Avi/ujkelet.live

A háború 152. napja, déli front: Az elmúlt nap folyamán az izraeli csapatok megöltek több Hamász-terroristát, köztük olyanokat, akik részt vettek az október 7-i támadásban, a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapásokban, jelentette az Izraeli Védelmi Erők a reggeli tájékoztatóján.

Az észak-gázai Beit Hanunban egy vadászgép célba vett egy épületet, ahová a Hamász két operatívját látták bemenekülni.

A vadászgépek szintén csapást mértek két terroristára, akik részt vettek az október 7-i Nir Jichákban végrehajtott mészárlásban.

Ezenkívül a Hamász elit Nukba haderejének két szakaszparancsnokát és egyik osztagparancsnokát külön csapásokban likvidálták.

Mindeközben Gáza középső részén a Nahal-dandár az elmúlt nap folyamán mintegy 20 Hamász fegyverest ölt meg, többek között mesterlövészek tüzével és légicsapások irányításával.

Légicsapást hajtottak végre egy olyan helyszín ellen is, ahonnan terroristák rakétákkal lőtték a Nahal csapatait Gázában. A hadsereg szerint a támadást követő másodlagos robbanások arra utalnak, hogy rakétákat tároltak ott.

Szintén folytatódtak a hadműveletek a dél-gázai Khan Junesz Hamad Town lakókomplexumában.

Északi front: Az éjszakai libanoni páncéltörő rakétatámadás következtében súlyos károk keletkeztek egy ipari csirkeólban Avivimban. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Figyelmeztetés: David Cameron brit külügyminiszter várhatóan azzal az üzenettel érkezik Beni Gantz hadikabinet miniszterrel ma esedékes londoni találkozójukra, hogy a britek türelme ,,fogyóban van” a Gázába érkező segélyek miatt, jelentette a Kan közrádió reggel. A britek szerint ,,Izrael a megszálló hatalom, ő a felelős. Ennek pedig következményei vannak”. A beszélgetésen az is elhangzik, hogy a britek vizsgálják, hogy ,,Izrael betartja-e a nemzetközi humanitárius jogot”.

Gantz miniszter amerikai kollégáival, Lloyd Austin védelmi miniszterrel és Antony Blinken külügyminiszterrel folytatott megbeszélésein elhangzott a követelés, ahogyan az Egyesült Államok alelnökétől, Kamala Harristól és Joe Sullivantól is: „Jelentős változásra van szükségünk a humanitárius segítségnyújtás terén a Gázai övezetben.” Gantz miniszter világossá tette kollégái előtt, hogy Izrael kész előmozdítani a segélyt – amely garantáltan nem jut el a Hamászhoz.

Figyelmeztetés 2: Amit Szá’ár dandártábornok, az Izraeli Védelmi Erők katonai hírszerzési osztályának kutatási osztályának vezetője komoly figyelmeztető levelet írt, amelyet közvetlenül a Szimchat Tóra (október 7) után kellett volna továbbítani Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek és a diplomáciai-politikai kabinet tagjainak.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Szá’ár dandártábornok levélben figyelmeztetett, hogy Irán, a Hamász és a Hezbollah felismeri Izrael megtámadásának lehetőségét, ez összhangban van a Hírszerző Osztály által felhalmozott titkosszolgálati információkkal.

Szá’ár kifejtette, hogy ez a lehetőség az izraeli belső szakadásból és az Izraeli Védelmi Erők akkori kompetenciájából fakad. Levelében még azt is hozzátette, hogy az iráni tengely magas rangú tisztviselői sürgetnek, és úgy gondolják, hogy eljött az idő, hogy megtámadják Izraelt, és végzetes károkat okozzanak neki.

Ezek a figyelmeztetések, amelyeket október 7 előestéjén írtak, elegendőek voltak ahhoz, hogy eljussanak a Katonai Hírszerzés vezetőjéhez és Herci Halevi vezérkari főnökhöz. Ők ketten felhatalmazták Szá’ár dandártábornok, hogy küldje el a levelet a miniszterelnöknek, de a mészárlás megelőzte a levél elküldését. Az elmúlt év során azonban négy levelet küldtek a katonai hírszerzési részlegtől, amelyek közül az utolsót júliusban küldték el. Megjegyzendő, hogy ezeket a leveleket figyelmen kívül hagyta és gyanakvóan kezelte a politikai szint.

The post Harcok, a britek figyelmeztetése és az elkésett levél a katonai hírszerzéstől first appeared on Új Kelet online.