Avi/ujkelet.live

A háború 162. napja, déli front: Két rakétát lőttek ki szombat este a Gázai övezetből Szderotra. Az önkormányzat szerint egyet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a másik lövedék a városon kívül landolt. Sérülés vagy kár nem történt.

A támadásért a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Az Izraeli Védelmi Erők éjszaka közölte, hogy csapást mért a támadáshoz használt rakétaindítóra a Gázai övezet északi részén.

Segély: Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy a World Central Kitchen által szervezett, az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott humanitárius segélyszállító hajó pénteken megérkezett a Gázai övezet partjára, miután „átfogó biztonsági ellenőrzésen” esett át.

A 115 tonna élelmet és vizet 12 teherautóra pakolták fel, melyet a WCK fog szétosztani Gáza északi részén.

A hadsereg közleményében szerint a segélyek átadása ,,a civil vállalkozással egyeztetve és megállapodás alapján történik”.

„Hangsúlyozzuk, hogy a humanitárius segélyek bejuttatása nem jelenti a tengeri biztonsági blokád megsértését” – tette hozzá a hadsereg.

Északi front: Izraeli vadászgépek az este támadásokat hajtottak végre a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni posztjai ellen, köztük egy létesítményt Hulában és egy megfigyelőállomást Marwahinban.

A tüzérség pedig ,,fenyegetés elhárítása” céljából Hamul területét támadta.

Pénteken korábban az izraeli hadsereg azt mondta, hogy csapást mért a Hezbollah infrastruktúrájára Kafr Kilában és Labbunehben.

A Hezbollah több lövedéket lőtt ki a határon lévő Stula, Zar’it és Har Dov területekre, sérülésekről nem érkezett jelentés.

Rafah: A biztonsági kabinet pénteki ülésén az Új Remény elnöke, Gideon Szá’ár tájékoztatást kért Binjámin Netanjahu miniszterelnöktől a Rafah-művelettel kapcsolatban, mivel Beni Gantz hadikabinet miniszter és mások azt állították, hogy Izrael bemegy a dél-gázai Rafahba, ha ramadánig nem születik megállapodás a túszokról.

„Nem azt mondtuk, hogy Rafahban leszünk ramadánkor, hanem azt, hogy terveink szerint haladunk előre” – válaszolta Netanjahu a média szerint.

Szá’ár nem hagyta annyiban, és folytatta: ,,Márpedig ezt mondtad, a miniszterek kijöttek innen, és azt mondták, hogy ha nem lesz alku, bemegyünk Rafahba.” A miniszterelnök így reagált: ,,Jóváhagytuk Rafahot, várjuk a lakosság evakuálását, készülüni egy ilyen tervre.”

Netanjahu korábban nyilatkozatban jelentette be, hogy jóváhagyta egy rafahi offenzíva katonai művelet terveit.

A háború után: Joáv Gallant védelmi miniszter a biztonsági kabinet csütörtöki ülésén kijelentette, hogy Izrael számára a legjobb választás a Gázai övezet vezetésére a Palesztin Hatósággal kapcsolatban álló helyi palesztinok lesznek, jelentette péntek este az izraeli média.

  • Gallant azt mondta a biztonsági kabinet minisztereinek, hogy Izrael több lehetőséggel szembesül, a legrosszabb az, hogy a Hamász továbbra is uralom alatt marad, ha az izraeli hadseregnek nem sikerül teljesen felszámolnia a terrorcsoport katonai infrastruktúráját.
  • A következő, kevésbé rosszabb megoldás Gáza állandó izraeli megszállása lenne, amit az izraeli hadsereg vérrel és jelentős erőforrásokkal fizetne meg, amelyeket így nem tudna bevetni Júdea és Szamáriában és a libanoni határon.
  • Egy másik lehetséges forgatókönyv a gázai káosz lehet, potenciálisan olyan, ami a múlt havi segélykonvoj incidenséhez vezetett, amelyben több tucat ember vesztette életét. Ez jelentős nyomást gyakorolna a nemzetközi közösség részéről, és Izraelnek továbbra is jelentős mennyiségű energiát kellene Gázára fordítania – hangsúlyozta Gallant.

