Avi/ujkelet.live

A háború 154. napja, déli front: A Szderot és Nahal Oz elleni tegnap esti gázai rakétatűz után néhány perccel az izraeli hadsereg csapást mért a területre, ahonnan a támadást végrehajtották.

A hadsereg célba vett egy fegyverraktárat is, ahol valószínűleg a Nahal Oz elleni támadáshoz használt rakétákat tárolták, valamint egy alagútbejáratot, egy Hamász által használt épületet és a Szderot elleni támadást követően azonosított rakétavetőket.

Mindeközben az erők olytatták az offenzívát a dél-gázai Khan Junesz al-Qarara külvárosában, a Biszlamach-dandár az elmúlt nap során mintegy 15 terroristát ölt meg és letartóztatta azokat, akik megadták magukat, és alagútbejáratokat lokalizált.

Riport: Palesztin médiajelentések szerint egy Gázának szánt légi humanitárius segélyakció során öten életüket vesztették a lehulló csomagok miatt Gázaváros nyugati részén.

Mentés: Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes tegnap megosztott egy videót, amin az izraeli katonák kimentenek egy palesztin lány egy ház romjai alól a dél-gázai Khan Juneszben. Az elsősegélynyújtást követően átadták a Palesztin Vörös Félholdnak.

Libanon: Az izraeli hadsereg délelőtt légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet parancsnoki központjaira a dél-libanoni Manszuriban és Bint Dzsbeilben.

Tegnap este szintén támadásokat hajtottak végre a Hezbollah által használt épületek ellen Talluszehben és Madzsdal Zunban. A hadsereg szerint a csapást követően másodlagos robbanások is voltak, ami arra utal, hogy fegyvereket tároltak a helyszínen.

Szamária: Az izraeli biztonsági erők az éjszaka megölték a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik terroristáját a szamáriai Szilat al-Haritija faluban (Palesztin Hatóság területe). A hadsereg szerint a terrorista jelentős terrortámadások tervezésében vett részt.

A Duvdevan kommandós egység csapatai és a határrendészet erői rajtaütést tartottak a faluban, miután a Sabak belbiztonsági szolgálat a gyanúsított hollétére vonatkozó hírszerzési információkat szolgáltatott.

A hadsereg szerint Muhammad Salabi ,,jelentős terrortevékenység” előmozdításában vett részt a Palesztin Iszlám Dzsihád nevében, ideértve a lövöldözős terrortámadásokat, robbanószerkezetek előkészítését és a terrorizmusra szánt pénzek mozgatását.

A csapatok egy gépkarabélyt és más katonai felszerelést foglaltak le Salabi otthonában.

Válaszút: Az izraeli erők a Hamász gázai vezetője, a Khan Juneszben bújkáló Jechíje Szinwar utáni hajtóvadászatra összpontosítanak, míg Gáza középső részén és a déli Rafahban még hat Hamász-zászlóalj aktív.

Az izraeli 13-as csatorna elemzője szerint Izraelnek hamarosan döntenie kell prioritásáról: „Vadászat Szinwarra vagy a megmaradt Hamász-erők megsemmisítése”.

ENSZ: A külügyminisztérium közleménye szerint Izrael kérésére az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország hivatalos kérelmet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy rendkívüli ülés összehívására, Pramila Patten különleges képviselő jelentéséről, amelyben a Hamászt szexuális bűncselekményekkel vádolja az október 7-i mészárlás alatt és azt követően.

The post Harcok, likvidálás, mentés és válaszút előtt first appeared on Új Kelet online.