Avi/ujkelet.live

A háború 146. napja, déli front: Az este a Gázai övezetből Szderotra kilőtt két rakétát elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, közölte az önkormányzat.

Helyzetértékelés: Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön látogatást tett Gáza északi részén, és azt mondta, hogy a hadsereg készen áll a fellépésére a déli Rafahban és az övezet középső részének olyan területein, ahol az Izraeli Védelmi Erők még nem hajtott végre szárazföldi műveletet.

Gallant szerint az offenzíva során begyűjtött hatalmas mennyiségű információt dekódolják és felhasználják arra, hogy elpusztíthassák a Hamász alagútjait és fontos helyszíneit.

Gallant szerint a Hamász alagúthálózata, amelyet a terrorcsoport Izrael elleni harcra és menekülésre használ, ,,apránként csapdává válik”.

,,Az eredmény abszolút egyértelmű: a [Hamász] napról napra gyengébb, mi egyre erősebbek vagyunk. Szorítani fogjuk a kötelet a Hamász nyakán, amíg el nem pusztítjuk”.

Gallant elismételte, hogy a gázai háború nem ér véget a Hamász felszámolásáig.

Káosz: A Hamász terrorszervezet által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 100 palesztin meghalt, és több százan megsérültek a csütörtöki humanitárius segélyekkel kapcsolatos incidensben Gáza északi részén.

  • A Hamász az izraeli erőket hibáztatta.
  • Izrael kijelentette, hogy a halálesetek többségét az okozta, hogy a palesztinok egymást taposták, miközben tömegesen megrohamozták és kifosztották a segélyeket szállító teherautókat.
  • Az izraeli erők továbbá tüzet nyitottak a csapatokhoz közeledő palesztinokra, a lábukra célozva. A kezdeti értékelés szerint körülbelül tíz palesztint találtak el a lövések.

A Biden-kormány egyik tisztviselője a Walla hírportál riporterének azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok felvilágosítást kért Izraeltől az incidensael kapcsolatban, de eddig nem kapott mást, mint ami az Izraeli Védelmi Erők hivatalos nyilatkozataiban szerepelt.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint a gázai incidens megerősíti az ideiglenes tűzszünet szükségességét, amely több segély bejutását tenné lehetővé Gázába.

A Biden-kormány hetek óta figyelmezteti Izraelt az enklávéban tapasztalható rend teljes felbomlására.

Biztonsági tisztviselők közölték,, ,,a gázai incidens pontosan az, amire figyelmeztettünk. Beszéltünk arról, hogy megoldást kell találni a háború utánra, különös tekintettel a rend fenntartására és a segélyek szétosztására Gázában, de nem született döntés”.

Túszok: Joe Biden elnök csütörtökön azt nyilatkozta, ,,tudja”, hogy a gázai segélykonvoj incidens megnehezíti a fogolycseréről és az ideiglenes tűzszünetről szóló tárgyalásokat.

Biden továbbá elhatárolódott korábbi kijelentésétől, miszerint hétfőre megállapodás születhet a tűzszünetről.

A sajtótájékoztatóra röviddel azt követően került sor, hogy Biden telefonon beszélt a katari emírrel és az egyiptomi elnökkel. Egyiptom és Katar közvetít Izrael és a Hamász között a tűzszünet ügyében.

Tüntetés: A Gázába vezető Erez átkelő közelében csütörtökön tüntetésre került sor több száz résztvevővel.

Egy ponton több tüntető megszegte az Izraeli Védelmi Erők utasításait, és erőszakkal áttört az egyik katonai ellenőrzőponton, és belépett Izraelből a Gázai övezet területére, mintegy 500 méter mélyre. A katonák visszaterelték őket izraeli területre és átadták őket a rendőrségnek.

Az egyik tüntető lenácizza az egyik katonát:

Északi front: Izraeli vadászgépek este csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére, benne egy terroristával a dél-libanoni Blidában.

Az erők továbbá ,,fenyegetés elhárítása” céljából támadást hajtottak végre Majsz al-Dzsabalban.

Korábban a nap folyamán rakétákat lőttek ki Libanonból Gorenre. Sérülés nem történt. A hadsereg válaszul az indító posztokat ágyúzta.

The post Káosz és bizonytalanság a segélyekkel kapcsolatos gázai incidens miatt first appeared on Új Kelet online.