Avi/ujkelet.live

A háború 154. napja, déli front: Három rakétát lőttek ki Gázából Szderotra tegnap este, egy a város területén belül csapódott be, kettő pedig kívül. Sérülés vagy kár nem történt.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este csapást mért a Hezbollah terrorszervezet két épületére a dél-libanoni Zibqinben.

Ezt megelőzően a Hezbollah egy robbanódrónt indított Libanonból, mely Bar’am közelében lépett be az izraeli légtérbe. Az izraeli hadsereg lelőtte a légi járművet.

A Hezbollah másik drónja a Hermon-hegy területén zuhant le, sérülés nem történt.

Csütörtök délután számos rakétát lőttek ki Libanonból Har Dov és Metula felé. A hadsereg ágyúzással támadta a rakétaindító posztokat.

Segélyek: Az Egyesült Arab Emírségekben listát fogalmaztak meg a segélyek Gázába beengedésére vonatkozó követelésekről, jelentette a Kan közrádió tegnap este.

  • Az emírségek egy olyan útvonal ígéretét követeli az amerikaiaktól, amely rendszeres és nem egyszeri segélyszállítmányokra vonatkozik, és megtalálja a módját annak biztosítására, hogy a teherautók elérik céljukat.
  • Ezen kívül még egy tengeri segélyfolyosót is követelnek, amelyet a World Central Kitchen humanitárius szervezettel közösen üzemeltetnének, mely a hajóival járul hozzá a projekthez míg az élelmiszerről az Egyesült Arab Emírségek gondoskodik. A szóban forgó hajók egy része már Cipruson van.

Az Egyesült Arab Emirátusok úgy látja, hogy a tengeri útvonal olyan dolog, amely megváltoztathatja a segélyek nagyságrendjét az övezetbe kerülő élelmiszerek mennyiségét illetően. Mindezt annak fényében, hogy a Nitzana átkelőnél a biztonsági ellenőrzés sokáig tart és az átkelőhelyek kicsik. Véleményük szerint a ciprusi ellenőrzés és az, hogy nagy mennyiségű terméket lehet rakodni a hajókra, azt eredményezheti, hogy Gázát „elárasztják” az élelmiszerek.

Időközben az Egyesült Arab Emírségek hadseregének egy magas rangú tagja katonai kíséretével a héten titkos látogatásra érkezett Izraelbe, és találkozott az izraeli hadsereg és a biztonsági szervezetek magas rangú tagjaival. Ezzel egy időben a miniszterelnök katonai titkára, Avi Gil vezérőrnagy szerdán Abu-Dzabiba látogatott a Gázai övezet humanitárius válságának megoldására irányuló erőfeszítések részeként. A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken vezetője, Gasszán Alian vezérőrnagy a közelmúltban szintén járt Abu-Dzabiban.

A Gillel tartott megbeszéléseken kreatív megoldások születtek a válságra, például az Emirátusokból érkező tengeri humanitárius segély. Izrael fontolgatja a lépés jóváhagyását, amennyiben a ciprusi kikötőben átvizsgálják a csomagokat, így növelve a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek mennyiségét.

  • Az Emírségek már megkezdte a humanitárius segélyek bejuttatását Gázába Egyiptomon keresztül, humanitárius segélyeket dobtak le a levegőből, és az egyiptomi El Aris közelében úszó tábori kórházat létesítettek, amely sebesült gázaiakat lát el.

Irán a képben: h jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. A Vörös Félhold vezetője szerint eddig több 10 000 tonna élelmiszert és egészségügyi felszerelést szállítottak Iránból Gázába.

A Gázából származó elmúlt napokban keringő videókon az ingyenkonyhák láthatók, amelyek felett iráni zászló lobog. Izrael attól tart, hogy az övezetben megvetett minden iráni láb a humanitárius segélynyújtók leple alatt potenciális beszivárgási lehetőség az iráni hírszerző ügynökök számára.

Novemberben arról számoltak be, hogy Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök és Ebrahim Raiszi iráni elnök ritka találkozóján Egyiptom megtagadta az iráni humanitárius segélyek beengedését a Gázai övezetbe a Rafah átkelőn keresztül – mivel Izrael ellenezte. De az elmúlt napok felvételei azt mutatják, hogy az iráni Vörös Félhold jelen van Gázában – északon és délen.

: Mivel a Miniszterelnöki Hivatal bejelentette, hogy megtagadja a segítségnyújtást Beni Gantz hadikabinet miniszternek e heti brit útjának koordinálásában, Gantzot és delegációját jogi problémák veszélyének tette ki, beleértve a gázai háborúval kapcsolatos pereket és elfogatóparancsokat.

A 12-es csatorna tegnap esti riportja szerint az Egyesült Királyság külügyminisztériuma aggódva amiatt, hogy palesztin-barát aktivisták jogi indítványokat nyújthatnak be Gantz ellen, vagy akár letartóztatását is kérhetik, a brit külügyminisztérium még a hadikabinet miniszterének érkezése előtt megkereste az izraeli külügyminisztériumot, hogy biztosítsák, hogy diplomáciai mentelmi jogot kapjon.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma arra törekedett, hogy a hivatalos státuszt kiterjessze Gantz látogatására, de gyorsan problémákba ütközött. Az izraeli külügyminisztérium, miután kezdetben együttműködött a brit hatóságokkal néhány óra elteltével leállt a válaszadással. A briteket „megdöbbentették” a fejlemények.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma nem akart kockáztatni egy nemzetközi incidenst a területén, ezért az izraeli brit nagykövetséghez fordult, hogy sikeresen befejezze Gantz és a delegáció hivatalos státuszának és diplomáciai mentességének biztosítását.

Szerdán a 12-es csatorna arról számolt be, hogy Netanjahu utasítására Tzipi Hotovely izraeli brit nagykövet elrendelte a nagykövetség munkatársainak, hogy ne segítsenek a Sabak belbiztonsági szolgálatnak Gantz látogatásának biztonsági intézkedéseiben, beleértve a logisztikai ügyeket, például a szállítást.

A jelentés hangsúlyozta, hogy Gantz biztonságára ez nem volt hatással, mert Gantz saját emberei és a Sabak gondoskodott a különféle, meg nem határozott intézkedésekről, és egyeztette azokat a brit hatóságokkal.

The post Gázai rakétázás, Irán Gázában és Gantzot elfogatóparancs fenyegette UK-ben first appeared on Új Kelet online.