Avi/ujkelet.live

A háború 165. napja, déli front: A végéhez ér az Izraeli Védelmi Erők Hamász terrorszervezet elleni akciója a dél-gázai Khan Junesz Hamad Town lakónegyedében.

A hónap elején indított rajtaütést a Maglan és az Egoz kommandós egységek hajtották végre más erőkkel együtt. A kommandósok razziát tartottak a katari finanszírozású negyed többszintes épületeiben, ahol Hamász infrastruktúra volt.

Az egyik épületben, amelyet a Hamász egyik zászlóalj parancsnok-helyettese használt Khan Juneszben, a csapatok fegyvereket találtak és foglaltak le.

A negyedben a harcok hírszerzési információk alapján és precíz, levegőből leadott lövésekkel zajlottak, amik a harcosokat támogatva lehetővé tették az épületekben rejtőző terrorsejtek gyors ártalmatlanítását, a becsapdázott épületek támadása és semlegesítése mellett.

A hadművelet során több mint 100 terroristát öltek meg.

Sifa: A hadsereg több tucat terroristát ölt meg és mintegy 300 terrorgyanús személyt vett őrizetbe és a gázavárosi Sifa kórházban tegnap reggel óta folyamatban lévő művelet során.

A fogvatartottak között ,,több tucat prominens terrorista” van a Hamászból és a Palesztin Iszlám Dzsihádból. A hadsereg szerint az elfogott operatívok Júdea és Szamáriában végrehajtott terrortámadások irányításában vettek részt, tagjai a Hamász propagandaegységének és a Palesztin Iszlám Dzsihád rakétaegységének.

A gyanúsítottakat a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es osztályának helyszíni kihallgatói hallgatják ki, mielőtt további kihallgatásra Izraelbe szállítják őket.

A hadsereg felvételeket tett közzé, amelyeken a katonák fegyvereket találnak a Sifa igazgatói irodája melletti irodában.

Vád: Az Egyesült Államok kedden elutasította az ENSZ emberi jogi főképviselőjének értékelését, amely szerint a Gázába jutó segélyek izraeli korlátozása háborús bűnnek minősülhet.

Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője egy sajtótájékoztatón kijelentette: „Látjuk, hogy segélyek és élelmiszerek… jutnak be Gázába”. Ugyanakkor tisztázta, hogy a segélyek mennyisége még mindig nem elegendő, nem jut be elég gyorsan, és nem jut el minden célállomásra.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy röviddel azt követően, hogy a 869. harci hírszerzési egység egyik őrszeme azonosította a Hezbollah terrorszervezet egyik terroristáját egy megfigyelőállomáson a dél-libanoni Marwahinban, légicsapást hajtottak végre a poszt ellen benne a terroristával.

Korábban csapást mértek egy épületre Odaisszében, ahol a Hezbollah tagjai gyűltek össze.

Tegnap este pedig célba vettek egy posztot Ajta as-Sabban.

Sérülések: Két katona megsebesült egy Hezbollah rakétatámadásban Menara térségében, a libanoni határ közelében. A páros könnyű- közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, kórházba szállították őket.

A hadsereg szerint a nap folyamán rakétákat lőttek ki a határ más részeire is, és a légvédelem elfogott ,,egy gyanús légi célpontot” a határterület felett.

A támadásokra válaszul izraeli vadászgépek a Hezbollah épületeit támadták Ajta As-Sabban, Majsz al-Dzsabalban és Odaisszeben. Ezeken kívül pedig terrorinfrastruktúrát támadtak Naqurában és Kafr Kilában.

Új egység: Az izraeli hadsereg kedden bejelentette, hogy új regionális dandárt hoz létre Izrael szíriai és libanoni határán, mely a következő hetekben kezdi meg tevékenységét Liron Appleman ezredes vezetésével.

A Hegyvidéki-dandár a Hermon-hegy és a Har Dov régiókért fog felelni a 210. Basan hadosztály alatt, felváltva a meglévő 810. Hermon Regionális Dandárt.

Az új dandárt ,,az északi határon kialakult helyzetre adott operatív válasz részeként és a helyzetértékelésnek megfelelően” hozták létre, közölte a hadsereg.

Hazai front: A polgári hősiességért járó Izrael-díjat Menachem Kalmanszon és Itiel Zohar fogja kapni a Be’eri kibucban zajlott harcokban mutatott bátorságukért, jelentette be Joáv Kisch oktatási miniszter kedden.

Október 7-én Kalmanszon és testvére, Elhanan Kalmanszon lakóhelyükről, Otniel telepről unokaöccsükkel, Zoharral együtt Be’eribe mentek.

„Annak ellenére, hogy közölték velük, hogy nincs rájuk szükség, Be’eri kibucba mentek, és több óra leforgása alatt többször is behatoltak az ostromlott kibucba, ezzel több tucat lakót megmentve” – írta Kisch.

,Az utolsó házban, ahova október 8-án a hajnali órákban bementek, egy terrorista agyonlőtte Elhanant. A hármas Elhanan csapataként vált ismertté.

Besorozás: Kedden a déli Szderotban tartott beszédében Beni Gantz, a hadikabinet minisztere burkoltan Binjámin Netanjahu miniszterelnököt kritizálta az ultraortodoxok kötelező katonai szolgálata ügyében, és kijelentette, hogy „az a gondolat, hogy a ‘néphadsereg’ koncepció feladató, október 7-én összeomlott”.

„Eljött az idő, hogy az ultraortodoxok többsége bevonuljon a hadseregbe. Ha most feladjuk az új izraeli besorozási keretet… kárt fogunk okozni az állam biztonságában, és elszalasztunk egy lehetőséget egy olyan probléma megoldására, amely szétszakítja az izraeli társadalmat”.

„Az a vágyunk, hogy megállapodásra jussunk [a katonai szolgálat kérdésében], de a megállapodásoknak megoldást kell nyújtaniuk a biztonsági, társadalmi és nemzeti kihívásokra. Nem csak egy politikai kihívásra. Egy megoldást kell promótálnia a besorozásra, nem pedig felmentést alóla” – hangsúlyozta Gantz.

The post Sérülések északon, új egység a határokra és egy befejezett akció first appeared on Új Kelet online.