Avi/ujkelet.live

A háború 158. napja: Kedd este egy késsel felfegyverkezett terrorista a szamáriai Givát Ronen zsidó közösség külterületére ment, és megpróbált leszúrni egy izraeli polgárt, jelentette az Izraeli Védelmi Erők. Sérülés nem történt. Az izraeli erők átfésülik a környéket a terrorista elfogása érdekében.

Északi front: Az izraeli hadsereg mintegy 4500 Hezbollah-célpontot vett célba, főként Libanonban, de Szíriában is, a Gázai övezetben zajló háború közepette, melyet a Hamász október 7-i terrortámadása robbantott ki.

A hadsereg becslései szerint, eddig több mint 300 Hezbollah-terrorista vesztette életét, köztük öt magas rangú parancsnok, és további 750-en megsebesültek az izraeli csapásokban.

  • Az elmúlt öt hónapban az Északi Parancsnokság több mint 1200 célpontra irányított csapást a levegőből és további 3100 helyszínt támadott ágyúzással és harckocsikkal.
  • A célpontok között szerepeltek fegyverraktárak, a Hezbollah támadásokhoz használt épületei, több mint 150 megfigyelőállomás a határ mentén, mintegy 70 parancsnoki központ, ahol terroristák gyülekeztek, több mint 50 jelentős rakétakilövő állás, valamint több tucat terrorsejt, mely páncéltörő rakétatámadást hajtott végre.
  • Több mint 450 olyan posztot is támadtak, amelyek a Hezbollah elit Radwan haderőjéhez tartoztak. A Radwan haderő a Hezbollah elit egysége, célja, hogy háborús időkben behatoljon Izraelbe és galileai településeket foglaljon el.
  • A 4500 célpont közül néhány Szíriában volt.

A hadsereg szerint a Hezbollah elleni ,,intenzív csapásai” károkat okoznak a terrorcsoport ,,légi és szárazföldi képességeiben, valamint felső vezetésében”.

A közelmúltban a hadsereg fokozta a támadásokat az északkelet-libanoni Baalbekben, a Hezbollah egyik fellegvárában.

A hadsereg megjegyezte, ,,nagyon is tisztában van az északi lakosok nagy és folyamatos nehézségeivel”, akiket a Hezbollah napi szintű támadásai miatt evakuáltak.

A katonaság ,,értékeli a lakosok ellenálló képességét”, és ,,elkötelezett amellett, hogy továbbra is intézkedjen egy jó és stabil biztonsági valóság érdekében”.

Terror: A rendőrség ma engedélyezte a jeruzsálemi szektorban a ramadán előtti terrortámadások meghiúsításáról és a potenciális gyanúsítottak letartóztatásáról szóló adatok közzétételét. Ezen kívül Doron Turdzseman, a főváros rendőrparancsnoka az ünnep elején végzett helyzetértékelésében kijelentette: ,,Nem célunk hogy megbüntessük azokat, akik nem érintettek.”

Az adatok szerint 2024 eleje óta 12 terrortámadást hiúsítottak meg Jeruzsálem térségében a gyanúsítottak letartóztatásával. Október 7. óta 38 terrortámadást hiúsítottak meg a jeruzsálemi szektorban, többségüket hírszerzési információk vagy a rendőrséghez érkezett jelentések révén. Ezenkívül a háború kezdetétől ramadánig mintegy 100 vádemelést nyújtottak be.

A fővárosban csak az elmúlt két hétben 21 gyanúsítottat tartóztattak le felbujtás gyanújával. Közülük hat ellen vádat emeltek a nyomozás végén.

A rendőrség szerint a 14 éves terroristát, aki a Neve Já’ákov negyedben hajtott végre terrortámadást, a közösségi médiában keringő terrorizmusra való uszítás befolyásolta.

Chen: Az izraeli hadsereg kedden bejelentette, hogy egy amerikai-izraeli állampolgárt, a 19 éves Itáj Chen őrmestert, október 7-én megölték, és holttestét a Hamász Gázába hurcolta.

