Avi/ujkelet.live

A háború 157. napja, déli front: A 7. páncélosdandár csapatai a dél-gázai Khan Junesz Hamad Town negyedében vannak bevetésen, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délelőtt. A harcosok körbe veszik a negyedet, terroristákat likvidálnak és alagútbejáratokat lokalizálnak.

Az egyik ilyen alagútnyílás egy föld alatti járathoz vezetett, ahol élelmiszert és fegyvereket találtak. Egy másikban pedig fegyvergyártó felszerelések és betongyártó gépek voltak, amelyeket a Hamász alagutak építésére használt. A járatokat légicsapással megsemmisítették.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A dandár a Hamad környékén több Hamász-telephelyen razziázott, mesterlövész puskákat, robbanószerkezeteket, katonai felszereléseket és hírszerzési dokumentumokat foglalva le.

A Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es egységével és a Sabak belbiztonsági szolgálattal együttműködve több tucat terroristát fogtak el a katonák, akik a harci zónából menekülő civilek között próbáltak megbújni, és további száz gyanúsítottat vittek el kihallgatásra.

Kettéosztva: Vasárnap az izraeli hadsereg egy keletről nyugat felé vezető út megépítésével befejezte a Gázai övezet két részre – észak és dél – történő felosztását, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Az út az izraeli gázai határ kerítésénél kezdődik, Nahal Oz kibuc közelében, és a tengerpart közelében ér véget.

Izraeli tisztviselők szerint ez egy biztonsági terv része, mely szerint hónapokig, esetleg évekig ellenőrzés alatt kell tartani a területet.

Emírségek: Az OPEN ARMS spanyol hajó, amelyet az Egyesült Arab Emírségek bérelt, hogy humanitárius segélyt szállítson a Gázai övezetbe, készül útjára az övezet északi részére.

Körülbelül két tonna humanitárius segély – élelmiszer és víz lesz a fedélzeten. A hajót izraeli biztonsági intézkedések mellett készültek útnak indítani, de műveleti megfontolások miatt valószínűleg csak ma vagy holnap indul Gázába.

Marokkó a képben: A Gázai övezetnek nyújtott humanitárius segítség, valamint a számos ország által élelmiszercsomagok és humanitárius felszerelések légi úton szállítása és ledobása részeként a Marokkói Királyi Légierő hétfőn megkezdi az élelmiszer segélyek ledobását a Gázai övezet északi részén, jelentette a Kan közrádió.

Hat élelmiszerrel és humanitárius felszereléssel megrakott Hercules szállítógép indult ma reggel Marokkóból Izraelbe. Várhatóan a Ben Gurion repülőtéren leszállnak tankolni, majd – ha az utolsó pillanatban nem történik változás – felszállnak, hogy teljesítsék gázai küldetésüket.

A marokkói akció VI. Mohamed király irányításával – és Izraellel egyeztetve – valósul meg, és a marokkóiak azon vágya áll mögötte, hogy a ma kezdődő ramadán hónap alkalmából tisztelegjenek a gázaiak előtt.

Északi front: Reggel két gyanús légi célpont, valószínűleg drón, lépett be Libanonból Izrael légterébe, aktiválva a szirénákat a Golán-fennsíkon.

Az izraeli hadsereg szerint ,,a gyanús légi célpontok” nyílt területen landoltak. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

A Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy négy robbanóanyagot szállító drónt indított egy izraeli katonai bázis irányába.

Az izraeli hadsereg kora délután csapást mért egy Hezbollah-létesítményre a dél-libanoni Dzsebbajnban.

A katonaság nyilatkozata szerint tegnap este egy másik, a terrorcsoporthoz tartozó létesítményt is célba vettek Tajbében.

Sérülések: Három katonatiszt könnyebben megsérült ma egy földi helikopter karambolban a dél-izraeli Nevatim légibázison. A helikopterben, egy UH-60 Black Hawkban kár keletkezett. Az incidenst kivizsgálják.

The post Drónriadó északon, alagutak Gázában és Marokkó is beszáll a dobásokba first appeared on Új Kelet online.