Avi/ujkelet.live

A háború 156. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délután bejelentette, hogy a 29 éves Michael Gal főtörzsőrmester (tartakékos) Jeruzsálemből, a Biszlamach-dandár 450. zászlóaljából, vasárnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 249-re emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután csapást mért egy terrorsejtre a dél-libanoni Sibában, mielőtt páncéltörő rakétákat tudtak volna kilőni Izraelre.

Korábban a nap folyamán egy Libanonból Malkia területére kilőtt páncéltörő rakéta eltalált egy katonai járművet. Sérülés nem történt.

Egy másik incidens során a Hezbollah terrorszervezet drónja nyílt területen landolt Hermon-hegy régióban, sérülés vagy kár nem történt.

Délután két sorozatban több tucat rakétát lőtt ki a Hezbollah Libanonból a Hermon-hegy valamint a Dov-hegy területére. Sérülés vagy kár nem történt.

Gyakorlat: Az elmúlt héten az Izraeli Védelmi Erők logisztikai szállítási gyakorlatot hajtott végre egy esetleges libanoni szárazföldi offenzíva előkészítésének részeként.

Az erők felszerelés, víz, üzemanyag és lőszer szállítását gyakorolták a „manőverező erőknek” a libanoni szimulált harcok közepette.

A gyakorlat része volt ,,a felszerelések be- és kirakodása a légierő repülőgépeiről, valamint a felszerelések földi járművekkel történő szállítása” a frontvonalakhoz.

Segélyek: A Gázai övezet partjainál tett látogatása során Joáv Gallant védelmi miniszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok által tervezett ideiglenes kikötőn keresztül a Gázai övezetnek nyújtott segélyek „előmozdítják a Hamász uralmának összeomlását”.

„A kezdeményezés célja, hogy a segélyt közvetlenül a lakosokhoz juttassák el, és ezzel folytatva a Hamász uralmának összeomlását Gázában” – mondta Gallant egy Dvora osztályú járőrhajó fedélzetén.

„A segélyt tengeri útvonalon keresztül fogjuk behozni, biztonsági és humanitárius oldalról az Egyesült Államokkal koordinálva, polgári oldalról pedig az Emirségek közreműködésével, és megfelelő ellenőrzéssel Cipruson, nemzetközi szervezetek által importált árukat fogunk hozni amerikai közreműködéssel”.

„Gondoskodni fogunk arról, hogy az ellátmány eljusson ide azok számára, akiknek szükségük van rá, és ne pedig azokhoz, akiknek nincs rá szükségük”.

Próbálkozás: Egyiptom felvette a kapcsolatot a Hamász terrorszervezettel és izraeli vezető személyiségekkel, valamint más közvetítőkkel annak érdekében, hogy újraindítsák a tárgyalásokat a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetről Izrael és a Hamász között, a holnap kezdődő muzulmán szent hónap, a ramadán alatt, állítja két egyiptomi biztonsági forrás.

A Moszad izraeli hírszerző ügynökséggel és a Hamász terrorszervezettel való kapcsolatfelvételt az egyiptomi elnökség felhatalmazásával hajtották végre, a két fél eltérő álláspontjának közelítésére, állítják a források.

: Joe Biden amerikai elnök MSNBC-nek tett megjegyzésére, miszerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök Gázában folytatott politikájával „többet árt Izraelnek, mint segíti Izraelt”, Netanjahu a Politico-nak a következőt reagálta: „Nem tudom pontosan, mire gondolt az elnök, de ha ezzel azt akarta mondani, hogy az izraeliek többségének akarata ellenére magánérdekeket hajszolok, és ez sérti Izrael érdekeit, akkor mindkét tekintetben téved.”

„Ezek nem csak az én magánérdekeim” – folytatta Netanjahu. ,,Az izraeliek túlnyomó többsége támogatja ezeket az irányelveket.”

Abbászék a Hamász ellen: Mahmúd Habbás, a Palesztin Hatóság elnökének, Mahmúd Abbásznak az egyik vezető tanácsadója a szaúdi tulajdonú Al-Arabiya-nak adott interjújában azt mondta, hogy a Palesztin Hatóság új technokrata kormánya, amelyet a tervek szerint hamarosan bejelentenek, Abbász és a Fatah pártja irányítása alatt fog állni, és nem lesz hely más frakciók képviselőinek.

„A Hamásznak át kell adnia a hatalom gyeplőjét Gázában a Palesztin Hatóságnak” – mondt Habbas.

The post 249, Netanjahu válasza Bidennek, és Abbászék a Hamász ellen first appeared on Új Kelet online.