A Walla hírportál által idézett, a nyomozás részleteit közvetlenül ismerő forrás szerint izraeli és amerikai hírszerzési elemzők új videókat találtak, melyeket a Hamász október 7-én készített, és amelyekből egyértelműen megállapítható, hogy Chent, aki gázai határon lévő Nahal Oz bázison állomásozott, megölték.

Chen egyike volt annak a hat amerikainak, akiket még mindig túszként tartanak Gázában. Az elmúlt hónapokban megerősítették, hogy ő és több mint 30 másik túsz meghalt.

  • Chen családja a múlt héten részt vett Joe Biden amerikai elnök évértékelőjén.
  • Biden nyilatkozata szerint ,,megdöbbenve” értesült arról, hogy Chent ,,a Hamász megölte az október 7-i brutális terrorista támadása során”.
  • ,,Megerősítem a még túszként fogva tartottak családjainak tett ígéretemet: veletek vagyunk. Soha nem állunk le arra irányuló munkánkkal, hogy hazahozzuk szeretteiteket”.

Rafah: Biden és Binjámin Netanjahu miniszterelnök egymásnak ellentmondó „vörös vonalakat” fogalmazott meg a gázai háborúval kapcsolatban az elmúlt napokban, amelyek ütközési pályára állíthatják őket, ha Izrael a következő hetekben megtámadja a dél-gázai Rafahot, idézett a Walla három amerikai tisztviselőt kedden.

  • Amerikai tisztviselők szerint egy izraeli hadművelet Rafahban valószínűleg jelentős változáshoz vezetne az Egyesült Államok politikájában – beleértve Izrael védelmét az ENSZ-ben, valamint az amerikai fegyverek használatának korlátozását az izraeli hadseregnek Gázában.
  • Netanjahu gyakorlatilag azt mondta, hogy az ő vörös vonala az, hogy Izraelnek be kell mennie Rafahba.
  • Több mint egymillió gázai lakos, akik közül sokan elhagyni kényszerültek otthonaikat a háború miatt, Rafahban talált menedéket.
  • Az amerikai kormány nem hiszi, hogy Izrael végrehajthat egy olyan tervet, amellyel a palesztinokat evakuálják Rafahból oly módon, hogy megakadályozzák a tömeges polgári áldozatokat. Az elmúlt hetekben számos megbeszélés folyt az amerikai kormányon belül a rafahi műveletről, és a lényeg az volt, hogy a Biden-kormány nem engedheti meg, hogy sor kerüljön rá.

Biden és Netanjahu február 15. óta nem beszéltek. Legutóbbi telefonbeszélgetésük során Biden aggodalmának adott hangot egy esetleges rafahi izraeli hadművelet miatt – közölte a Fehér Ház.

Nincs küszöbön álló izraeli katonai művelet Rafahban. Amerikai és izraeli tisztviselők szerint nagyon valószínűtlen, hogy sor kerülne rá ramadán vége előtt, ami április közepén van.

Reakció: Egy magas rangú izraeli tiszt rendkívül keményen vágott vissza az amerikai hírszerzés fenyegetésértékelési jelentésére, amely szerint Netanjahu miniszterelnök „életképessége mint vezető veszélybe kerülhet” az október 7-i támadások nyilvános bírálata miatt.

,,Akik Izrael miniszterelnökét megválasztják Izrael állampolgárai és senki más. Izrael nem az Egyesült Államok vazallusállama, hanem egy független és demokratikus ország, amelynek állampolgárai választják meg a kormányt. Azt várjuk az Egyesült Államokban lévő barátainktól, hogy a Hamász terrorrezsimjének megdöntésére tegyenek lépéseket, és ne az izraeli választott kormányéra”.

The post Terror, libanoni adatok és feszültség Bidenékkel first appeared on Új Kelet online.