Avi/ujkelet.live

A háború 155. napja, északi front: Hét rakétát lőttek ki péntek délután Libanonból Felső-Galileára. Kettőt elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, öt pedig nyílt területeken landolt, sérülés vagy kár nem történt.

Izraeli vadászgépek válaszul a Hezbollah terrorszervezet épületeit és infrastruktúráját támadták a dél-libanoni Marwahinban és Labbunehben, valamint egy posztot Ajta as-Sabban, ahonnan a rakétatámadást hajtottak végre. A hadsereg szerint másodlagos robbanások voltak a támadás után a helyszínen, ami arra utal, hogy fegyvereket tároltak ott.

Túszok: A Hamász terrorszervezet által Gázában fogva tartott túszok csaladjai pénteken késő délután és este tiltakozást tartottak, elzárva a Tel-Aviv és Jeruzsálem közötti főutat, hogy sürgessék a kormányt, hogy kössön megállapodást szeretteik kiszabadítása érdekében.

A tüntetők autógumikat gyújtottak fel, a túszok rokonai pedig az autópályán elhelyezett öt szűk ketrecben ültek, amelyeken „SOS”, „Mentsetek meg minket” és „Segítsetek” feliratú lepedők voltak kifeszítve.

,,Miniszterelnök úr, Ön a vezető, és az Ön felelőssége, hogy hazahozza őket” – áll a családok tiltakozással kapcsolatos közleményében. „Egyezzen bele egy alkuba, hagyja figyelmen kívül [Itamar] Ben-Gvirt és [Bezalel] Szmotrichot, és hozza haza azokat az embereket, akiket elhanyagolt, és akik 154 napja a pokolban vannak. Ha most nem tud megállapodásra jutni, álljon félre, hogy megtegye valaki, aki képes rá”.

Hangsúlyozták, nem tekintenék győzelemnek, ha Izrael megnyerné a Hamász elleni háborút, de nem sikerülne hazahoznia a túszokat.

A tüntetők egy része nagyméretű táblákon hirdette: „A kormány túlélése [nem múlhat] túszok élete árán”.

  • A nemzetközi nőnap apropóján, a tüntetők egy része hangsúlyozta, hogy még mindig 19 nőt tartanak fogva Gázában.
  • Hétfőn Pramila Patten, az ENSZ konfliktusok szexuális erőszakkal foglalkozó képviselője kiadott egy jelentést, amely szerint a túszok valószínűleg szexuális erőszaknak vannak kitéve, amelyről úgy gondolja, hogy folyamatban van.
  • „Még mindig van 19 nő Gázában” – mondta az egyik tüntető. „Hogyan élhet ezzel együtt Izrael? Hogy történhet ez?”

Életjelek: Ezen a héten több tucat túsz családja kapott életjelet a szeretteikről, jelentette a 12-es csatorna péntek este. A katonai cenzúra keretein belül további információk közzétételére nincs lehetőség, azon túl, hogy a családok új információkat hallottak fogságban élő szeretteikről.

Az elraboltak családjainak egy része, nem feltétlenül azok, akik jeleket kaptak, fokozni kívánják a nyomást, és még extrémebb intézkedésekre kívánnak váltani, mint péntek este az 1-es főút lezárása, felismerve, hogy minden nap kritikus. A túszok családjainak fóruma viszont úgy gondolja, érdemes kivárni, és megnézni, hogy alakulnak a tárgyalások.

Tárgyalók: A politikai és szakmai körök egy része ki akarja bővíteni a tárgyalócsoport hatáskörét a túszok szabadon bocsátásának ügyében, de Binjámin Netanjahu miniszterelnök ezt megtagadja, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. A riport szerint Netanjahu álláspontja kisebbségben van.

A biztonsági szervezetek vezetői, akik az izraeli oldalon a kapcsolattartásért felelősek – David Barnea, a Moszad vezetője, Ronen Bar a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője és Nitzan Alon vezérőrnagy – szerdán egyeztettek a védelmi miniszterrel az izraeli tárgyalódelegáció mandátumának kibővítésének lehetőségéről és ,,kreatív” utak kereséről, hogy megállapodás szülessen.

Netanjahu visszautasította a kapcsolatokat kezelő szakmai kör kérését. Az ügyben a végső döntést a következő napokban kell meghozni.

Tárgyalások: Izrael most is azt állítja, hogy Jechíje Szinwar és a Hamász terrorszervezet még mindig nem érdekelt a tűzszünetben és a túszok szabadon bocsátásában. A tárgyalások részleteit ismerő források szerint a Hamász jelentősen megkeményítette álláspontjait – és most követeli az Izraeli Védelmi Erők teljes kivonását az övezetből, valamint a megállapodás részeként több palesztin fogoly szabadon bocsátását.

A források szerint Szinwar utolsó üzenete a terrorszervezet külhoni vezetőinek az volt, hogy nem kell elsietni a megállapodást, és reméli, hogy ramadán idején egy Rafahban végrehajtott izraeli offenzíva palesztin felkeléshez vezet Izraelben és a Palesztin Hatóság területén. Ezen üzenetek nyomán Izrael attól tart, hogy Szinwar ramadán hónapban inkább az eszkalációt részesíti előnyben a harcok ideiglenes szüneteltetésével szemben.

Joe Biden amerikai elnök pénteken foglalkozott a fogolycserével egybekötött ideiglenes fegyverszüneti megállapodás megkötésének vasárnapig, ramadán kezdetéig való lehetőségére, mondván, „kemény diónak tűnik”.

Biden továbbá aggodalmának adott hangot, hogy a fegyverszünet hiánya az erőszak kirobbanásával fenyegethet Jeruzsálemben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken hangsúlyozta, hogy a Hamászon múlik, hogy elfogadja-e a tűzszüneti javaslatot, miután a terrorszervezet távozott a kairói tárgyalásokról, amelyek célja a harcok leállításáról szóló megállapodás volt ramadán előtt.

The post Néhány család infót kapott Gázában fogságban tartott szeretteiről first appeared on Új Kelet online.