Avi/ujkelet.live

,,Egy nagyon erős képet látok, valami szokatlant. Egy katonőt látok, aki terroristák sorát vezeti. És látod a félelmet a terroristák szemében, feltartják a személyijüket, és egy fegyvert markoló katonanő vezeti őket” – mondta Eli Azuláj szakaszvezető a Karakal zászlóaljból a képről, melynek ő a főszereplője.

Ez az egyik legtöbbet emlegetett fotó az Izraeli Védelmi Erők gázai hadjáratából. A szakaszvezetővel a 12-es csatorna készített interjút, melyet hétvégén adtak le.

Azuláj: Végül is ez egy életre szóló emlék, és életem végéig velem marad. Nem gondoltam volna, hogy eljut a médiába, hogy viták lesznek róla, én azt hittem, hogy lesz egy kép rólam és ennyi.

A Vaskardok háború bebizonyította mindazoknak, akik ellenezték a vegyes nemű egységeket, hogy mennyire jelentős és kritikus a női harcosok szolgálata a háborús erőfeszítésekben, jegyezte meg a riport. A Karakal, az izraeli hadsereg első vegyes nemű zászlóaljának tankos női és gyalogosai hősiesen harcoltak a terroristák visszaveréséért október 7-én Holit és Szufa kibucokból, Jeter mosávból és Szufa katonai előőrsről. A Gázába való belépéskor a Karakal női harcosai az övezet szívében találták magukat. Azok, akik anno főként az egyiptomi határ őrzésével foglalkoztak, most a humanitárius folyosó biztonságának felügyelői, melyen palesztinok százezrei igyekeztek délre.

Azuláj szakaszvezető Dimonában született, egyedüli lány három fiútestvér mellett, és kiskorától fogva tudta, hogy harcos lesz.

Azuláj: Kezdettől fogva harcos akartam lenni, volt egy barátom, aki a Karakalban volt, és így hallottam róla… Nagyon be akartam kerülni ebbe a zászlóaljba.

Riporter: Amikor azt mondták neked, hogy bemész Gázába, mit gondoltál?

Azuláj: Először kicsit féltem, de nagyon izgatott voltam, annyira akartam.

Riporter: Mesélj arról, milyen érzés belépni az övezetbe.

Azuláj: Izgalom aggodalmakkal. Először láttuk a helyzetet, hogy minden le van rombolva ott és az összes épület… Az az igazság, hogy nagyon furcsa helyzet volt, hogy én mint kicsi, több száz embert, civileket, terroristákat vezetek. Nagyon furcsa helyzet… A szolgálat egy élmény, valami nem megszokott dolog. A harcosok a testvéreiddé válnak, és egy nagy család vagyunk, mert együtt harcolunk, egymás mellett, és ez igazán különleges.

Gázaváros fényűző Rimal negyedében a helyszínen zajló heves harcok közepette, amikor nehéz volt megkülönböztetni, hogy ki civil és ki terrorista, egy tartalékos katona, Sáj Ad’el, aki egyébként profi fotós, meglátta a palesztinok sorát vezető katonanőt, és így készült a híres fotó.

Riporter: Milyen reakciókat kaptál?

Azuláj: Őrületes volt. Részben jókat, részben rosszakat. Azt mondták, hogy szükségtelenül ártatlan civileket tartóztattam le, és ez a hadsereg bűne, és nem igazán értik a szituációt. De megbékültem ezzel.

A médiában leleplezett fotó különböző reakciókat eredményezett, majd történt valami. Az askenázi ultraortodox litván közösséghez köthető Jated Ne’eman napilapnak nagyon tetszett a fotó, és úgy döntött, címlapon közli. Azonban Azulájt kiszerkesztették a képről, elvégre nő képe nem szerepelhet az újságban.

Azuláj: Nélkülünk semmit sem ér a kép. Összességében csupán kezüket feltartó terroristák. Szerintem nagyon sajnálatos, hogy ez a véleményük, még ilyen helyzetben is, amikor még háborúban vagyunk. Megakartam védeni a hazámat, szerintem nem kéne különbséget tenni férfi és női harcos között, hittem, hogy én is képes vagyok és bebizonyítottam magamnak. Vannak, akik ezt nem értik. És saját döntésünk, hogy ezt tesszük, harcolunk és megvédjük a hazánkat. És végül ők úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják, kivágják, nem tulajdonítva neki jelentőséget.

The post A gázai kép, ami többet mond ezer szónál first appeared on Új Kelet online.