Avi/ ujkelet.live

A háború 154. napja, vizsgálat: A Déli Parancsnokság vezetője, Járon Finkelman vezérőrnagy kedden ismertette Herci Halevi vezérkari főnökkel a február 29-i incidenssel kapcsolatos nyomozás megállapításait, amikor segélyszállító konvojok léptek be a Gázai övezet északi részére és a teherautók megrohamozása következtében palesztin források szerint megközelítőleg 110 palesztin vesztette életét és több százan megsebesültek.

A hadsereg vizsgálatát ma hozták nyilvánosságra.

A vizsgálat megállapította, hogy miközben a teherautók az elosztóközpontok felé haladtak, körülbelül 12 000 gázai vette körbe őket, és erőszakkal kifosztották a teherautókat. A fosztogatás során a területeken jelentős számú civil áldozatokat okozó incidenseket figyeltek meg, az óriási tülekedés és a kamionok általi gázolások következtében.

Az izraeli hadsereg vizsgálata feltárta, hogy az erők nem magát a humanitárius konvojt lőtték, hanem számos olyan gyanúsítottat vettek célba, akik az erőkhöz és egy tankhoz közeledtek, és veszélyt jelentettek rájuk. A gyülekezés során több tucat gázai lakos került néhány méteres körzetbe az izraeli hadsereg erőitől, és ezzel valós veszélyt jelentve az erőkre. Ezen a ponton az erők figyelmeztető lövéseket adtak le számos gyanúsított meghátráltatása érdekében. Miközben a gyanúsítottak tovább közeledtek, az erők lövéseket adtak le, hogy elhárítsák a fenyegetést.

A hadsereg közölte, hogy az esetet a vezérkar vizsgálati szerve fogja vizsgálni, amely egy független ellenőrző szerv, és a harcok során történt szokatlan események kivizsgálása a feladata. A szerv önállóan megvizsgálja a megállapításokat és a nyomozást, és megfogalmazza megállapításait az incidenssel kapcsolatban.

A hadsereg hangsúlyozta, hogy „nagy jelentőséget tulajdonít a humanitárius erőfeszítéseknek, amelyek lehetővé teszik a humanitárius segélyek bejutását az övezetbe, és javítja a meglévő szisztémát”.

The post A hadsereg nyomozása a gázai tragédia ügyében: Csak a csapatokhoz közeledőkre lőttek –a konvojra nem first appeared on Új Kelet online.