Avi/ujkelet.live

A háború 156. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy a 43 éves Amisar Ben David őrnagy (tartalékos) Eliből, a Kommandós-dandár előretörő csapatának vezetője, pénteken elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 248-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Az izraeli média reggel arról számolt be, hogy a légi és szárazföldi erők likvidálták a terroristát, aki megölte Ben-David őrnagyot.

Helyzet: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap este közölte, hogy a hadsereg ,,megerősíti” biztonsági előkészületeit a vasárnap kezdődő ramadán előtt, és készen áll ,,minden lehetséges forgatókönyvre, minden színtéren”.

Úgy tűnik, hogy a Hamász terrorszervezet megkeményítette álláspontját a foglycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetre irányuló tárgyalásokon, ami azt jelenti, valószínűleg nem lesz tűzszünet a szent muszlim hónap kezdete előtt.

,,A Hamász megakadályozza a megállapodást, és a közvetítők által javasoltakkal ellentétes módon cselekszik” – mondta Hagari a szombat esti sajtótájékoztatóján.

Az izraeli hírszerzés szerint ,,a Hamász felszerelést és élelmet halmoz fel tagjai számára, miközben Gáza lakosságának gondjai vannak az élelem beszerzésével”, mondta Hagari, hozzátéve, ,,a megállapodás elutasításával a Hamász megakadályozza a humanitárius tűzszünetet, és tovább növeli a gázai lakosság szenvedését”.

Készülődés: Miután bejelentették, hogy az Izraeli Védelmi Erők együttműködésével egy ideiglenes kikötőt építenek Gázában, hogy további humanitárius utánpótlást biztosítsanak, az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) vasárnap közölte, hogy első hajója már úton van a „móló” felállítására.

Északi front: Folytatódik a „Libanon nem akar háborút” kampány, melynek részeként egy videó jelent meg az elmúlt napokban a libanoni közösségi oldalakon, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

,,Libanon nem akar háborút, hogy ne térjen vissza a fájdalom, a pusztulás, hogy ne térjen vissza a szegénység, ne vesszenek el teljes generációk, és a Közel-Kelet paradicsoma ne fulladjon bele a félelembe, sötétségbe és szomorúságba. Libanon nem akar háborút”.

Tüntetések: Két különálló tüntetésre került sor Tel Avivban szombat este, amelyek mindegyike sok ezer résztvevőt vonzott, és nagyjából egy háztömbnyire tartották őket egymástól.

Kormányellenes demonstrációt rendeztek a Kaplan utcában – a kormány igazságügyi átalakítása elleni tavalyi tüntetések fő helyszínén, azonnal új választások kiírását követelve. Miután néhány tüntető elzárva a főutat összecsapásokra került sor a rendőrséggel, akik végül erő alkalmazásával eltávolították a tüntetőket az úttestről. Tel Aviv mellett az ország több pontján is kormányellenes tüntetések zajlottak tegnap este.

A másik tüntetés a Gázában fogságban lévő túszok hazahozatalára összpontosított, és a Művészeti Múzeum melletti téren tartották, ahogy az elmúlt 22 hétben. A helyszín ma Túszok Tereként ismert.

Ezen a felvonuláson a nők is reflektorfénybe kerültek, mind a 19 Gázában lévő túsznő rokonai felszólaltak a tüntetésen.

A Túszok és Eltűntek Családjainak Fórum hangsúlyozta, hogy pártsemlegesek és kizárólag a 134 gázai túsz hazatérésére összpontosítanak. A tüntetés résztvevőinek egy része később csatlakozott a Kaplanon tartott kormányellenes tiltakozáshoz.

„Nem terveztem, hogy ilyet mondok, de útközben láttam a másik nagygyűlést, és ez elszomorított” – mondta a tizenhét éves Agam Goldstein-Almog, aki több mint 50 napig volt túsz Gázában. „Nem azért, mert ellenzem. Csak úgy gondolom, hogy ennek most nincs itt az ideje. A túszok a legfontosabbak, és mindannyiunkat egyesítenek.”

Arabul a Hamásznak intézve: „Ha maradt bennetek egy szemernyi emberség, engedjétek szabadon a túszokat.” Héberül hozzátette: „Arra tanítottak, hogy az iszlám abban hisz, hogy jót ad a világnak, és ellenzi a rossz cselekedeteket. A Koránnak vannak olyan versei, amelyek megparancsolják a férfiaknak, hogy tisztességesen bánjanak a nőkkel, és vannak versei a túszok [tiszteletben] tartásáról.”

The post 248, helyzetjelentés és tüntetések first appeared on Új Kelet online.