Avi/ujkelet.live

A háború 161. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este nem lőtt a Gázai övezet északi részén lévő segélykonvojra, tisztázta a vizsgálatot követően az Izraeli Védelmi Erők szóvivője. Tegnap este több Gázából érkezett jelentés azt állította, hogy civilek tucatjai haltak meg és sebesültek meg az izraeli hadsereg támadásában, de a hadsereg tisztázta, hogy a csapatok az incidens egyik szakaszában sem nyitottak tüzet.

Csütörtökön 31 teherautóból álló konvoj, amely élelmet és egyéb civileknek szánt humanitárius segélyt szállított, Gáza északi része felé tartott. Egy órával azelőtt, hogy a konvoj megérkezett volna az Izraeli Védelmi Erők által létrehozott folyosóhoz, fegyveres palesztinok tüzet nyitottak, miközben civilek várták a segélyszállító teherautókat, közli a hadsereg vizsgálata.

,,Amikor a segélyszállító teherautók megérkeztek [a folyosóhoz], a palesztin fegyveresek folytatták a lövöldözést, miközben a gázaiak tömege elkezdte kifosztani a teherautókat a Kuvait téren, Gázavárosban” – mondta a hadsereg, hozzátéve, hogy több civilt azonosított, akiket a teherautók elgázoltak.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint az incidensben legalább 21 ember meghalt, és több mint 150-en megsebesültek.

Az Izraeli Védelmi Erők azt állítja, hogy ,,egy intenzív előzetes vizsgálatot” követően megállapítást nyert, hogy ,,az Izraeli Védelmi Erők nem nyitott tüzet a Kuvait téren lévő segélyszállító konvojra”.

A hadsereg hangsúlyozta, hogy folytatja az eset kivizsgálását.

,,Miközben az Izraeli Védelmi Erők humanitárius erőfeszítéseket hajt végre, élelmiszerrel és humanitárius segélyekkel látva el a Gázai övezet lakosait, a Hamász terroristái ártanak Gáza lakosainak, akik élelmet próbálnak szerezni – a terrorszervezetek pedig hazugságokat terjesztenek, hogy Izrael államot hibáztassák ezért.

Ennek eredményeként rágalomhadjárat kreálására került sor ramadán hónap első péntekjén, azzal a céllal, hogy más arénákban erőszakot szítsanak”.

The post Izraeli katonák nem lőttek a segélyszállító konvojra a Gázai övezetben first appeared on Új Kelet online.