Avi/ujkelet.live

A háború 146. napja, északi front: Az izraeli hadsereg támadást hajtott végre az este a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen a dél-libanoni Kafrában and Szeddiqine-ben.

Az erők továbbá Hula melletti területeket ágyúztak.

Szíria: A SANA szíriai állami média este azt állította, hogy izraeli vadászgépek támadást hajtottak végre Damaszkusz közelében, anyagi károkat okozva.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

Egy katonai forrást idézve a SANA arról számolt be, hogy a vadászgépek a rakétákat a Golán-fennsík felett lőtték ki, és a szíriai légvédelmi rendszerek elfogták a lövedékek többégét.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont szerint az izraeli támadás Irán által támogatott csoportokhoz, köztük a Hezbollah terrorszervezethez tartozó helyszíneket célzott két ponton Damaszkusz közelében. A támadásban meghalt két Hezbollah párti operatív és megsérült legalább hat személy.

: A Fehér Ház vizsgálja annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok katonai repülőgépekkel segélyt dobjon le Gázának, mivel a szárazföldi szállítás egyre nehezebbé válik, idézett a Walla hírportál riportere négy amerikai tisztviselőt.

,,A helyzet nagyon rossz. Nem tudunk elegendő segélyt bejuttatni teherautóval, ezért drasztikus intézkedésekre van szükségünk, mint például a légi szállítások” – mondta egy amerikai tisztviselő.

Az ENSZ szerint a Gázába érkező segélyek mennyisége a felére csökkent ebben a hónapban januárhoz képest. Ennek több oka is van – állítják a hatóságok.

  • A Hamász segélyszállító teherautókat kísérő rendőrei a hónap elején felhagytak az intézkedéssel, miután Izrael célba vette őket, és ez olyan biztonsági vákuumot teremtett, amely megnyitotta az ajtót a fegyveres bandák és a segélyszállító teherautók megtámadására és kifosztására vágyó palesztinok előtt.

A tisztviselők elmondták, hogy a rendkívüli szükség miatt a légi segélyek nyújthatnak némi segítséget, de a segélyek megfelelő mértékű szállítása Gázába csak szárazföldön lehetséges. Ezért a kormánynak továbbra is a legfontosabb prioritása, hogy naponta több száz teherautó tudjon belépni Gázába.

Még mindig : Joe Biden amerikai elnökhöz közel álló tisztségviselők aggódnak amiatt, hogy Izrael a következő hónapokban szárazföldi hadművelet indítását tervezi a Hezbollah ellen Libanonban, jelentette a CNN.

A jelentés szerint a Biden-kormány hírszerzési tájékoztatókat tartott az üggyel kapcsolatban, felkészülve annak lehetőségére, hogy a Hezbollah terrorcsoportot nem lehet diplomáciai intézkedésekkel eltávolítani a határ közeléből.

A CNN-nek névtelenül nyilatkozó egyik tisztviselő azt mondta, hogy nem számít arra, hogy „a következő hetekben” műveletre kerülne sor, inkább „talán később tavasszal”.

Ramadán: A 12-es csatorna esti riportja arról számolt be, hogy a Binjámin Netanjahu miniszterelnökből, Joáv Gallant védelmi miniszterből és Beni Gantz miniszterből, valamint több más megfigyelőként szolgáló miniszterből álló hadikabinet úgy döntött, ő az egyedüli testület, amely döntéseket hoz a Templom-hegy ügyében.

A hadikabinet várhatóan Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter álláspontjával ellentétben dönt arról, hogy nem korlátozzák az izraeli arabok belépését a Templom-hegyre ramadán alatt, és a rendőrség a kapacitás és a biztonság alapján határozza meg a hívők kvótáját.

Ben-Gvir február közepén azt mondta, hogy Júdea és Szamária palesztin lakosainak meg kell tiltani, hogy részt vegyenek a jeruzsálemi Templom-hegyen tartott imákon a ramadán idején, valamint korlátozni kell az arab izraeli hívek számát is.

„Elvárom, hogy a miniszterelnök cáfolja azt a jelentést, amely szerint a Templom-hegy kérdésében Beni Gantz azon koncepcióját követi, hogy a békét a terrorizmusnak való megadással vásárolja meg, valamint szándékát, hogy a nemzetbiztonsági miniszter hatáskörét a koncepció kabinetre ruházzák át” – írta Ben-Gvir X-en.

Magas rangú rendőrtisztek szerdán azt mondták, hogy a nemzetbiztonsági miniszter követeléseinek teljesítése a Templom-hegyre belépő hívők számának korlátozásával kapcsolatban ramadán hónapjában nemcsak Jeruzsálemben, hanem a vegyes lakosú városokban is fellángolást okozhat. 

The post Támadás Libanonban és állítólag Szíriában is, ramadáni gondok és amerikai aggodalmak first appeared on Új Kelet online.