Avi/ujkelet.live

A háború 161. napja, déli front: A 98. hadosztály folytatja műveleteit a dél-gázai Khan Junesz térségében, az elmúlt nap során terroristákat likvidáltak a légierővel együttműködve valamint fegyvereket lokalizáltak, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

A 7. páncélosdandár és a Givati-dandár tanklövedékekkel és mesterlövésztűzzel terroristákat likvidáltak valamint terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg, bennük terroristákkal.

Az egyik incidensben a 7. dandár csapatai azonosítottak egy terrorsejtet robbanóeszközökkel megpakolni egy járművet, és légicsapást irányítottak rájuk. Később még egy terrorsejtet azonosítottak robbanóeszközöket elhelyezni a területen, és légicsapást kértek rájuk.

Gáza középső részén a Nahal-dandár megölt mintegy tíz terroristát az elmúlt nap folyamán, közelharcban és tanktűz irányításáva.

Gáza északi részén, miután rakétákat lőttek ki tegnap a határ melletti izraeli közösségekre, a légierő és a tüzérség számos Hamászhoz tartozó posztot támadtak a rakétaindítás területén.

Tagadás: Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes cáfolta azokat a palesztin médiában megjelent riportokat, amelyek szerint izraeli csapatok tüzet nyitottak a segélyre váró emberekre az észak-gázai Zeitun negyedben, legalább 26-ot megölve.

„Tévesek azok a jelentések, amelyek szerint az Izraeli Védelmi Erők több tucat gázai lakost vett célba csütörtök este egy humanitárius segély-elosztó ponton” – írta X-en.

Adraee közölte, hogy az incidenst vizsgálják, és felszólította a médiát, hogy csak „megbízható információkra” hagyatkozzon.

Riport: Az Al-Akhbar libanoni újság pénteken arról számolt be, hogy Izrael először tájékoztatta az egyiptomi tisztviselőket arról, hogy be kíván lépni Rafahba, hogy ,,egyedi műveleteket” hajtson végre korlátozott számban a tervezett jelentős manőver előtt. A jelentés szerint ezeknek az akcióknak a célja a túszok kiszabadítása.

A jelentés szerint Izrael tájékoztatta az egyiptomiakat, hogy az akciók részeként nehézfegyverek mozgatására kerül sor az Egyiptommal közös határterületen, de nem a Philadelphi-tengely szomszédságában. Az egyiptomiak a tájékoztatást követően beszéltek az amerikaiakkal, és utóbbiak tisztázták, hogy jóváhagyták az izraeli tervet a túszok kiszabadítására, akik a gyanú szerint Rafahban a civil lakosság között vannak.

The post Harcok, a hadsereg tagad és túszmentő akcióra készülve first appeared on Új Kelet online.