ujkeletlive

Vallás és politika

Sorozási törvény újratöltve – Gallant ultimátuma

A háború árnyékában a jesiva tanulók besorozása értelemszerűen ismét a politikai napirend előterébe került, miközben az elmúlt napokban feszülő ellentétek tetőzéseként Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap esti drámai bejelentésével szembe ment a miniszterelnök terveivel, és a hadikabinet miniszterének, Beni Gantznak kvázi vétójogot biztosított a kérdés rendezése végett, ami akár a kormány felbomlását is eredményezheti.

Az ultraortodoxok besorozását előíró törvény megszavazása a Binjámin Netanjahu által vezetett kormányok évtizedes, szőnyeg alá söprése a miniszterelnök koalícióinak túlélése szempontjából kulcsfontosságú biztosítéka volt tekintettel a háredi pártok támogatására. Az általános felmentést biztosító törvényt a bíróság 2017-ben diszkriminatív intézkedésként, a törvény előtti egyenlőség elvét sértőnek minősítette, és anno arra utasította a kormányt, hogy fogadjon el egy új törvényt, amely nagyobb arányú ultraortodox besorozást eredményezne, de erre a mai napig nem került sor.

Az október hetedikei mészárlások és a közel fél éve tartó többfrontos háború, és  különösen a katonákra illetve a kiemelkedően magas számú önkéntesre háruló teher háttérében azontúl, hogy az izraeliek körében ellenszenvet váltott ki a háredi sorköteles jesiva bócherek mentességét továbbra is biztosító kormányrendelet, a Legfelsőbb Bíróság is bekeményített, és hétfői döntésében azzal fenyegetőzött, hogy megsemmisíti a kormány 2023 júniusában elfogadott határozatát, amely arra utasítja a hadsereget, hogy kilenc hónapig, amíg új törvényt alkotnak, a háredi hadköteleseknek ne keljen bevonulniuk.

A Bíróság határozott kiállása mögött az Izraeli Védelmi Erők és a kormány azon  változtatásokra vonatkozó aktuális javaslata állt, miszerint a biztonsági és tartalékos szolgálatról szóló törvény keretében jelentősen megnövelné a sorkatonák és tartalékosok szolgálati idejét, miközben az ultraortodoxnak mentességet biztosítana.

A tartalékosok kötelező szolgálati idejét a Kneszet már ideiglenesen meghosszabbította, és a hadsereg megkezdte a katonai előkészítő programokban, a nemzeti vallásos jesivákban és a közösségi szolgálatban részt vevő jelenleg mintegy 1300 izraeli korai besorozását. Az ultraortodoxok azonban továbbra is mentességet élveznek.

Az Izraeli Védelmi Erők képviselője múlt héten tájékoztatta a Kneszet felügyelő bizottságát, hogy 66 000 ultraortodox a 18-26 éves korosztályban teljes idős jesiva tanulóként van regisztálva, avagy fel van mentve a szolgálat alól, ami rekordnak számít. Az októberi támadások óta alig 540 ultraortodox jelentkezett kötelező katonai szolgálatra.

A háredi pártok nyomása alatt a miniszterelnök támogatja az ultraortodoxok besorozásának újabb elodázását, a terv azonban heves visszhangot váltott ki a Kneszetben, és néhányan a koalíción belül is, azt követelték, hogy a hiányt az ultraortodoxok pótolják.

„A szolgálat terhe 75 éves kihívást jelent, amellyel most egy olyan háborús időszakban nézünk szembe, amelyet 75 éve nem ismertünk. Ezért olyan megállapodásokat és döntéseket kell hoznunk, amelyeket 75 éve nem hoztunk,” – jelentette be Gallant tegnap este a tel-avivi Kirja katonai parancsnokságon tartott sajtótájékoztatón.

A Likudos védelmi miniszter ultimátuma miszerint csak abban az esetben támogatja a sorkatonai törvényt, ha azt a hadikabinet valamennyi tagja megszavazza, valójában Gantz és Gadi Eizenkot [két volt vezérkari főnök] kezébe összpontosítja a hatalmat, ilymódon csapdát állítva az ultraortodox frakcióknak, akik eleve kijelentették, hogy mentesség nélkül Netanjahunak nincs kormánya.

Emellett, Gallant beszédében sürgette a törvényhozókat, hogy dolgozzanak ki jogszabályokat annak a helyzetnek a megoldására, amely a legtöbb ultraortodox katonaköteles számára a vallási tanulmányokra hivatkozva mentességet biztosít a kötelező szolgálat alól, mondván, hogy a hadseregre nehezedő munkaerőhiány a gázai és az északi határon folyó harcok közepette a társadalom minden rétegének maximális hozzájárulását igényli.

Egy új törvényjavaslatot, amely megszüntetné az ultraortodox izraeliek (háredi) számára biztosított általános mentességet, csak a koalíció összes pártjának egyetértésével szabadna támogatni, beleértve magukat a háredi pártokat is,” – közölte Gallant tegnap este, először szólalva fel által felszínre hozott  kérdést illetően.

