Avi/ujkelet.live

A háború 221. napja, déli front: Délután 2-kor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Szderotban, Ibimben és Nir Amban. A média szerint a légvédelmi rendszerek elfogtak három gázai rakétát Szderot felett. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Harcok: A 162. hadosztály folytatja a terrorcélpontok elleni műveletét Kelet-Rafahban és a Rafah-átkelő gázai oldalán, jelentette az Izraeli Védelmi Erők kora délután. A Rafah-átkelőnél a 401. páncélosdandár megölt számos fegyveres terroristát közelharcban.

Rafah térségében a Givati-dandár harcosai az összecsapások során megöltek számos terroristát és fegyvereket foglaltak le. Az erők irányításával a légierő célba vett egy terrorsejtet, mely egy rakétaindító helyszínről távozott. Továbbá támadást hajtottak végre egy poszt ellen, ahonnan terroristák a harcosokra tüzeltek.

A 460. ejtőernyős dandár és a 7. dandár a 98. hadosztály parancsnoksága alatt az éjszaka kiszélesítette operatív tevékenységét Dzsabalijában, rajtaütéseket hajtva végre terrorcélpontok ellen a térségben. Az elmúlt 24 órában a harcosok számos csatát vívtak, tanktűzzel likvidáltak több tucat terroristát, akik tüzet nyitottak az erőkre, és megsemmsítették a térségben elrejtett robbanószerkezeteket. Továbbá drónnal megöltek egy terroristát, akit a csapatok közelében azonosítottak és RPG volt nála és támadásra készült.

Mindeközben Gázaváros Zeitun negyedében a 99. hadosztály alá tartozó csapatok alagútbejáratokat lokalizáltak, és megsemmisítettek több rakétavetőt és egy fegyverraktárt. A katonaság szerint több fegyverest is megöltek.

A légierő az elmúlt nap folyamán több mint 100 célpontot támadott a Gázai övezetben.

Rafah ügye: A Palesztin Hatóság magas rangú tisztviselői azt mondták, hogy amíg Izrael nem utalja át a nekik járó adópénzeket, addig nem tárgyalnak a Rafah-átkelőhöz való visszatérésről, idézett a Walla hírportál egy magas rangú amerikai tisztviselőt kedden. Bővebben itt írtunk az ügyről.

Vöröskereszt: A Nemzetközi Vöröskereszt bejelentette, hogy tábori kórházat nyit ma Gáza déli részén, hogy megpróbálja kielégíteni a város egészségügyi szolgáltatások iránti hatalmas igényét.

A Vöröskereszt tájékoztatása szerint az új létesítmény személyzete naponta körülbelül 200 embert tud majd ellátni, és sürgősségi sebészeti ellátást és tömegbalesetek kezelését, valamint gyermekgyógyászati és egyéb szolgáltatásokat nyújt majd.

„Az egészségügyi személyzet olyan emberekkel szembesül, akik súlyos sérülésekkel érkeznek, egyre gyakoribbak a fertőző betegségek, amelyek potenciális járványkitörésekhez vezethetnek, valamint olyan krónikus betegségekhez kapcsolódó szövődmények, amelyeket már napokkal korábban kezelni kellett volna”.

Aggodalom: Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani katari miniszterelnök figyelmeztetett kedden egy dohai gazdasági fórumon, hogy még abban az esetben is, ha a gázai háború leáll, az övezetre vonatkozó egyértelmű terv nélkül, középtávon fennáll a növekvő radikalizálódás veszélye.

Olaj a tűzre: Jichák Goldknopf lakásügyi és építésügyi miniszter, az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora vezetője videoüzenetet adott ki, amelyben támogatását fejezte ki egy függetlenség napi felvonulás mellett, amely az izraeli telepek visszaállítását követeli a Gázai övezetben.

„Nagyon fontos azonosulni ezzel a menettel, és utána részt venni a szderoti tömeggyűlésen” – mondta.

A szervezők szerint a demonstrációra az ország minden részéből érkeznek buszok. A kezdeményezést a szélsőjobboldali Otzma Jehudit képviselője, Limor Szon Har-Melech is támogatja, aki elmondta, hogy családjával vesz részt rajta.

Északi front: A hadsereg délután légicsapással megölte a Hezbollah terrorszervezet egyik tagját a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban.

Vadászgépek a Hezbollah számos további posztját támadták Kharajebben, Haltában és Jarunban.

Délután páncéltörő irányított rakétákat lőttek ki Libanonból Felső-Galileára, aktiválva a szirénákat Adamit, Hanita, Ja’ara, Eilon, Goren és Arab al-Aramse közösségekben.

Izrael76: Joe Biden amerikai elnök levelet küldött Jichák Herzog elnöknek, amelyben gratulál Izrael függetlenségének 76. évfordulójához, és békésebb évet kívánt az elkövetkező évre.

A levélben Biden megjegyzi, hogy az Egyesült Államok „büszke az Izraellel fennálló tartós kapcsolatunkra”, miközben az elmúlt hetekben feszültebb lett a kapcsolat, miután az amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy felfüggeszt bizonyos fegyverszállítmányokat, ha az izraeli hadsereg nagyszabású hadműveletbe kezd Rafahban.

,,Ez az elmúlt év nagyon fájdalmas volt, mivel Izrael 2023. október 7-én történelme legrosszabb támadását szenvedte el” – írta Biden. ,,De Izrael népe hatalmas erőről és rugalmasságról tett tanúbizonyságot.”

Megjegyezte, hogy „életre szóló támogatója Izraelnek”, és megismételte, hogy „az Egyesült Államok Izrael biztonsága iránti elkötelezettsége sziklaszilárd”.

„Várom, hogy nemzeteink továbbra is együtt dolgozzanak egy szebb jövő megteremtésén népeink számára” – tette hozzá Biden. ,,Remélem, hogy a következő év nagyobb békét és örömet hoz, mint szenvedést.”

The post Harcok, katari aggodalom, Izrael 76 és Biden levele first appeared on Új Kelet online.