Avi/ujkelet.live

A háború 159. napja: A Kneszet kétnapos heves vitát követően szerda délután 62-55 arányban elfogadta a háborús költségvetés módosítását.

A költségvetés átfogó megszorításokkal párosult, és széleskörű kritikát váltott ki – Binjámin Netanjahu miniszterelnök koalícióján belül és kívül egyaránt –, sokan panaszkodtak, hogy nem sikerült kezelnie a felesleges kiadásokat és a koalícióhoz kötődő érdekeket, miközben a kritikus szolgáltatásokat megnyirbálta.

Déli front: Búvárfelszerelésben lévő két gyanúsítottat azonosított az Izraeli Védelmi Erők szerdán Gáza északi részén bemenni a tengerbe, közölte a katonaság.

A haditengerészet hajói követték a párost, és figyelmeztető lövéseket adtak le, melynek következtében visszamenekültek a partra.

Harcok: A 98. hadosztálya az elmúlt másfél hétben több mint 100 Hamász-terroristát ölt meg a dél-gázai Khan Juneszben, a Hamad Town lakóparkban – közölte a hadsereg. A hadművelet során körülbelül 100 légicsapást hajtottak végre.

A katonák razziákat tartottak a többemeletes épületekben, ahol a hadsereg szerint a Hamász infrastruktúrája van. A hadosztály Maglan és Egoz kommandós egységei, valamint a Givati felderítő egység több terroristát is foglyul ejtettek Hamadban, köztük a Hamász elit Nukba haderejének egyik parancsnokát.

Az elfogott terroristák információkat szolgáltattak az alagutak, csapdák, fegyveresek és egyéb infrastruktúra helyszíneiről.

Helyzet: Gázavárosba látogatott Joáv Gallant védelmi miniszter szerdán, és elhintette, hogy Izrael hamarosan szárazföldi hadműveletet indít a dél-gázai Rafahban.

„Rendkívüli munka folyik itt föld felett és föld alatt, az erők mindenhová eljutnak, és a következtetés az, hogy Gázában nincs biztonságos hely a terroristák számára” – mondta Gallant.

„Még azok is, akik azt hiszik, hogy késlekedünk, hamarosan látni fogják, hogy mindenkit elkapunk” – tette hozzá. „Bíróság elé állítunk mindenkit, akinek köze volt október 7-hez – vagy likvidáljuk, vagy Izraelben bíróság elé állítjuk. Nincs biztonságos hely, sem itt, sem Gázán kívül, sem sehol a Közel-Keleten – mindenki a helyére kerül.”

Kritika: A 98. hadosztály parancsnoka, Dan Goldfuss dandártábornok délben, amikor elhagyta a dél-gázai Khan Juneszt, rendkívüli nyilatkozatot tett, és nem kímélte a választott tisztségviselőket „egy harcos szívéből” jövő kritikájában.

„Méltónak kell lennetek hozzánk, a harcosokhoz, akik életüket adták, és a tartalékosokhoz, akiknek nem számított, melyik [politikai] oldalon vannak és harcoltak, harcoltak egymás mellett… Tegyetek róla, hogy ne menjünk vissza október 6-ra, ezt jól véssétek a fejekbe. Harcos szívéből kérlek – egyesüljetek. Lökjétek félre a szélsőségességet. Találjátok meg a közöst és ami összeköt, mi megtaláltuk a csatatéren, és nem vagyunk hajlandóak feladni”.

Burkoltan a besorozási törvényről és az ultraortodoxok mentessége körüli felzúdulásról a következőt mondta: ,,Biztosítani kell, hogy mindenki részese legyen, muszáj.”

A beszédének előbb idézett részét a zsebéből elővett füzetből olvasta fel, és a hadsereg szóvivője előzetesen nem hagyta jóvá.

Binjámin Netanjahu miniszterelnököt előzetesen tájékoztatták Goldfuss dandártábornok nyilatkozatáról, mielőtt azt helyi idő szerint 19 órakor közzétették. Avi Gil katonai titkár tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy Herci Halevi vezérkari főnök tisztázó beszélgetést folytat majd Goldfussszal a politikusokat ért bírálatok nyomán.

A Hamásznak nem tetszik: A Hamász hevesen támadta a Palesztin Hatóságot kormányzó Fatahot a Kan közszolgálati műsorszolgáltatóban megjelent riport után.

  • Az izraeli biztonsági szervezetek fontolgatják, hogy segítséget nyújtanak a Palesztin Hatóságnak a Gázai övezet lakóinak életének kezeléséért és az övezetbe érkező humanitárius segélyek elosztásáért felelős mechanizmus kiépítésében. Az egyik felvetett név Madzsed Faradzs, a palesztin hírszerzés vezetője, aki közel áll a Palesztin Hatóság vezetőjéhez, Mahmúd Abbászhoz.
  • Faradzs nemrég találkozott a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjével, Tzachi Hanegbivel. A találkozóra Binjámin Netanjahu miniszterelnök jóváhagyásával került sor.

Oszama Hamdan kijelentette, hogy a gázai háború utáni nap ,,palesztin nap” lesz, nem lesz ,,izraeli nap” és nem lesz ,,Izrael által a Gázai övezet irányítására kinevezett ügynökök napja.”

A libanoni Al-Dzsadid csatornának adott interjújában Hamdan hangsúlyozta, hogy egy ügynök értéke, mint mindenki tudja, aki ügynök akar lenni, nem ér annyit, mint a fejébe küldött golyó.

,,Aki érdekelt abban, hogy ügynök legyen, fedje fel és mondja, hogy ő hivatalos ügynök, Madzsed Faradzsnak tisztáznia kell álláspontját azzal kapcsolatban, ami Izraelben kiderült, és ha ezzel megelégszik, akkor izraelivé válik.”

Északi front: Az izraeli hadsereg délután légicsapásokkal támadta a Hezbollah terrorszervezet egyik épületét a dél-libanoni Qantarában és egy másik telephelyet Jaterben.

Korábban egy rakétavetőt és egy másik, a terrorcsoport által használt épületet támadtak Aalma al-Chaebben.

Vád: Egy ENSZ_vizsgálat azt állítja, hogy tavaly egy izraeli harckocsi két 120 mm-es lövedéket lőtt „egyértelműen azonosítható újságírók” csoportjára Libanonban, megsértve a nemzetközi jogot. Az incidens következtében meghalt a Reuters riportere, Isszam Abdallah.

Az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erejének (UNIFIL) jelentésével kapcsolatos kérdésre Nir Dinar, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a Hezbollah október 13-án megtámadta a hadsereget Hanita izraeli közösség közelében. A fenyegetés elhárítására tüzérségi és harckocsitűzzel válaszolt, majd jelentést kapott újságírók megsérüléséről.

„Az Izraeli Védelmi Erők sajnálja a nem érintett felek megsebesítését, és nem lő szándékosan civilekre, köztük újságírókra” – mondta Dinar. ,,A hadsereg kiemelten fontosnak tartja a sajtószabadságot, miközben hangsúlyozza, hogy háborús övezetben lenni veszélyes.”

Dinar szerint a vezérkar tényfeltáró és értékelő mechanizmusa, amely a kivételes események felülvizsgálatáért felelős, továbbra is vizsgálja az esetet.

The post Átment a költségvetés, incidens a gázai partoknál és belső kritika first appeared on Új Kelet online.