Gallant szerint a háború árnyékában „valós és közvetlen” szükség van a kötelező és tartalékos katonák szolgálatának meghosszabbítására, de mindenkinek be kell vonulnia.

„Nagyra becsüljük, és értékeljük azokat, akik életüket a Tóra tanulásának szentelik. Fizikai lét nélkül azonban nincs spirituális lét. Biztonsági kihívásaink azt mutatják, hogy mindenkinek viselnie kell a szolgálat terhét. A társadalom minden részének,” – közölte Gallant, hozzátéve, hogy a  „háborús célok eléréséhez, a Gázából, Libanonból, Júdea és Szamáriából érkező fenyegetések kezeléséhez, illetve a keletről érkező fenyegetésekre való felkészüléshez egységre és partnerségre van szükségünk a jövőnkkel kapcsolatos döntésekben.

A védelmi miniszter megjegyezte, hogy találkozott a miniszterelnökkel, Gantzcal, az ultraortodox pártok vezetőivel, illetve más koalíciós tagokkal, és elmondta nekik, miszerint „lehetséges és fontos, hogy megállapodásra jussunk a törvénytervezet keretéről,” miközben közös erőfeszítések meghozatalára szólította fel Netanjahut, hogy akár az ellenzék támogatásával is, de terjesszen elő egy tervet a háredi katonai szolgálat előírásáról.

„Bármilyen törvénytervezet, amelyet a válság kabinet valamennyi pártja elfogad, számomra elfogadható lesz. De a koalíció minden részének egyetértése nélkül a védelmi rendszer az én vezetésem alatt nem fogja bemutatni a törvényt,” – közölte Gallant.

A háredi körökben nagy felzúdulást kiváltó bejelentést az érintett Gantz üdvözölte, akinek álláspontja tudvalevő a kérdést illetően, azt követően, hogy párt és kabinet társával, Eizenkottal a héten tartott sajtótájékoztatón az ultraortodoxok és az arabok részvételét hangsúlyozták a nemzeti szolgálatban.

„Az izraeli társadalom minden részének részt kell vennie a szolgálatot előíró jogban. Ez biztonsági, nemzeti és társadalmi szükséglet,” – közölte  Gantz, és ígéretet tett arra, hogy „a Kneszet minden frakciójával és az izraeli társadalom minden részével” együtt fog dolgozni a konszenzusos törvényhozás érdekében.

Az érintett háredi frakciók, a héber médiában megjelent jelentések szerint „dühösek” voltak a védelmi miniszter kijelentése miatt, amely szerintük „tele volt jelszavakkal, de nem így kell megoldani egy válságot,” nyilatkozta egy forrás a KAN közszolgálati csatornának.

A Jahadut HaTora askenáz-háredi frakció pedig arra figyelmeztetett, hogy „ha Netanjahu miniszterelnök nyárig miniszterelnök akar maradni, akkor el kell érnie, hogy a Kneszetben jóváhagyják a sorozási [mentesítő] törvényt.”

„Gallant bejelentése így tűnik tervezett lépés a kormány megbuktatására,” – idézett a Kikar Hasabat háredi hírportál egy nagyon magas rangú forrást az ultraortodox pártokon belül, hozzátéve, – „nincs más magyarázat. Aki konszenzusos törvényjavaslatot akar, az nem szalad a médiához.”

Amichai Elijahu, az Otzma Jehudit minisztere pedig azzal vádolta Gallantot, hogy „sekélyes progresszív légkörhöz igazodó eszméket támogat, amely minden erejével megpróbált megosztani és belülről gyengíteni minket.”

Gazdaság – 2024 eleje óta a 95-ös oktánszámú benzin literje 0,57 sékellel emelkedett

A kormány által szabályozott árú 95-ös oktánszámú benzin maximális ára az önkiszolgáló kutaknál csütörtök éjféltől literenként 0,13 agurottal, azaz 7,51 sékelre emelkedik, – jelentette be az Energiaügyi és Infrastrukturális Minisztérium.

Az izraeli benzinár ilymódon a legmagasabb az orosz-ukrán háború miatt 2022 júliusában bekövetkezett 8,08 sékeles tetőzés óta, az év eleje óta az üzemanyag ára háromszori emelés következtében 0,57  sékellel lett drágább.

Az olaj világpiaci árának emelkedése és a sékel-dollár árfolyam ingadozása mellett az áremelkedés további oka Becalel Szmotrich pénzügyminiszter azon döntése, hogy visszaállítja az üzemanyagra kivetett jövedéki adó korábbi teljes szintjét.

2022 áprilisa és 2023 vége között a Pénzügyminisztérium különböző mértékben csökkentette a jövedéki adót, hogy az üzemanyag ára stabilan, literenként 7 sékel alatt maradjon. A felülvizsgált 2024-es állami költségvetés megszorításainak részeként a jövedéki adócsökkentés visszavonásáról döntött a pénzügyminiszter.

The post Vallás és politika – Gallant ultimátuma a háredi sorozásra vonatkozóan vétójogot biztosít Gantznak
first appeared on Új Kelet online.