Avi/ujkelet.live

A háború 221. napja, északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet posztjait támadták Dél-Libanonban.

Odaisszében csapást mértek egy katonai épületre, miután egy terroristát azonosítottak benne. További katonai épületeket támadtak még Khiamban és Kafr Kilában.

Rafah: Az izraeli média kedden a dél-gázai Rafah lakóit idézte:,,Az Izraeli Védelmi Erők előrenyomul, tankok vannak az utcákon”.

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete, az UNRWA szerint eddig 450 000 ember menekült el a városból a térségben indított szárazföldi offenzíva óta.

Túszok: Katar miniszterelnöke kijelentette, hogy a fogolycserével egybekötött tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalások zsákutcába futottak. A izraeli hadművelet Rafahban rontotta a helyzetet.

Terv: Egyiptomi tisztviselők azt nyilatkozták a Wall Street Journalnak, hogy Kairó diplomáciai kapcsolatai lefokozását fontolgatja Izraellel a gázai háború körül kialakult helyzet miatt, de nem szakítja meg azokat.

A tisztviselők szerint mérlegelik Egyiptom nagykövetének Tel-Avivból való hazahívását.

„Jelenleg nem tervezzük a kapcsolatok felfüggesztését vagy Camp David ejtését” – mondta egy másik egyiptomi tisztviselő az újságnak, utalva az Egyesült Államok által támogatott egyezményekre, amelyek az országok 1979-es békeszerződéséhez vezettek. „De amíg az izraeli erők a Rafah-átkelőnél maradnak, Egyiptom egyetlen [segélyszállító] teherautót sem küld Rafahba.”

  • Az egyiptomi külügyminisztérium vasárnap bejelentette, hogy Kairó úgy döntött, hogy beavatkozik és támogatja Dél-Afrika Izrael ellen benyújtott keresetét a hágai Nemzetközi Bíróságon.
  • A közleményben leszögezik, hogy a döntés „a Gázai övezet palesztin lakosai elleni izraeli támadások súlyosbodása, és a palesztin nép elleni szisztematikus gyakorlatok folyamatos végrehajtása, beleértve a civilek közvetlen célba vételét és az infrastruktúra lerombolását az övezetben, valamint a palesztinok menekülésre késztetését” miatt született.
  • Egyiptom bejelentette, hogy nem nyitja meg határait a harcok elől menekülő nagyszámú gázai előtt. A Rafah-átkelőt is lezárta a humanitárius segélyek elől, tiltakozásul az izraeli hadsereg gázai oldalán végzett művelete ellen.

Izrael76: Jeruzsálemben, az elnöki rezidencián az idén kiemelkedő teljesítményt nyújtó katonák tiszteletére rendezett hagyományos Függetlenség Napi ceremónia előtt a Gázában fogva tartott 132 túszt ábrázoló 132 pólót állítottak ki az épület előtt.

Az elnöki hivatal közleménye szerint minden sárga póló egy túszt jelképez, így „mindenki, aki belép az elnöki rezidenciára, elhalad mellettük, és megáll, hogy elgondolkozzon és informálódjon egy kicsit a nevek mögött álló emberekről”.

A jobboldali képen látható elefántoson valamint a kisautóson Batman álarccal Kfír és Ariel Bibasz neve szerepel. Kfír januárban ünnepelte első születésnapját, miközben túszként tartják fogva Gázában. Kfírt és a négyéves Arielt, a vörös hajú testvérpárt, október 7-én Nir Oz kibucból hurcolták Gázába édesanyjukkal, Sirivel. Édesapjuk, Jarden szintén Gázában van, de a családjától elválasztva tartják. A Hamász azt állítja, hogy Siri és a gyerekek meghaltak egy izraeli támadásban.

Herzog elnök a rendezvényen azt mondta, hogy az idei ünnepségek bánattal és szomorúsággal vegyülnek.

„Idén egy másféle függetlenség napját ünneplünk. Büszkék vagyunk függetlenségünkre, Izrael állam csodájára, de szívünk tele van szomorúsággal és fájdalommal.”

Herzog megismételte, hogy „nincs nagyobb parancsolat a foglyok kiváltásánál, és ahogy mondtam, bátran kell cselekednünk. Az életet kell választanunk. Nem fogunk nyugodni és nem hallgatunk. Nem nyugszunk és nem hallgatunk – amíg fiaink és lányaink haza nem térnek.”

Ekkora gyász, bánat és aggodalom közepette Herzog mérlegelte, hogy megtartsák-e az idei ünnepséget. Mindazonáltal úgy véli, hogy „helyes döntést” hozott, amikor kitüntette a hadsereg 120 kiválóságát.

„120 fénysugár vagytok. A vigasz 120 forrása. A remény 120 forrása. Bátorságotok, kiválóságotok, elszántságotok, bajtársiasságotok és a nép, a nemzet és a haza szeretete erőnk és inspirációnk forrása. Lelkesítitek a népet, és az egész nemzet tiszteleg előttetek.”

The post Északi front, Rafah, Egyiptom terve és Izrael76 first appeared on Új Kelet online.