Avi/ujkelet.live

A háború 157. napja, északi front: Tegnap összesen 80 rakétát lőtt ki a Hezbollah terrorszervezet Libanonból Észak-Izraelre. Sérülés nem történt.

Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy csapást mért a dél-libanoni Rachaja al-Fukharban egy rakétavetőre, ahonnan a Hezbollah több tucat rakétát lőtt ki a Hermon-hegy területére.

Ezenkívül egy másik rakétavetőt is megsemmsített Kunine-ben, amellyel korábban több tucat rakétát lőttek ki a Meron-hegyre.

Déli front: A Déli Parancsnokság vezetője Herci Halevi vezérkari főnök jóváhagyásával hivatalos megrovásban részesítette a 99-es hadosztály parancsnokát, Barak Hiram dandártábornokot egy olyan incidenst követően, amelyben a hadosztály parancsnoka jóváhagyta egy egyetemi épület felrobbantását a Gázai övezetben anélkül, hogy a Déli Parancsnokság parancsnokától – az irányelveknek megfelelően – előzetes jóváhagyást kapott volna rá, jelentette reggel a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A körülbelül két hónapja történt incidensben Hiram dandártábornok engedélyezte az Iszraa Egyetem épületének lerombolását Gázaváros déli részén, azzal az indokkal, hogy alagutakat ástak az épület alatt, ahol terroristák rejtőztek.

Mivel érzékeny szerkezetről van szó, Hiram dandártábornoknak előzetesen engedélyt kellett volna kérnie a Déli Parancsnokság vezetőjétől, Járon Finkelman vezérőrnagytól, azonban Hiram egyedül és erre való felhatalmazás nélkül döntött.

A hadsereg kivizsgálta az incidenst, melynek megállapításait a vezérkari független testülethez továbbították, mely a háború szokatlan eseményeit vizsgálja.

Túszok: A pro-katari Al-Araby Al-Dzsadid újság szerint a CIA vezetője, Bill Burns pénteken Kairóba látogatott, és megvitatta a vázlatot, amely alapján a Hamász terrorszervezet benyújt egy előzetes listát, amely tartalmazza a túszok nevét és állapotát. A Hamász egyik forrása a riportra reagálva azt mondta, hogy a terrorszervezet nem ellenzi egy lista készítését.

A látogatás megelőzte a Moszad vezetőjével, David Barneával való találkozót, amelynek során megvitatták egy rövid, két-négy napig tartó humanitárius tűzszünet lehetőségét. A forrás szerint az amerikaiak rövid humanitárius tűzszünetet szorgalmaznak ramadán hónap elején.

Szakítás: Joe Biden elnök trükkös manőverbe kezdett: szakított Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel és gázai háborús stratégiájával – miközben kitart Izrael és a túszokat fogságban tartó Hamász elleni harc mellett, jelentette a Walla hírportál. Biden 40 éve ismeri Netanjahut, és elnökként elérte azt a pontot, amelyhez három elődje – Bill Clinton, Barack Obama és Donald Trump – is eljutott az izraeli miniszterelnökkel való kapcsolatában.

Biden esetében azonban most sokkal nagyobb a tét, mutat rá a Walla. Amerika legerősebb szövetségese a régióban az elmúlt több mint 50 év legsúlyosabb válságát éli át, a régió forr a ramadán kezdetén, és felgyorsul az elnökválasztási kampány.

Biden évértékelő beszéde világos jelzést tartalmazott a Netanjahuval kapcsolatos elmozdulásról. Az elnök nem a nevén szólította, hanem „Izrael vezetésére” utalt.

  • A beszédben Biden viszonylag visszafogottan bírálta az izraeli kormányt. Ám a beszéd után egy demokrata szenátorral folytatott csevegés, amely egy bekapcsolva maradt mikrofon miatt nyilvánosságra került, megmutatta, hogy amit az elnök valójában gondol, az sokkal súlyosabb.
  • „Mondtam Bibinek: ‘Te és én egy komoly megbeszélést fogunk tartani [come-to-Jesus meeting]’” – mondta Michael Bennet demokrata szenátornak, mielőtt észrevette, hogy rögzítik.

Biden később azt nyilatkozta az MSNBC-nek, hogy Netanjahunak ,,nagyobb figyelmet kell fordítania az ártatlan életek elvesztésére a gázai akciók következtében”: ,,Többet árt Izraelnek, mint segíti Izraelt… És szerintem ez nagy hiba.” De Biden ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ,,soha nem fogja magára hagyni Izraelt. Izrael védelme továbbra is kritikus.”

A Netanjahu dél-gázai Rafahba tervezett katonai hadművelete – ahol több mint 1,4 millió palesztin keres menedéket, miután odaköltöztek Gáza más részeiről – lehet a vízválasztó pillanat.

  • Izraeli tisztviselők azt mondták, ha hamarosan nem születik fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet, a hadműveletre áprilisban sor kerülhet. Biden azt mondta az MSNBC-nek, hogy egy ilyen művelet ,,vörös vonal”.
  • Az Egyesült Államok kijelentette, hogy nem támogat egy ilyen műveletet, amíg Izrael nem nyújt be tervet a civilek tömeges evakuálására.

Ramadán: Netanjahu miniszterelnök elfogadta a Sabak belbiztonsági szolgálat és az izraeli hadsereg álláspontját, és úgy döntött, hogy ramadán idején a rendőrség csak az ő jóváhagyásával törhet be a Templom-hegyi mecsetekbe – és tulajdonképpen átvette a hatókört az ügyben a rendőrségtől és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztertől, jelentette vasárnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Az elmúlt hetekben a biztonsági erők azt követelték, hogy Netanjahu hozza meg a döntést, hogy betörjenek-e az ottani mecsetekbe, és mikor – hiszen ez egy olyan esemény, amely számos következménnyel járhat.

A Kan szerint a lépés arra utal, hogy a biztonsági szervezetek nem bíznak a rendőrségben és annak irányítójában, Ben-Gvir miniszterben. A miniszter várhatóan ramadán alatt péntekenként jelen lesz a rendőrség főhadiszállásán, és nagy hatást gyakorol majd annak döntéseire.

The post Biden szakít Netanjahuval, robbantás engedély nélkül és ramadán first appeared on Új Kelet online.