ujkeletlive

Költségvetés – társadalmi elutasítással

A kormányon belüli ellenállás és a közvélemény széleskörű elutasítása közepette, három héttel a törvényben előírt határidő lejárta után a Kneszet plénuma végül 62-55 arányban elfogadta a 2024-es módosított állami költségvetés második és harmadik olvasatát.

A felülvizsgált költségvetési törvény értelmében a 2024-es kormányzati kiadási korlát 584,1 milliárd sékel (160 milliárd dollár), több mint 70 milliárd (19 milliárd dollár) sékellel magasabb, mint  tavaly májusban, még az október hetedikén kezdődött háború kitörése előtt jóváhagyott eredeti idei évi költségvetés. 

A kiegészített 70 milliárdos tétel elosztása szerint 55 milliárd sékelt (15 milliárd dollár) a hadsereg finanszírozására, míg a fennmaradó részt polgári háborús szükségletekre fordítanak.

A költségvetés elfogadásához és értelemszerűen a koalíció életben tartásához legalább 61 szavazatra volt szükség. A Nemzeti Egység 12 Kneszet-tagja – Gideon Sza’ar frakcióját is magában foglalva – bejelentette, hogy ellene fog szavazni, ezért az elégedetlen kormánytagok esetleges bojkottja a kormány bukását eredményezhette volna, annak ellenére, hogy reális esély erre valójában nem volt.

A 12-es csatorna által a szavazás előtt egy nappal közzétett, 600 megkérdezett felnőtt izraeli válaszán alapuló közvélemény-kutatás [Smith Intézet] szerint a válaszadók 73 százaléka – beleértve a Likud-szavazók 67 százalékát ellenzi az állami költségvetés jelentős megszorítását, miközben a koalíciós megállapodások értelmében több milliárd sékelt különítettek el az ultraortodox szektor javára.

Emellett, a Pénzügyminisztérium által kidolgozott módosított költségvetés, amely átfogó megszorításokat és a háborús ügyekre fordított többletkiadásokat kellett volna tartalmaznia, széleskörű ellenállást váltott ki Netanjahu saját frakcióján belül is. A két fő hangadó Amit Halevi, illetve Avi Dichter mezőgazdasági miniszter – mindketten Likud-tagok, bojkottal fenyegetőztek.

A maratoni vita és egyezkedés közepette, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter [Vallásos Cionizmus] viszont kijelentette, hogy – „hamarosan a plenáris ülés elé fogunk terjeszteni egy jó háborús költségvetést. Nem áll szándékomban megadni magam mindenféle különleges érdekű zsarolóknak, és a költségvetést nem fogjuk az utolsó pillanatban megnyitni. Ez az én költségvetési felelősségem,” – közölte, majd hasonló cselekvésre szólította fel Binjámin Netanjahu miniszterelnököt.

Dichter ellenállását a megszorítások izraeli mezőgazdaságra gyakorolt lehetséges hatása váltotta ki, különösen a világhírű kutatóintézetet [Volkani Intézet] érintő 20%-os költségvetési csökkentés, amely leállíthatja tevékenységét. Végül mégis megszavazta a büdzsét, elmondása szerint azért, mert a miniszterelnök állítólag azt ígérte, miszerint április végéig [pészachig] „megoldja a mezőgazdasági költségvetés válságát.”

A költségvetés legvitatottabb része, a széleskörű társadalmi elutasítást is kiváltó több milliárd sékeles azon háredi oktatási intézményeknek nyújtott támogatás, amelyek nem az államilag előírt alaptantervet tanítják. Emellett, a háredi törvényhozók mégis elégedetlenségüknek adtak hangot, a Munkaügyi és Jóléti Bizottság elnöke, Jiszráel Eichler azt kifogásolta, hogy a költségvetés nem terjeszti ki a kormány Új horizont programjának finanszírozását az ultraortodox szektor oktatási rendszerére, Amit Halevi pedig szavazatát a héber média szerint attól tette függővé, hogy elfogadják-e a kelet-jeruzsálemi iskolák oktatási minisztériumi felügyeletéről szóló törvényjavaslatát, ami újabb nem háborús többlet terhet jelent.

A parlamentben zajló viták és a saját kormányon belüli ellenállás miatt  Szmotrich eltekintett felszólalását illetően a költségvetés plénum előtti szavazása előtt, a jóváhagyást követően a koalíció tagjai viszont elégedetten nyilatkoztak. A Likud szerint a módosítás „garantálja a háború folytatását a teljes győzelemig, emellett előnyös Izrael polgárainak és az állam gazdaságának,” Szmotrich pedig úgy véli, hogy jó úton haladnak „a háború megnyerése, a hadsereg támogatása, a hazai front megerősítése, és az izraeli gazdaság további növekedése felé I-n segítségével a teljes győzelemig.”

Az ellenzék kifogásolta az aránytalan tételeket és a költségvetés ellen szavazott, az arab képviselők különös tekintettel azzal nem értettek egyet, hogy az izraeli arabok társadalmi és gazdasági integrációjának előmozdítását célzó ötéves terv finanszírozásának mintegy 15%-át megvágták a háborús kiadásokra való tekintettel.

A pénzügyi szektor kritikusai azt is megjegyezték, hogy a költségvetés készítői nem vették figyelembe a háborús helyzetre való tekintettel a társadalmi szükségleteket, emellett az északi és déli evakuáltakra szánt kiadásokat is megvágták. Decemberben a Pénzügyminisztérium 10 felesleges minisztérium bezárását javasolta költségtakarékossági szempontból, de erre nem került sor.

