Avi/ujkelet.live

A háború 156. napja, déli front: A Kommandó-dandár folytatja hadműveleteit a Hamad Town lakókomplexumban a dél-gázai Khan Juneszben, ,,intenzív harcokat” vívva a Hamász terrorszervezet fegyveresei ellen, jelentette az Izraeli Védelmi Erők vasárnap. A hadsereg szerint a Hamász a negyed sokemeletes épületeit terrortevékenységre használja.

A csapatok terroristákat likvidáltak, fegyvereket foglaltak le és rajtaütéseket hajtottak végre a Hamász telephelyein és búvóhelyként szolgáló lakásaiban. Két hamászos terrorista megadta magát a Maglan kommandósainak az egyik lakásban, ahol a csapatok razziát tartottak. Egy támadóhelikopter csapást mért a Hamász egyik telephelyére, amelyet az október 7-i támadásban részt vevő terroristák használtak, megölve négy terroristát.

A Givati-erők akcióban:

Mindeközben Gáza középső részén a Nahal-dandár az elmúlt nap során 13 fegyverest ölt meg, köztük mesterlövészek tüzével, légitámadásokkal és tanklövedékekkel.

A hadsereg légicsapásokat hajtott végre egy olyan helyszín ellen is, ahonnan rakétákkal lőtték a Gázában tartózkodó csapatokat, valamint a Hamász infrastruktúráját Dzsabaliában és Beit Hanunban az övezet északi részén.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka folyamán csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet számos dél-libanoni telephelyére, köztük terror-infrastruktúrára Ajta as-Sabban, egy páncéltörő rakétakilövőre Marun al-Raszban és egy olyan posztra, ahol a Hezbollah terroristáit azonosították Khirbet Szelmben.

Egy család öt tagja, köztük három Hezbollah-tag meghalt a Khirbet Szelmben végrehajtott támadásban.

Vasárnap délelőtt mintegy 37 rakétát lőttek ki két sorozatban Libanonból a Meron-hegy területére.

  • Az első körben a 30 rakétát küldtek ki, amiből egyet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.
  • A második körben hét rakétát, amiből hatot elfogott a Vaskupola. Sérülésekről vagy kárról nem érkezett jelentés.

A Hezbollah vállalta a felelősséget a támadásért, mondván, hogy több tucat Katyusa rakétát lőtt ki Meronra, válaszul a tegnap esti civilek halálát okozó izraeli támadásra Khirbet Szelmben.

Szokatlan: Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes X-en arra buzdította a libanoni lakosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot Facebookon a Moszad kémszolgálattal.

,,A közelmúltban sok üzenetet kaptam libanoni állampolgároktól, köztük még a Hezbollah operatívjaitól is, akik kifejezték félelmüket attól, hogy a Hezbollah az ISIS-Hamász útját követve a Gázai övezethez hasonló sorsra juttatja Libanont, és kérték, hogy kapcsolatba léphessenek Izraellel” – írta Adraee, elmagyarázva, hogy a kapcsolatfelvételek kezelése nem az ő hatásköre és a Moszadhoz irányította őket.

Meghiúsított terrortámadás: A rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat szerint 13 arab izraeli ellen a nap folyamán vádat emelnek terrortámadások tervezéséért.

A főként az észak-izraeli Szahninból származó gyanúsítottak fegyvereket vásároltak Júdea és Szamáriából származó terrorista elemektől.

A közlemény szerint a sejt egyik tagja kapcsolatot tartott a Gázai övezetben lévő Hamász terroristáival, akik utasításokat adtak neki robbanóanyagok gyártásához, és további tagok toborzására.

Elfogásukkor négy lőfegyvert, lőszert és egyéb felszerelést foglaltak le.

A gyanúsítottak közül néhányan részt vettek a 2021 májusi gázai háború alatti zavargásokban.

Ramadán: A rendőrség letartóztatott 20 kelet-jeruzsálemi lakost, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az elmúlt két hétben uszítottak és támogatásukat fejezték ki a terrorizmus iránt.

„A korábbi tapasztalatok szerint vannak, akik a ramadán hónapját pletykák és ‘álhírek’ terjesztésére akarják használni, miközben a valóság eltorzított változatát teszik közzé a közösségi oldalakon” – áll az izraeli rendőrség reggeli közleményében.

,,Terrorista szervezetek és terrorista elemek vannak köztük, akik kihasználják az ünnepet, hogy hamis információkat terjesszenek és uszítsanak a jeruzsálemi, az óvárosi és különösen a Templom-hegyi valóságról.”

Fegyver és nyomok: A napokban megtalálták a Kommandó-dandár harcosai Khan Junesz Hamad Town negyedében a Nahal-dandár október 7-én elesett parancsnokának, Jonatán Steinberg alezredesnek a fegyverét, jelentette reggel a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A tiszt fegyvere mellett a harcosok izraeli túszok nyomaira bukkantak.

The post Rakétaeső Libanonból, szokatlan kérés és ramadán first appeared on Új Kelet online.