A védelmi miniszter szerint a legkevésbé rossz megoldás az lenne, ha a helyi palesztinok kormányoznák az övezetet. De mivel ez a testület nem a Hamász lesz, ez azt jelenti, hogy „időnként megnézik, mit mondanak Rámalláhban” – idézte a 13-as csatorna Gallant szavait.

Ez az álláspont feldühítette Miri Regev és Járiv Levin Likud-minisztereket, akik azzal vádolták Gallantot, hogy „a Palesztin Hatóságot népszerűsíti”. Gallant visszavágott, mondván, hogy a kormány e kérdésben való határozatlanságáért az árat az izraeli hadsereg katonái fizették meg.

Túszok: A Moszad igazgatója, David Barnea vezette izraeli tárgyalócsoport várhatóan már vasárnap Dohába indul, és találkozik Mohammed bin Abdel Rahman Al Thani katari miniszterelnökkel, és megvitatja a Hamász válaszát a fogolycsere ajánlatra, jelentette tegnap este a Walla hírportál.

Netanjahu várhatóan szombat este vagy vasárnap délelőtt egyeztet arról, hogy bővítse-e az izraeli tárgyalócsoport mandátumát, és ha igen, miként, mielőtt elindul a katari tárgyalásokra, közölte két izraeli tisztviselő.

  • A biztonsági kabinetnek nem sikerült hivatalos döntést hoznia a Hamász által előterjesztett követelésekkel kapcsolatban, mivel a találkozót túl közel a sábát kezdetéhez ütemezték be – jelentették pénteken izraeli médiaforrások.
  • A riportok szerint a döntést eredetileg a hadikabinetnek kellett volna meghoznia, de Netanjahu miniszterelnök késleltette a megállapodás elérését, ugyanakkor azt állítva, hogy a döntést az kibővített kabinet elé kell terjeszteni.
  • A többi tag nem értett egyet, de az ülést kiterjesztették a nagy kabinetre. Mire ez összeült, már túl közel voltak a sábát bejöveteléhez, és az ülést határozat nélkül elnapolták.
  • Az ellenzéki Jes Atid vezetője, Jáir Lapid így kommentálta a fejleményt: ,,Ha ez nem pikuach nefes, [az életmentésre vonatkozó tórai parancs], akkor mi az?”

Magas rangú izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy mivel továbbra is jelentős szakadékok vannak a felek között, további rugalmasságra van szükség Izrael részéről a tárgyalások lefolytatásához és a megegyezéshez. Ezt nem lehet megtenni a tárgyalócsoport mandátumának bővítése nélkül.

  • A tárgyalócsoport mandátumának bővítésének kérdése az elmúlt két hétben már többször felmerült a hadikabinetben, Netanjahu azonban elhalasztotta a döntést az ügyben, amíg a Hamásztól nem kap hivatalos választ a fogolycsere javaslattal kapcsolatban.
  • Most, hogy a Hamász benyújtotta válaszát, ismét terítéken van a mandátum kiterjesztésének kérdése. ,,Vannak hézagok, de ezek megszüntetéséhez az izraeli csapatnak tárgyalási felhatalmazásra van szüksége” – mondta egy izraeli tisztviselő.

Az Egyesült Államok kerete összesen 400 palesztin fogoly szabadon bocsátását tartalmazta körülbelül 40 izraeli túszért. A palesztin foglyok közül 15 olyan, akik életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik izraeliek meggyilkolása miatt.

A Hamász válaszában több mint 1000 fogoly és több mint 100, életfogytiglani börtönbüntetést töltő szabadon bocsátását követeli (a Hamász 1:50 arányt követel az öt női katona elengedéséért).

A két legnehezebb pont: a Hamász követelése, miszerint az izraeli hadsereg vonuljon ki a Gázai övezettől délre létrehozott folyosóról, amely megakadályozza a palesztinok visszatérését a Gázai övezet északi részére, valamint a megállapodás 2. szakasza már tartalmazzon egy tartós tűzszüneti megállapodást. Izrael világossá tette, hogy a háborúnak addig nincs vége, amíg a Hamászt teljeskörűen fel nem számolták.

The post Frontok, segélyek, Rafah, túszok és pikuach nefes first appeared on Új Kelet online.