Avi/ujkelet.live

A háború 147. napja, déli front: Az izraeli biztonsági erők Gázában letartóztatták a Hamász gázai biztonsági és testőri osztályának vezető tagját, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A letartóztatásra több hónapja került sor, de csak tegnap engedélyezték a közzétételét. Egy drámainak tartott letartóztatásról van szó, mivel ő volt a felelős a terrorszervezet nevében a vezető tagjai biztonságáért, különösen a Jechíje Szinwar által vezetett szárnyról.

A kihallgatások során a tisztviselő értékes információkkal szolgált a Hamász gázai magas rangú tisztviselőinek magatartásáról. Emellett az október 7-i gyilkos terrortámadást megelőző napokban és a háború kezdetének napjaiban letartóztatásáig olyan dolgokról adott tájékoztatást, amelyekkel munkájából kifolyólag szembesült.

Harcok: A 7. páncélosdandár a héten Khan Junesz új területein volt bevetve, ahol a csapatok még nem jártak, és átkutatták a Hamász magas rangú tisztviselőinek otthonait, jelentette az Izraeli Védelmi Erők.

,,A lakónegyedek szívében a csapatok több tucat terroristával találkoztak, és harckocsi-lövedékekkel, közelharcban és légicsapások irányításával likvidálták őket”.

A Hamász tisztviselőinek otthonaiban a csapatok RPG-ket, robbanóanyagokat, gépkarabélyokat és egyéb katonai felszereléseket találtak.

A csapatok több tucat terrorgyanús személyt is elfogtak, akik Khan Junesz egyik iskolájában bujkáltak.

,,A kihallgatásuk során a terroristák hírszerzési információkat szolgáltattak, amelyeket eljuttattak a Khan Juneszben bevetett erőknek”.

Macron: Franciaország független vizsgálatot kért a több mint 100 palesztin halála miatt, akik csütörtökön megrohamozták a humanitárius segélyeket szállító teherautókat a Gázai övezetben.

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy a civileket „izraeli katonák vették célba” és azonnali tűzszünetre szólított.

„Mélységes felháborodást keltenek a Gázából érkező képek, amelyeken izraeli katonák civileket vettek célba. A leghatározottabban elítélem ezeket a lövöldözéseket, és az igazságra, az igazságosságra és a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólítok” – posztolta X-en.

„A helyzet Gázában szörnyű. A teljes polgári lakosságot meg kell védeni. A humanitárius segélyek szétosztásához azonnal tűzszünetet kell kötni.”

Az Izraeli Védelmi Erők visszautasítja azt az állítást, miszerint izraeli katonák tüzet nyitottak a segélyre váró tömegekre, és azt mondja, a tragédia a gázai lakosok lökdösődése és taposás következtében történt, amikor körülvették a segélyszállító teherautókat és kifosztották őket. A hadsereg magyarázatáról itt írtunk.

Riport: A Yediot Ahronot pénteken arról számolt be, hogy a vezérkar kijelentette, hogy a hadseregnek sürgősen legalább 7000 katonára van szüksége, amelynek körülbelül felét harci szerepkörbe szánnak.

Ez a szám a következő besorozási ciklusokra már beütemezett katonákon felül értendő. Ezenkívül a hadsereg további 7500 tiszt számára igényel költségvetést, amelyből a Pénzügyminisztérium eddig csak 2500-at hagyott jóvá.

„Ezek a számok példátlanok, és azt a sokkot mutatják, amelyet az Izraeli Védelmi Erők elszenvedett 150 nap háború után, október 7-től kezdődően” – áll a jelentésben.

A háború kitörése óta 582 katona esett el, és több ezren szenvedtek olyan testi és lelki sérüléseket, amelyek miatt nem térhetnek vissza szolgálatba.

A riportra reagálva Jáir Lapid ellenzéki vezető X-en kijelentette: ,,63 000 ultraortodox fiatal van ma katonai szolgálatra alkalmas korban. Már nem csak vér és vér közötti szörnyű megkülönböztetésről van szó – nincs elég katona! Mindenkit be kell sorozni. Közös mozgósítás nélkül nem győzhetünk együtt”.

: Amerika tiltakozása közepette az arab nemzetek csütörtök éjszaka nem tudtak azonnali támogatást szerezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyilatkozatához, amely az izraeli erőket tette volna felelőssé a több mint száz halálesetért a segélykonvoj-incidensben, jelentette a The Times of Israel.

Rijád Manszur palesztin ENSZ-nagykövet a halálesetekkel foglalkozó rendkívüli zárt tanácsülés után az újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a tanács 15 tagjából 14 támogatta Algéria, a testület arab képviselője által előterjesztett nyilatkozatot.

Algéria nyilatkozattervezete „mélységes aggodalmát” fejezte ki, és kijelentette, hogy a helyzet „az izraeli erők tűznyitásának volt köszönhető”.

Északi front: Szíriában három robbanásról érkeztek jelentések, amelyeket ma reggel hallottak Banijaszban. Az arab média arról számolt be, hogy megtámadtak egy épületet, ahol három magas rangú iráni tisztviselő lakott. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja Izraelnek tulajdonította a támadást. Egy helyi kórház három halottról számolt be. Az iráni média szerint a Forradalmi Gárda egyik tanácsadója meghalt a támadásban.

The post Macron beszólt, a hadsereg nagy fogása, és USA vétó az ENSZ BT-ben first appeared on Új Kelet online.