ma dől el, hogy történt-e elegendő előrelépés ahhoz, hogy a csapat Dohában maradjon.

Az elmúlt három napban az egyiptomi és katari közvetítők az izraeli delegáció és a Hamász képviselői között mozogtak, hogy áthidalják a szakadékokat. A CIA képviselői szintén Katarban vannak, hogy kövessék a tárgyalásokat, és bemutassák saját közvetítői javaslataikat.

,,Lassú és egyenletes előrehaladás van”, mondták a források, de még mindig vannak hiányosságok, és a Hamász nem adott választ sem az egyes túszok után szabadon bocsátandó foglyok számával, sem az izraeli csapatok gázai átcsoportosításával, sem a tűzszünet részleteivel kapcsolatban.

A Hamásztól a közvetítőkön keresztül érkező üzenetek a továbblépés vágyáról szólnak, de válaszaik túl általánosak, és a terrorszervezet képviselői nem hajlandók felfedni, mennyire hajlandóak rugalmasak lenni a foglyok-túszok arányát illetően.

Ramadán: Magas rangú rendőrtisztek szerdán azt mondták, hogy Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter követeléseinek teljesítése a Templom-hegyre belépő hívők számának korlátozásával kapcsolatban ramadán hónapjában nemcsak Jeruzsálemben, hanem a vegyes lakosú városokban is fellángolást okozhat. A jövő héten döntenek arról, hogy lesz-e korlátozás az izraeli arab polgárokra vonatkozóan.

Egy vezető tiszt a következőt nyilatkozta a Kan-nak: ,,Az izraeli rendőrség tudja, hogyan kell kezelni minden forgatókönyvet és felkészülni rájuk, de a döntéseket teljes felelősséggel kell meghozni, különösen háborús időkben.”

,,Tudjuk, milyen szent a ramadán hónap, és fellángolás és eszkaláció helyzetébe kerülhetünk.”

Palesztinok: Rijád al-Maliki, a Palesztin Hatóság külügyminisztere szerint a Hamász tisztában van azzal, miért nem lehet egy új kormány része a palesztin területeken.

Maliki egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „technokrata” kormányra van szükség az iszlamista terrorcsoport nélkül.

„Most nem egy nemzeti koalíciós kormány ideje van” – mondta Maliki az AFP szerint. „Most nem egy olyan kormánynak van itt az ideje, amelynek a Hamász is része, mert ebben az esetben több ország bojkottálni fogja, ahogy korábban is történt. Nem akarunk ilyen helyzetbe kerülni. Szeretnénk, hogy elfogadjanak bennünket és teljes mértékben együttműködhessünk a nemzetközi közösséggel”.

The post Adatok, tárgyalások Katarban, PTSD és ramadáni veszélyek first appeared on Új Kelet online.