Végezetül, a költségvetést számos kiegészítő intézkedéssel együtt fogadták el, köztük az egészségbiztosítási díj mértékének öt százalékról 5,165 százalékra történő, valamint a cigaretta és egyéb dohánytermékek adójának emelését.

Eközben, februárban tovább nőtt a költségvetési hiány és az elmúlt 12 hónapra számítva elérte a GDP 5,6%-át, azaz 105,3 milliárd sékelt. A deficit 0,8%-kal, azaz 13,4 milliárd sékellel emelkedett a január végén regisztrált 4,8%-hoz képest, a legfrissebb adatok pedig azt jelzik, hogy a Kneszet plénuma elé szerdán előterjesztett költségvetés hiánya már februárra megközelítette a 2024 végére kitűzött 6,6%-os célértéket.

Sza’ar kiválása Ganzt frakciójából – elmaradt a dominó effektus

Az Új Remény párt vezetője, Gideon Sza’ar által egy nappal korábban bejelentett kiválása Beni Gantz frakciójából, a hírcsatornák által tegnap este közzétett felmérései szerint úgy tűnik nem eredményezett drámai változást a mandátumtérképen.

Az alternatív jobboldali szavazókat megszólító négy képviselőből álló minifrakció [Jobboldali Tábor], amennyiben most lennének a választások, a három fő tévécsatorna által közzétett adatok alapján 5-6 mandátumra lenne jogosult, melyek egy része Gantz illetve a Likud szavazóitól származnak. 

A legfrissebb pollok szerint, a viharos válás ellenére Ganzt pártja keveset veszítve támogatottságából nagy előnnyel vezet, míg a Becalel Szmotrich vezette Vallásos Cionizmus, amennyiben az Itamar Ben-Gvir által vezetett Otzma Jehudittól elszakadva indulna a választásokon, többnyire a bejutási küszöb alatt maradna.

A Kan közszolgálati, a 12-es illetve a 13-as csatorna felmérései alapján Gantz pártjának támogatottsága 30-34, míg a Likudé 17-21 mandátum között ingadozik.

Az Israel Hayom héber hírportál a három csatorna felméréseit az alábbi átlag-mandátumok szerint összegezte – Nemzeti Egység 32, Likud 19, Jes Atid 14, Sász 10, Jiszráél Beitenu 10, Otzma Jehudit 8, Jahadut HaTora 7, Jobboldali Tábor 5, Ra’am 5, Hadas -Ta’al 5, Meretz 4.

Sza’ar gondolatmenetét követve, amely előrevetíti egy közeli választás lehetőségét és egyúttal más jobboldali szereplők indulását, a 12-es csatorna felmérése arra is kíváncsi volt, hogyan vélekednek a szavazók egy Naftali Bennett volt miniszterelnök által vezette új párt indulását illetően. Ebben az esetben Bennett 12 mandátumot kapna, Gantz pártja 28 mandátumra csökkenne, míg Sza’ar nem lépné át a blokkolási küszöböt. 

12 – es csatorna – jelenlegi parlamenti frakciók

  • Nemzeti Egység – 33
  • Likud – 18
  • Jes Atid – 13
  • Sász – 11
  • Jiszráél Beitenu – 11
  • Oztma Jehudit – 8
  • Jahadut HaTora – 7
  • Hadas -Ta’al – 5
  • Ra’am – 5
  • Jobboldali Tábor (Sza’ar) – 5
  • Meretz – 4

13 – as csatorna – jelenlegi parlamenti frakciók

  • Nemzeti Egység – 34
  • Likud – 17
  • Jes Atid – 14
  • Sász – 9
  • Jiszráél Beitenu – 8
  • Oztma Jehudit – 9
  • Jahadut HaTora – 7
  • Hadas -Ta’al – 4
  • Ra’am – 4
  • Jobboldali Tábor (Sza’ar) – 6
  • Meretz – 4
  • Vallásos Cionizmus – 4

Továbbá, a 13-as csatorna Bennett mellett az új politikai szereplőkhöz hozzáadta az ex-kém Joszi Cohen vezette új pártot, ilymódon Bennett frakciója 18, a Cohen vezette párt pedig 11 mandátumra lenne jogosult, a Nemzeti Egység 21, a Likud 15, a Jes Atid 10 mandátumra csökkenne, Sza’ar pedig szintén kiesne.

Kan – jelenlegi parlamenti frakciók

  • Nemzeti Egység – 30
  • Likud – 21
  • Jes Atid – 14
  • Sász – 10
  • Jiszráél Beitenu – 11
  • Oztma Jehudit – 8
  • Jahadut HaTora – 7
  • Hadas -Ta’al – 5
  • Ra’am – 5
  • Jobboldali Tábor (Sza’ar) – 5
  • Meretz – 4

Sza’ar kilépése után Gantz szűkszavúan csak annyit mondott, hogy köszöni az együttműködést és sok sikert kívánt. Tegnap azonban bővebben kifejtve, hozzátette – „ami nem romlott el, ne javítsd meg. Remélem, hogy az egész ország vezetése megérti ezt. Most minden eddiginél jobban itt az ideje, hogy felelősségteljesen és államférfiúi módon cselekedjünk, és azt tegyük, ami Izrael számára helyes. Elnézést, de ez nem a politizálás ideje. Nem rólam vagy a pártomról van szó, hanem Izrael államról,” – tette hozzá. Sza’ar azonban dühösen reagált, ismét politikai vizekre evezve azt mondta, hogy Gantz nemcsak személy szerint ő jelenlétét ellenezte a szűk hadikabinetben, hanem Avigdor Lieberman belépését is.

The post Költségvetés kettős mércével, és elmaradt a dominóhatás Sza’ar különválása miatt first appeared on Új Kelet online.