Avi/újkelet.live

A háború 151. napja, északi front: Egy izraeli vadászgép reggel lelőtt ,,egy gyanús légi célpontot”, feltehetően egy drónt, mely Szíriából belépett az izraeli légtérbe.

Libanon: Este legalább tíz rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára. Egy részüket elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Sérülés vagy kár nem történt.

Válaszul a Margaliot környékét célzó halálos páncéltörő rakétatámadásra, az izraeli hadsereg egy sor légicsapást hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Dél-Libanonban.

A vadászgépek épületeket és egy parancsnoki központot támadtak Bint Dzsbeilben, Szulranijehben és Szeddiqine-ben.

Támadás esetén: A biztonsági kamerákat figyelő őrszemek északi részlegének parancsnoka azt mondta a katonanőknek, hogy bázisra behatoló terroristák forgatókönyve esetén ,,jöjjenek, vegyék el tőle a kulcsot, és zárják be magukat a szobákba”. Mindezeket a Hermon szektorban lévő egyik bázison állomásozó katonáknak mondták, és a Kan közrádió számolt be róla hétfőn.

A szülők elmondták, hogy a bázison, ahol lányaik szolgálnak, a szobaajtók egyszerű fából készültek, maguk a szobák pedig nincsenek megerősítve. Amikor a katonák egy másik forgatókönyvet vetettek fel, amelyben megkérdezték, hogy mit tegyenek háborús helyzetben, amikor folyamatosan rakétákkal lövik a bázist, a századparancsnok azt válaszolta, hogy ,,szálljanak fel a buszra, ami a kapuban fogja várni őket, hogy elvigye őket a bázisról, vagy gyalog evakuálják őket”.

Fekete Szombat: Aviad Edrit a Hamász terroristái október 7-én gyilkolták meg otthonában, Kfar Azzában, majd hat nappal később eltemették. Azonban a család csak vasárnap a rendőrségen a Lahav 433 nyomozókkal folytatott megbeszélésen tudta meg, hogy több létfontosságú szerv nélkül temették el. A család szerint azt mondták nekik, hogy Aviadot bántalmazták, de egészben temették el.

A család hónapok óta próbál választ kapni a gyilkosság körülményeire és Aviad holttestéről, és a mai napig nem kaptak választ. A rendőrség tájékoztatása szerint ,,a vasárnapi megbeszélésen minden ismert részletet átadtak a családnak”, és ,,ami a temetés során a családnak elhangzottakat illeti, az illetékes hatóságokhoz kell fordulni”.

A családok értesítéséért és a temetésre bocsátásért felelős Vallásügyi Minisztériumtól és az Izraeli Védelmi Erőktől még nem érkezett válasz.

Gyakorlat: Ejál, az október 7-én Nahal Ozban meggyilkolt megfigyelő, Roni Esel édesapja tegnap elárulta, hogy a Fekete Szombat előtt három nappal gyakorlatot tartottak terrortámadást szimulálva a gázai hadosztály ellen, amelyen ,,minden előőrs megbukott”, a Jiftachot kivéve. A Kan közrádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy ,,ezt az információt kaptuk néhány napja”.

Kémkedés: Egy harmincas éveiben járó izraeli tartalékos tisztet, akit súlyos kémkedéssel, titkos információk birtoklásával, katonai helyszínre való belépéssel és csalással vádolnak, a Sabak belbiztonsági szolgálat által végzett kihallgatása során poligráfos vizsgálaton esett át, amelyen kiderült, hogy igazat mond, jelentette a Ynet hírportál. Most a felek beleegyezésével pszichiátriai intézetbe kerül letartóztatásban, mert attól tartanak, hogy tettei miatt nem állítható bíróság elé, bár a rajta végzett eddig vizsgálatok megállapították, hogy tudatánál volt a cselekedetei végrehajtásának idején.

A Ynet kérésére közzétételre és nyilvánosságra hozatalra engedett ügy részeként a hadnagyot azzal vádolják, hogy a háború első hetében az uralkodó káosz égisze alatt engedély nélkül lépett be a Déli Parancsnokság bázisára, századosnak adva ki magát, és titkos megbeszéléseken vett részt, bár erre nem volt engedélye. A múlt hónapban benyújtott vádirat szerint egyebek mellett belépett a taktikai főhadiszállásra, és titkos beszélgetéseket rögzített.

Ynet megtudta, hogy az egyik tiszt, aki engedélyezte számára, hogy belépjen a beersevai bázisra, egy magas rangú tiszt volt, aki a kötelező és tartalékos szolgálatból ismerte. A vádlott hat évet szolgált sorkatonai és tartalékos állományban. Kettejük között az elmúlt években, illetve a vádlott déli parancsnokságra érkezése előtti időszakban nem volt kapcsolat.

A vádlott környezetében azt állítják, hogy csak hazafias indíttatásból, szolgálat-, hozzájárulás- és segítővágyból cselekedett, de miután a háború első napján a terepre érkezett és látta a nehéz képeket, ,,elkapta” a különleges műveleti és hírszerző egységek létrehozására irányuló túlzott motiváció. Toborzott egy pilótát és egy másik tisztet, akiket bevitt a táborba, hangfelvételt rögzített és lefényképezte a bázis titkosított területeit – és csak egy vezető információbiztonsági tisztviselő által végzett ellenőrzés tárta fel azt a kiskaput, amelyen keresztül a tiszt engedély nélkül behatolt más bázisok kényes helyeire.

The post Támadás Szíriából, Fekete Szombat, és kémkedés first appeared on Új Kelet online.